Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Scriitorii lunii Martie



În prima lună de primăvară sunt născuti scriitori români de success si tot în martie a dispărut un mare dramaturg.
Mircea Eliade s-a născut la Bucuresti (13 martie 1907-22 aprilie 1986, Chicago) si figurează, pe Wikipedia, cu opt cărti de stiintă si zece de literatură. A fost pasionat de cultura si filozofia indiană, ca si alt mare scriitor cu aceleasi initiale, Mihai Eminescu, călătorind cu o bursă în India, care l-a influentat atât pentru tratatul de istorie a religiilor, cât si pentru a scrie romanul Maitreyi.Atractive proze scurte , ca “La tigănci”, “Pe strada Mântuleasa”, “Domnisoarea Christina”, si un roman scris la o vârstă timpurie, “Romanul adolescentului miop”, apoi o carieră universitară în vestul Europei l-au făcut cunoscut în toată lumea. In România a fost interzis din manuale si publicat extreme de parcimonios, până în 1989.Acum este inclus în programele scolare ca un mare prozator roman.
Poetul Virgil Carianopol s-a născut la Caracal (29 martie 1908-6 aprilie 1984, Bucuresti) si, între altele, a publicat o plachetă de versuri cu numele lui ca titlu! Dacă Eliade s-a refugiat în lumea liberă, Carianopol, rămas în tară, a suferit detentia pentru orientarea politică din tinerete.Adaptându-se opresiunii, adus o viată retrasă si a fost inclus în manualelel pentru clasele primare cu două poazii. Stilul lui este simplu, fără ornamente, dealtfel si omul era foarte modest si nu urmase studii filologice, dar era un om bun, generous, iubind copiii pe care nu a avut norocul să-I aibă.
In ultima zi a lunii martie s-a născut, la Ploiesti (31 martie 1933-13 decembrie 1983, Bucuresti) poetul Nichita Stănescu, despre care sunt critici care afirmă că ar fi între cei mai mari poeti români. Altii spun că acest lucru se va vedea la 50 de ani de la disparitia sa. Au trecut 25 si Nichita este încă în constiinta publicului, este adică citit. “Necuvintele”, “11 elegii”, “Oul si sfera” sunt câteva urme lăsate în lume de trecerea aproape meteoric a acestui talentat poet.Manualele scolare cuprind poezii ale lui, commentate cu minutiozitate.Viziunea lui Nichita Stănescu este proaspătă, el întoarce, în sens poetic, ordinea universului si demonstrează o aleasă sensibilitate poetică.
Tot în luna martie a murit Eugen Ionescu, născut la Slatina (13/26 noiembrie 1909-28 martie 1994, Paris), poet, prozator, critic, dar în primul rând dramaturg, membru al Academiei Franceze si opozant deschis al abuzurilor regimului din tara pe care a părăsit-o, pentru a se exprima liber. În România a publicat, tânăr fiind, “Elegii pentru fiinte mici” (carte pentru copii) si “Nu”(eseu critic), de asemenea a scris, tot în româneste, piesa de teatru “Englezeste fără profesor”. Ionescu este celebru datorită dramaturgiei sale în limba franceză: “Rinocerii”, “Regele moare”, “Scaunele”, “Cântăreata cheală”.Si operele literare ale sale au fost publicate cu zgârcenie, într-un timp chiar scoase din biblioteci si librării. In prezent, Ionescu se studiază ca scriitor important, la disciplina literatură universală, la clasele de filologie de la liceu.Este interesant de amintit că dramaturgul nu a dorit să mai vină în România după 1989, iar pentru centenarul nasterii sale, fiica, Marie-France Ionescu a afirmat că nu trebuie organizate festivaluri, omagieri, opera acestuia având o valoare permanentă, ceea ce se pare că asa este.
Odată cu reînvierea naturii în primăvară, se poate vorbi si de evenimente biografice deosebite în domeniul literaturii române.
Prof. dr.Corneliu Vasile
membru USR






Prof. Corneliu Vasile    3/2/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian