Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Sublinieri : Părinti si copii

« Asta-i acum, scrii despre ce ai învătat de la altii, de prin cărtile în care ti-ai băgat nasul cam toată viata, pozezi analitic, ba cred că dai si sentinte, solutii eventuale pentru « problemele educationale », mă rog, te-apuci să joci rolul părintelui si, scumpă doamnă, unde-ti sunt copiii ? »
Preambul scrierii mele litania asta, pe care chiar dacă n-o să mi-o arunce în fată careva apropiat mie, o presupun formulându-se, rezultantă logică a situatiei : n-am copii.
Ori am ?
E o ciudătenie a naturii complexitatea relatiei părinte - copil, a naturii umane, vreau să zic, privit de la distanta, revendicăm familia ca o entitate armonică, eventualele tendinte conflictuale jucând doar rolul « sării în bucate », savoare si atât.
Ar fi usor
Am văzut zilele trecute un film*, reluat la TV, structurat pe relatiile a patru generatii : bunicul, fiul, nepotul, strănepotul, în viata cărora se « intră » fără menajamente, « dând usa de perete » si răscolind, cu impertinenta curiozitătii neînfrânate de eventuala civilizatie în care trăim, nu numai aparentele usor identifabile ci, mai ales, intimitătile de suflet, cele care totdeauna ne dau « dureri de cap » si nu numai, ne lasă buimăciti de neîntelegere si si mai rău, de acea uriasă nesigurantă a păsirii în viată, de acea clătinare nocivă cea a frici de a trăi.

Esentialul interpretării- nu a filmului în sine- ci a problemelor pe care familia ni le pune « în brate » ar fi o posibilă corelare a relatiilor considerate firesti cu cele care ne clatină convingerile acestora ;
firesc, venind spre mine lumea în care m-am format, ar fi claritatea proportiei: părintele stie- copilul învată si de aci orice idee de « democratie » familiala devine absolită, nu ?
nefiresc (ca să zic asa) ar fi « crack »-ul acela inevitabil dintre generatii, diferentierile de vârstă implicând diferentieri de « a sti » si deci de a întelege si, în final, de a accepta>
Bătrânul ( si în film si în realitate) bunicul, cară cu el greutatea anilor, fizic si, mai ales, spiritual, « învătatul » vietii îi poate creea iluzia întelepciunii absolute ori îi poate da întelepciunea acceptării relativitătii, un fel de « dă, Doamne, mintea românului a de pe urmă » din care poate extrage lectiile transmisibile.
Fiul, matur, la vârsta « aplecării » care poate fi si a « întoarcerii », poate încerca manevrarea esecurilor, a greselilor, a prăbusirilor, chiar, spre o dorită redresare, un fel de « redemption » cu ajutorul căreia cere iertare si celui mai bătrân si celui mai tânăr.
Nepotul, nu poate avea nici « întelepciunea » finală a bunicului, nici umilinta vinovată a tatălui, o anume rebela zvrcolire îl tine tintuit între a se strădui să priceapă si a întoarce spatele.

Elementele acestea conflictuale între aceste faze existentiale pot fi exacerbate - cum de altfel se întamplă si în film - de absenta femeii, echidistanta pe care bunica sau mama o poate determina într-o dezvoltare firească devine o haotică miscare refulantă : tu esti vinovat, eu sunt (poate) incapabil, tu refuzi întelegerea, eu am obosit efortând, tu esti la capătul puterilor, retras în egoismul vârstei, eu sunt sătul « până-n gât « de lectii desarte….etc…etc…etc.
Generatiile stau cumva fată-n fată, dar refuză a se vedea, un fel de orbecăire –costisitoare nu gluma - tine « mâinile în buzunare » asa ca eventuala strângere de mâna ori – neobisnuita altfel- îmbrătisare să se întâmple.

Si ce este , de fapt, cel mai interesant, strănepotul, copil trecut de cei « sapte ani de-acasa », dar încă la « portile « bărbătiei » adolescentine, devine surogat matern, generatie « nouă », deci neîntinat de atingerea vietii, îmbină naivitatea vârstei cu severitatea absentei materne, inexperienta cu acea socantă trăire la « marginea » căldurii sau poate mai corect, a echilibrului familial si îsi asumă, inconstient, presupun, rolul liantului conectional.

Pe măsură ce ncerc să-mi elucidez relatia aceasta, părinte-copil, atât de comună, dar atât de străină cumva, mă poticnesc în întrebari rămase fără răspuns si atunci îmi asum răspunderea unei interpretări arbitrare :

In film, coordonatele paterne se perpetuează, o directionare spirituală discerne greselile indiferent de gravitatea lor ; cenusa bunicului urmează pasii acelor căutări (facile ?) în care si-a consumat existenta, cea a tatălui rememorează o fericire pierdută, nepotul are revelatia « intrării » în universul necunoscut la care s-a consumat gândindu-se, strănepotul fiind cel care, într-un fel, asigură linistea a ceea ce s-ar putea să vină.

În realitate rămân în suspensia întrebărilor ale căror răspunsuri întră de cele mai multe ori în conflict cu ceea ce am învăătat – trăind - si ceea ce observ frecvent.

Opinii, articolul acesta, nimic mai mult.
*Filmul este »Around the Bend », interpretat (magistral) de Michael Caine, Christopher Walken, Josh Lucas, Johan Bobo, regia, Jordan Roberts

Maria Cecilia Nicu / North York




Maria Cecilia Nicu     10/18/2010


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian