Vulpea si corbul
-după La Fontaine-
Un corb găsi, prin Montreal, Un codru bun de cascaval Si tare bucuros de pradă Se aseză într-o livadă, Crezând că nimeni n-o să-l vadă. Cu cascavalul încă-n plisc, El presimtea un fel de risc- Punându-si brânza l-adăpost Că n-o fi ca bunicul, prost… Si chiar atunci, dintr-un tufis, Apare vulpea, pe furis, Croind un fel de păcălici, Cum mai făcuse ea pe-aici... Vroia, de fapt, brânza să fure, La pui s-o ducă în pădure: Cu vorbe dulci, de linguseală, Tesute toate cu migală- Nu reusi mare scofală. Stiind corbul vechea poveste, Având si prada pusă bine, Grăi, melodios, aceste: - Îti multumesc, cum se cuvine, De vorbele matale mieroase, Capcana ta, vezi, cam miroase - Si nu mai pot fi păcălit, Precum bunicul meu vestit, Cântat în versuri de antren, Chiar de celebrul La Fontaine, Si-ti spun, la păcălit maestră, Mai nou, eu cânt într-o orchestră; Am renuntat mai de demult la glas- Mi-am cumpărat un contrabas. Adio, deci, că eu te las... Să pun acasă de-un ospăt, Familia să mi-o răsfăt.
Broasca si racul
Cândva, la margine de râu, O broască proastă stă la soare – De cum zări un rac lălâu, Venind dinspre un lan de grâu, Se repezi cu gura mare: - Salut, bonjour, amice race, De unde vii acum ortace, De când faci tu agricultură? Cu noi în apă nu-ti mai place? Sau zona-aceea e mai pură? Ori esti vrun băgător de seamă Pe la vecinii de tarla? Cu mersul tău de-a-ndoaselea Pari un actor de melodramă Ducând pe tavă, must, pastramă La mesele de altcândva. Tu esti mereu un retrograd – Că stii să mergi doar înapoi, N-ai pretuire nici în vad, Nici în balta din zăvoi – Ca să te schimbi nu este chip: Tu esti al lenei prototip!
Uimit de broasca agresivă, Plăpândul rac, dar tare-n cleste, Putea răni pe guralivă, Dar calm si diplomat fireste, Se adresă către broscoi: - Surată, tu te cam grăbesti Si pe nedrept mă osândesti Pot spune chiar că mă jignesti... În încheiere – atâta voi – Broscuto, ca să tii tu minte Că pentru mine înapoi – Înseamnă... mersul înainte!
PS. Broscuta, rea si agresivă, Atunci, la margine de râu, În confruntarea decisivă, Prostiei puse-ndată frâu...
|