American Film Market
Sezonul marilor premii selectate in primul trimestru al fiecarui an si dedicat decernarii diferitelor categorii din Industria Cinematografica, Televiziune, Teatru si Muzica, a trecut. In schimb, cel al Festivalurilor si Expozitiilor Internationale de Film si TV a inceput, ca in fiecare an, o data cu venirea primaverii.
Primul efort in Statele Unite facut cu ani in urma a fost initiat de catre AMERICAN FILM MARKET (AFM) care, in contrapuct cu renumitele festivaluri de la Cannes si Venice plus suportul marilor Studiouri Hollywoodiene si a Caselor de Distributie, s-a desvoltat azi ca unul dintre cele mai puternice eveniment cu acest profil. Lansat in Santa Monica, California, la marele hotel Loews, acesta si-a vazut umplute camerele a opt etaje intr-un timp record. Dece acolo? Pentru ca in vecinatatea lui sunt asezate o multime de cinemataografe unde participantii pot viziona anumite filme chiar pe ecranele mari.
In ciuda costurilor de a participa la acest market, cumparatorii de filme sint nevoiti sa vizioneze filme chiar in camera lor de hotel utilizind DVD-uri in video casete, cinematografele din vecinatate fiind deja arhipline nu numai de participanti la acest tirg dar si de publicul doritor de noutati. Ba mai mult, traficul participantilor in Santa Monica este asa de mare in aceasta perioada de vinzari-cumparari de fime, incit ai impresia ca vezi un stup urias si miscator de albine, dela un cap la altul al strazilor, in acest faimous orasel californian situat la tarmul marii.
Numarul participantilor s-s marit asa de mult in ultimii 2-3 ani, incit a fost necesar sa se mai contruiasca si alte hotele adiacente de inima tirgului care este hotelul Lowes, cu preturi chiar mai reduse.
In plus, AMERICAN FILM MARKET a initiat si conferinte laterale atingind subiecte diferite referitoare la problemele distribuitorilor de filme si relatiile lor cu Casele de Productie de pe tot globul. Cea mai populara strategie este cea in care se discuta diferitele modalitati de a obtine finantarea productiei de filme dar si abilitatea de a fi flexibil si a toate stiutor din punct de vedere creativ si inovativ la pozitionarea pachetului de afacere si a finantarii acestuia.
Atmosfera este incarcata si presanta ca la ori ce expozitie cu vanzari a caror concurenta depinde si de disponibilitatea bugetara a cumparatorilor din toata lumea, in plus de filmele a caror finantare se face si prin pre-vanzari in tarile straine, de la bun inceput. Ca atare, ce ramane cu teritorii nevandute, unii preiau numai pentru tara lor, pe cand altii, cu mijloace monetare mai mari, cumpara drepturile pe Regiuni cum ar fi
Europa de Est, Latin America, Asia, etc. Succesul acestui eveniment a crescut literalmente vazand cu ochii. Incepand din primavara, dupa celebrarea Golden Globului si a Oscarului, AMERICAN FILM MARKET s-a profilat acum pentru toamna, in luna Noembrie.
Datorita popularitatii si succesului ca la ori ce Market International, si dat fiind mai ales cerintelor pietii de divertisment locale si internationale, alte tari au copiat formula. Astazi nu exista un Festival de Filme la care nu-i fie atasat 2-3 zile si de Marketing, incercand sa copieze metodologia demonsrata de ingenuitatea conducerii lui AMERICAN FILM MARKET. Aceasta o putem vedea incepand cu Toronto Film Festival, Berlin, Hong Kong si alte Festivaluri de Filme majore din jurul lumii. Ba mai mult, Festivalurile mai mici au apelat la ajutorul consultativ a lui AFM ca sa atraga cat mai multi cineasti si distribuitori de filme. Dece? Pentru ca acestia la randul lor, in cadrul promovarii filmelor, aduc si prezinta la rindul lor actorii principali si regizori ca sa atraga atentia si mai mult, majoritatea din ei avand chiar Casele lor de Filme si deci interesul de a simti si mai bine pulsul pietii. Adevarul este, ca la fel ca ori ce manifestatie comerciala de acest fel, un cumparator de drepturi interesat sa achizitioneze ultimele filme produse in special de Hollywood, are posibilitatea de a viziona si achizitiona drepturile pentru filme de ori ce categorie cu exceptia celor porno. Restul, satisfac cam toate gusturile, depinzand de mentalitatea si teritorile respective. Nu este exclus insa sa existe si un amalgam care de fapt se intampla cam la mai toate manifestatiile cu cerinte multiple. Iar cei de la AMERICAN FILM MARKET au in vedere sa satisfaca pe cat pot aceste cerinte incercand astfel sa faciliteze transactiile intr-o ambianta congeniala, profesionala, si totodata festiva, caci altfel acestia nu vor mai reveni in anul urmator sau s-ar multumi cu celelelte situatii similare si mai putin costisitoare.
Ce se intampla, insa, in dosul culiselor nu este insa responsiblitatea lui AFM care pur si simplu si-a impus un protocol neutru si cu o etica proverbiala pentru toti participantii, de la mare la mic. Astfel riscurile transactiilor nu cad pe umerii lor, ei avand menirea sa pregateasca si sa ofere cea mai buna strategie posibila. Ca atare, cei co interesati revin in fiece an asa cum au facut-o chiar si in anii trecuti cind tirgul avea loc de loc de doua ori pe an, considerind si sperind la vinzari/cumparaturi cit mai multe.
Anul acesta, insa, dat fiind criza mondiala economica care a fortat restructurarea atator firme in general cat si a celor din domeniul de divertisment, o sa fie interesant de vazut daca multitudinea participantilor va ramane aceesi si in ce masura AFM va fi afectat.
Dupa cum insa piata internationala se schimba vertiginos, se pare ca reputatia lui AMERICAN FILM MARKET va continua sa atraga participanti din toate tarile dat fiind
ca lumea va merge mai putin la restaurante si va sta mai mult acasa ca sa faca economii, cerintele de filme noi chiar la Televizor ramanind tot atat de puternice, daca nu chiar mai mult. Cinematografele sunt inca pline la preturile curente, dar, ca si la pravaliile care dau reducere de pret, la nevoie o vor face si ei caci e mai bine sa ai o sala plina de spectatori la un pret mai mic decat o jumatate la pretul normal.
Interviuri cu reprezentantii executivi ai lui AMERICAN FILM MARKET denota o vedere optimistica ca de altfel si restul Hollywood-ului care e in continua ajustare, mai ales ca, atit spectatorii cit si cei din cadrul Industriei, au recunoscut si valorificat punctul de vedere European care pune accentul, mai intii, pe cultura si apoi pe bani! Mentalitate de care Americanii, cu mici exceptii, nu sunt prea obisnuiti. Cel mai bun exemplu al anului? Filmul SLAMDOG MILLIONAIR care a luat toate premille posibile si incaseaza enorm de mult si de pretutindeni. Dar cum se spune, de toate si pentru toti, aceasta fiind menirea unui Market profesional, sa faciliteze posibilitatea de a comunica si de a se integra global, si cit mai repede, in pas cu orice miscare din viata mapamondului.
Ray Arco
* * *
|
dela Ray Arco, corespondentul nostru in Hollywood 4/10/2009 |
Contact: |
|
|