Sarbatoarea gingasiei si daruirii.
Predestinat sau nu, aceasta zi cade la inceputul primnverii, cand natura renaste la viata, cand firul de iarba isi indreapta privirea spre Univers iar ghiocelul se dezbara de pojghita de nea, imbratisand Soarele, astrul care ne da noua caldura si lumina.
E o similitudine intre Primavara si Femeie. Primavara ne da tuturor sperante, Primavara e inceputul naturii asa cum Femeia e bucuria vietii noastre, e farmecul sensului si motivatiei de a trai. Femeia e fiinta, e fenomenul continuitatii noastre pe acest pamant. Ce poate fi mai frumos decat un camp inzapezit, primavara, tusat cu fire de iarba si ghiocei, mai frumos decat o femeie cu pantecul plin, mustind de viata? Ce poate fi mai frumos decat corola de culori a magnoliilor din primavara si o mama cu copilasu-i la san, fericita ca i-a vazut primul zambet?
Ideea unei sarbatori a femeii a fost influentata de un tragic eveniment ce-a avut loc in anul 1908, cand peste 100 de muncitoare au fost arse de vii intr-o fabrica textila americana, numai pentru faptul ca au vrut sa se alature unei demonstatii initiate pentru drepturile muncitorilor. Tot atunci, la final de februarie, un grup de femei din USA au organizat un mars de protest pentru apararea drepturilor femeiilor si comemorarea tristului eveniment.
In 1910, la Internationala Socialista din Copenhaga, s-a hotarat ca o zi pe an sa fie consacrata sarbatorii pe plan international a femeii muncitoare, fara a se stabili cu exactitate data. Prima intalnire internationala a femeilor a avut loc pe 19 martie 1911 in Germania, Austria, Danemarca, Suedia, adunand laolalta peste un milion de femei.
Motivul pentru care Germania a ales aceasta data a fost faptul ca in 1948 regele Prusiei a promis atunci votul pentru femei.
Ziua de 8 MARTIE a devenit, in urma unei hotarari a Adunarii Generala a ONU “Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala”, celebrand lupta femeii moderne pentru emancipare si drepturi egale, pe toate planurile sociale si politice.
De la rusoaicele care au iesit in greva in 1917 cerand „paine si pace” la femeile oprimate la mina din „Northern County”, conduse pe marele ecran de frumoasa Charlize Theron, lupta reprezentantelor „sexului frumos” n-a trecut neobservata, ajungand, deseori, chiar sa sperie...
Insa, 8 Martie nu e o zi militanta, aducand in strazi milioane de manifestante care sa scandeze „puterea femeilor”, ci o sarbatoare de primavara, prospetime, celebrand gingasia, feminitatea, farmecul, sensibilitatea, speranta, optimismul, perseverenta, grija si maternitatea.
Femeia e "cea mai frumoasa jumatate a lumii", cum frumos spunea un mare ganditor francez. Cine nu iubeste si nu respecta Femeia, e un denaturat, nu intelege nimic din viata asta pamanteana, care ni s-a dat. Femeie, fii binecuvantata, intru bucuria existentei noastre!
P.P. Observator
|
Observator 3/6/2009 |
Contact: |
|
|