Doctorul Horia Muresian - „The clinical anatomy of the coronary arteries”,
De-a lungul unui deceniu, contabilizîndu-si eficient timpul între Milano, Bucuresti si alte tări, doctor în medicină Horia Muresian reuseste să-si onoreze exemplar obligatiile profesionale pe care si le-a asumat. Este seful sectiei Chirurgie Cardiacă a Spitalului Universitar Bucuresti, iar în paralel desfăsoară o bogată activitate de cercetare si publicistică. Incontestabil, mediul riguros în care s-a format ca medic îsi spune cuvîntul. Autor strălucit a numeroase studii si lucrări de cercetare de înaltă tinută în tară si în afara granitelor, într-o cadentă demnă de aprecieri, doctor în medicină Horia Muresian aduce cu demnitate, cu eficientă si fără infatuare, contributii fundamental-valoroase în cercetarea stiintifică medicală românească si internatională, dar si în folosul social.
Doctor în medicină, Horia Muresian, chirurgul de numele căruia este legată, cu doi ani în urmă, o premieră medicală românească – operatia pe artera carotidă numai cu anestezie loco-regională - este acum autorul unei premiere editoriale românesti si internationale: sub semnătura domniei sale, apare în 2009, la Editura Enciclopedică, Bucuresti, strălucita lucrare „The clinical anatomy of the coronary arteries” – studiu anatomic pe o sută de inimi umane, care reprezintă bilantul cercetărilor medicale proprii ce acoperă un deceniu de studii si aprofundări, o monografie unică în literatura medicală românească si internatională, prin aria de documentare, prin valoarea studiilor si prin realizarea grafică de exceptie. Cartea răspunde unei mereu adresate întrebări la congresele internationale de anatomie si de chirurgie cardiacă, si anume dacă mai există aspecte necunoscute sau incomplet descrise ale anatomiei cordului uman, si acoperă domenii mult mai largi decît stricta prezentare clasică de pînă acum. În prolog, prof. A. T. Ispas declară: „lucrarea de certă originalitate a doctorului în medicină Horia Muresian are ca obiectiv rescrierea anatomiei arterelor coronare într-un nou stil, care utilizează concepte moderne, atrăgînd atentia asupra unor detalii mai putin abordate si clarificînd aparentele discrepante dintre anatomia clasică si practica medicală curentă”. Efortul de peste zece ani de studiu, de practică medicală si chirurgicală se materializează în acest volum redactat în limba engleză, care poate fi socotit ca fiind o lucrare-document, intregitoare a patrimoniului stiintific românesc.
Folosind fotografii medicale originale, alături de date din embriologie, chirurgie, cardiologie si ecocardiografie, în contextul consultării literaturii moderne în domeniu, autorul atacă aspecte ascunse sau încă putin cunoscute ale anatomiei inimii umane, concentrîndu-se pe arterele coronare, care reprezintă substratul anatomic al patologiei infarctului miocardic si al anginei pectorale. Practic, studiul uneste două domenii din stiintele medicale: anatomia si practica medicală, bazîndu-se pe principiul corespondentei dintre o leziune anatomică si boala consecutivă. Orientat spre domenii moderne de analiză, scopul monografiei este de a fundamenta un limbaj comun pentru specialistii din diferitele domenii vizate si pentru a servi ca instrument de informare si de perfectare pentru anatomisti, cardiologi si chirurgi cardio-vasculari. Prin incursiunea făcută asupra inimii, cît si prin sinteza realizată asupra cercetării, autorul vastei lucrări oferă informatii extrem de importante pentru conturarea unor date reale, oferind de asemenea ocazia iterării unor descoperiri de ultimă oră, racordate la bibliografia de specialitate. Sintetizarea tuturor informatiilor obtinute prin cercetare si experientă oferă o imagine inedită si de un real folos asupra specificului acestui domeniu medical.
Autorul declară în Prefată că intentia domniei sale este de a-i face constienti pe specialisti de utilitatea lucrării si de a le furniza numeroase detalii de anatomie clinică a inimii. Propriile realizări pe plan medical, precum si cele din planul activitătii stiintifice si de cercetare, au făcut ca doctor în medicină Horia Muresian să se bucure de recunoastere natională si internatională, iar personalitatea sa să se înscrie între acei români valorosi ai generatiei sale, între capetele luminate ale României.
|
Maria Diana Popescu 10/1/2009 |
Contact: |
|
|