Cand revolutia cuprinde strada
Este de necrezut cum toata lumea vestica a fost luata prin surpriza de revolta-revolutia in curs de desfasurare din lumea musulmana; nici Europa nici serviciile de securitate americane nu au intrevazut aceste evenimente de o importantza capitala care au aparut in tari caTunisia si Egiptul, cu strinse legaturi comerciale ,economice,financiare, turistice cu Westul si care aduc aminte de evenimentele din Iran care au dus la rasturnarea regimului shah-ului, fost aliat al US.
De ce tocmai aici au loc acest fel de evenimente ? Ipoteza cea mai probabila, sprijinita de desfasurarea evenimentelor, este ca massele sunt satule de regimuri personale care conduc cele doua tzari in ultimii 20-30 de ani si care au dat loc la abuzuri, coruptie, rupere a conducerii statului de interesele populatiei, lipsa de comunicare intre alegatori si alesi etc;cu alte cuvinte regimul personal nu serveste poporul ci numai pe citiva.
Pe de alta parte aceste tzari au o populatie tinara trecuta prin scoli si universitati si care nu are locuri de munca , cu un somaj de 40 %, si care a pierdut sperantza de indreptare a situatiei. Aceasta categorie sociala este aceea care a iesit pe strazi si cere plecarea actualilor conducatori , cere libertate si democratie si reforma fundamentale in organizarea statului si deci a societatii. Dar revolutia in sine nu pune mincare pe masa celui care nu are ce minca si prin desorganizarea pe care o creaza aduce mai multa mizerie imediata.
Sperantza de a se implimenta asa ceva de catre masele revoltate este minima : fara o ideologie preecisa si o conducere organizata revolutiile cu scopuri democrate esueaza sau se tranforma in regimuri tiranice;asa s-a intimplat cu revolutia franceza , mai tipic cu cea bolsevica in Rusia. si ceva asemanator in Iran dupa instalarea revolutiei islamice.
In mod particular in aceste tari islamice exista conditii care fac dificila realizarea unei transformari sociale spectaculare; esential este faptul ca nu exista o clasa mijlocie care sa aiba un venit din care statul sa poata percepe impozite din care sa construeasca infrastuctura necesara functionarii unui stat modern si in al doilea rind eixsta un mare coeficient de populatie care treaste in saracie :venitul mediu lunar al unei familii in Egipt este de 80 euro !ori, acesta conditie umilitoare de saracie genereaza reactii psihologice de invidie, ura, razbunare etc toate degenerind eventual in violentza caracteristica "strazii" revoltate.
Ceea ce este esential pentru democratia Comunitatii Europene este pericolul ca acesta revolutie care a aparut oarecum spontan si neorganizat sa fie "furata" de o ideologie islamizanta organizata in care sharia sa fie legea care este impusa masslor naive care au visat o revolutie democrata si carora le poate usor fi smulsa aceasta revolutie cu destula usurinta; asemenea procese s-au mai vazut in istorie :jacobinismul revolutiei franceze, bolsevismul care a nulificat revolutia social-democrata in Rusia etc.
Dar felul in care vor evolua revolutiile in acesta parte a lumii este importanta nu numai pentru Europa vecina in care ideile pot fi usor exportate in masele muslime deja imigrate acolo dar este importanta pentru comertul planetar caci Suezul controlat de Egipt este calea strategica si de comunicare directa cu Orientul Mijlociu si Extrem-Orientul. Importantza acestui fapt este evidenta; schimbari politice in sens extremist in acesta regiune a lumii impiedica si aranjamentele planuite in a face din Orientul Mijlociu o regiune de cohabitare pasnica . Iata deci cum revolta spontana si oarecum naiva a unor grupuri de oameni satui de situatia de mizerie social-economica in care se sbat este capabila sa ameninte - in conditii extreme - pacea lumii. Ion Dinu Ion / Toronto
|
Ion Dinu Ion 2/1/2011 |
Contact: |
|
|