Interpretari : " Cladirile verzi "
Melodia “Macarale, macarale” se potriveste foarte mult cu zilele de azi ale orasului Toronto. Peste tot unde te invarti in Toronto se afla cate o macara care arata ca este un santier in lucru. Pe Sheppard am numarat cate un condominium care se inalta la fiecare intersectie.
Cand am lucrat pe santier in Toronto cel mai mult mi-a placut turnarea betoanelor. Piatra lichida este manuita de om ca sa creeze case, banci, rampe, in sfarsit tot ce are nevoie un om. Nici acum nu pot sa nu ma mir de aceasta tehnologie care are deja un veac fiind descoperita la anul 1900. Drept marturie sta liftul hydraulic de la Peterborough. Betonul trebuie manuit pana nu se intareste si de aceea maini harnice il arajeaza, il niveleaza pana ajunge la o forma dorita. De multe ori trebuie sa fie armat cu armatura de metal. Daca nu ai stii ca este armatura ar putea trece drept o sculptura moderna demna de pus in muzee. Dar ea, armatura are un rol bine stabilit de a intari piatra si a o face indestructibila.
Aici in Canada se lucreaza foarte mult in lemn. Casele particulare sunt facute din placaj si acoperite cu izolatie. Toata lumea se plange ca sunt ca niste cutii de chibrituri si ca in Romania se fac case din piatra solida sau caramida. Cu toate acestea casele din lemn sunt date mostenire la generatii viitoare si cu putine imbunatatiri pot rezista destul de mult. Dar nu despre asta vreau sa vorbesc astazi ci despre “cladirile verzi”. De fapt in romaneste ar suna mai bine “cladiri care ajuta mediul inconjurator”.
Arhitectii se lupta acum sa faca cladirile sa se conformeze cu regulamentul LEED (Leedership in Energy and Environment Design). Acesta inseamna ca in interiorul lor trebuie sa se foloseasca tehnologii care sa nu dauneze mediului si se folosesc numai materiale care sunt reciclate . Totul a inceput de la influentele nocive ale omului in mediu. Un exemplu sunt cloro-floro-carburile care au gaurit stratul de ozon. Greenpeace lupta mereu ca sa elimine aceste influente.
Conceptul a aparut in anul 1994. Sistemul de acordare a statutului de “cladire verde” se face de catre Consiliul American al Cladirilor Verzi si consta in evaluarea unei cladiri. Prima cladire care a obtinut medalia de aur este “7 World Trade Center”.
S-au construit deja cladiri care folosesc apa de ploaie la curatarea toaletelor. La Kortright Conservation Center despre care am scris la festivalul siropului de artar este pusa in practica o tehnologie de filtrare a apei de la toaleta prin plante si reantoarcerea ei pentru a fii folosita la toalete.
Alte cladiri au acoperis verde. Adica pe acoperis este transportat suficient pamant pentru a fii plantate flori , mici arbusti si chiar copaci cu conditia ca radacinile lor sa nu fie lasate sa creasca prea mult. Intotdeauna mi-a placut sa merg pe acoperisul cladirilor inalte. Blocul in care statea bunica mea avea terasa circulabila. Era asa de frumos sa vezi toate strazile de sus. Masinile erau mititele vazute de sus. Si vizitam de multe ori terasa dat fiind ca liftul un mergea pe o scara si trebuia sa o iau pe terasa ca sa ajung la bunica mea. “De!Asa e in tenis vorba lui Toma Caragiu”
In Canada m-am rafinat. De pe cladirile inalte urmaream cu pasiune artificiile de ziua Canadei, sau de alte zile de sarbatoare. Am prins concursurile de artificii sponsorizate de firma de tigari Morrison. Erau a adevarata sarbatoare pentru ca participau echipe din diferite tari. Fiecare cauta sa fie cat mai deosebit si se intreceau in a face ceva cum un s-a mai vazut inainte. De asemeni acoperisul era locul de instalare al lunetei cu care urmaream sa vedem luna si alte stele.
In cladiri se foloseste tot mai mult lumina naturala in loc de cea artificiala si ventilatia naturala in loc de cea mecanica. De asemeni este la moda sa ai un acvariu - natura inchisa intr-un bol. Se folosesc foarte mult acum motoarele cu turatie variabila capabile sa se schimbe volumul de aer introdus pe coridoare in functie de ora zilei. Noaptea de exemplu nu este nevoie sa fie ventilatie prea ridicata pe coridoarele unui condominium. Se reduce debitul de aer introdus.
Lumina soarelui se poate folosi de asemeni dar necesita totusi suprafata mare inca. De exemplu unele semne care afiseaza scris electronic sunt echipate cu panouri solare. Pentru o casa costul este inca ridicat.
Caldura pamantului se foloseste de asemeni pentru incalzirea sau racirea unei case mici. Din punct de vedere al apei calde menajera se poate folosi caldura care inca e inmagazinata in ea si in felul acesta nu este intoarsa prea calda la canalizare.
In principiu incep din ce in ce mai mult sa adopte pricipiile din Romania: una din ele este sa cumperi materiale care sa un fie luate de la mai mult de 500 de mile in jurul proiectului. Pai sa vina in Romania sa vada ce inseamna economie. Noi suntem experti in economie, vezi anii 1984-1989. Vopselele folosite la interior trebuie sa nu aiba nici o eliminare de componenti volatili pentru a nu fii daunatoare omului.
Chiar si felul in care se face curatenie in cladiri daca acestea sunt cladiri de birouri trebuie sa fie facut cu materiale care nu dauneaza mediului inconjurator : de exemplu otetul. Un exemplu de “Green Building” din Toronto este 225 King Street West care are in proiect sa foloseasca pentru aer conditionat apele lacului Ontario pentru a face racirea.
Veti mai auzi si in viitor despre “cladirile verzi”.
|
Dana Mateescu 7/19/2009 |
Contact: |
|
|