Sanatate : Putere de la natura- Plante cu efect tonic-Part 2
Putere de la natura- 5 Plante cu efect tonic-Part2
Ritmul alert al zilelor noastre necesita un mare efort fizic si intelectual astfel incit tonusul si energia sint indispensabile. Natura ne ofera tot ce ne este necesar pentru a ne mentine sanatosi si energetici. Plantele, datorita principiilor active continute, nornalizeaza activitatea sistemului nervos central, imbogatesc memoria, diminuiaza oboseala, maresc vitalitatea si totodata intaresc sistemul nostru imunitar.Plantele au efect stimulator, revigorant, elimina starile de astenie, grabesc recuperarea dupa boala, ajuta la imbunatatirea starii fizice, oferind un important plus de energie organismului.
Pinul-mugurii, acele, rasina:
Pinul, prin continutul de taninrezine si vitamina C este un excelent generator de energie: un remediu foarte bun pentru astenia data de schimbarea anotimpurilor. Pinul trateaza eficient afectiunile pulmonare, raceala, tusea convulsiva, febra, ajuta la vindecarea infectiilor urinare si respiratorii. Uleiul esential se administreaza sub forma de inhalatii, bai, masaj, comprese, aromaterapie.Baile cu extract din ace de pin au un efect tonic asupra sistemului nervos. Se mai gaseste si sub forma de sirop.
Cicoarea-florile, frunzele, radacina:
Cicoarea este cunoscuta ca inlocuitor al cafelei datorita proprietatilor ei tonice. Are efect nutritiv si este un tonic general, tonic intestinal, laxativ, detoxifiant. Stimuleaza digestia si pancreasul si favorizeaza concentrarea mintala in perioadele de efort intelectual sau ca remediu contra somnolentei si asteniei.Cicoarea este folositoare la stimularea functiilor hepatice, in diabet si afectiuni respiratorii; dreneaza bila, curata ficatul, rinichii si splina. Compresele cu decoct sau infuzie de cicoare trateaza furunculoza si acneea. Infuzia se prepara din doua linguri de planta la un litru de apa clocotita. Decoct de radacina: Se fierbe o mina de radacina de cicoare intr-un litru de apa si se lasa la infuzat cel putin 15 minute. Se strecoara si se bea pe parcursul zilei.
Scortisoara-scoasrta:
Scoarta de scortisoara este antiseptica si stimuleaza secretia salivara si cea gastrica; trateaza indigestia, scaderea apetitului, flatulenta, sughitul, diareea si spasmele intestinale. S-au demonstrat rezultate bune in tratamentul reumatismului, amenoreei, hipertensiunii arteriale, diabetului si tusei. Scortisoara actioneaza ca un veritabil energizant, detoxifica organismul si fortifica intreg sistemul circulator, limpezeste singele si srimuleaza aparatul respirator si digestiv. Scortisoara este un condiment digestiv si antioxidant, un tonic general care influienteaza pozitiv intregul organism. Se administreaza ca ceai sau condiment. Pentru Ceai se piseaza doua bucati de scortisoara si pudra se infuseaza timp de 10 minute intr-o cana cu apa fierbinte. Se bea ceaiul simplu sau indulcit du miere. Pudra de scortisoara se poate adauga la orice desert din orez ori alte cereale(dupa preferinta).
Busuiocul-frunzele si florile:
Busuiocul are un efect tonic deosebit, energizeaza, revigoreaza, si alunga starea de moleseala, toate acestea datorate continutului bogat in vitaminele A si C, Calciu si Fer. Este un remediu excelent pentru astenia din peroada schimbarii de anotimpuri pentru cei ce se confrunta cu caderi de energie vitala, intelectuala si sufleteasca. Busuiocul mai este bun si pentru combaterea gripei, bronsitei, durerilor articulare si reumatismului. Reduce spasmele stomacului si trateaza colitele si balonarile. Se administreaza sub forma de infuzie, decoct, macerat, ulei. Infuzia: Se toarna o cana cu apa fierbinte peste o lingurita de busuioc uscat si dupa 15 minute se strecoara si se bea. Decoctul: Se fierbe o mina de frunze de busuioc in ½ litru de apa timp de 10 minute, se raceste si se bea. Macerat: Se lasa la macerat 100g de planta uscata in 500 ml de apa timp de 8 ore, apoi se strecoara si se bea pe tot parcursul zilei. Ulei: O mina de busuioc uscat in 500 ml ulei, se lasa intr-un loc insorit timp de 14 zile. Este folosit pentru masaj.
Cedru-lemnul si scoarta:
Se gaseste si se administreaza sub forma de ulei esential. Se numara printre primele uleiuri extrase in antichitate si este si astazi foarte util pentru masaj, bai, inhalatii sau candele. Un efect tonifiant si linistitor se obtine folosind uleiul de cedru pentru masaj sau bai (datorita proprietatilor antiseptice si diuretice este util in cistite). Aplicat sub forma de comprese sau masaj, calmeaza durerile in caz de reumatism sau artrita. Uleiul esential se gaseste in magazinele cu profil si se administreaza conform prospectului.
Si acum va invit sa-mi lasati comentariile d-voastra pe Blog-ul meu, www.askdoctoranca.com
Tot acolo puteti sa luati GRATUIT documentul pdf Dr.Anca’s Naturopathic Dietary Considerations for OPTIMAL HEALTH.
Dr. ANCA MARTALOG, N.D. este Doctora Naturista si Homeopata care practica Acupunctura, Herbologie, Homeopatie, BodyScan 2010, Nutrition si Lifestyle Modification la
282 Elgin Mills West in Richmond Hill, ON. Pentru mai multe informatii, vizitati www.doctoranca.com , iar pentru a participa gratuit la tele-seminare pe acest topic, visitati www.telehealthsecrets.com
|
Dr Anca Martalog 7/3/2009 |
Contact: |
|
|