Grigore Constantinescu , muzicolog, critic, om de cultură
-Salon muzical dedicat profesorului universitar Grigore Constantinescu -
Multă căldură, infinită dragoste, imensă pasiune a iradiat serata aniversară dedicată profesorului universitar doctor Grigore Constantinescu, eminent muzicolog, critic, om de cultură. Sala „George Enescu” a Universitătii Nationale de Muzică bucurestene a adunat în asistentă elite ale artei sunetelor sau conectate ei: Pascal Bentoiu, Valentin Gheorghiu, Dan Mizrahi, Maria Slătinaru-Nistor, Doru Popovici, Cristina Vasiliu, Ilinca Dumitrescu, alte marcante personalităti. A fost o mare onoare pentru cei 70 de ani ai sărbătoritului, împlinită prin prezenta pe scenă, în concert, a unor artisti de aleasă tinută. În plus, profund semn de veche afectiune si fierbinte pretuire a fost urcarea pe podium a Corului National de Cameră „Madrigal”, ansamblu ilustru si emblematic pentru cultura română. Nu-mi amintesc ca acesti 32 de coristi minunati să-i fi oferit vreunui sărbătorit, vreodată, omagiul lor. Poate gresesc. Dar ieri, l-au onorat într-un mod cu totul special pe profesorul Grigore Constantinescu.
A plutit în sală o atmosferă de intimitate sufletească, rareori întâlnită la asemenea gen de manifestări, de multe ori rigide si conventionale, adesea cu iz de „bifă” oficială. I s-au dăruit profesorului, ceea ce el însusi dăruieste: apropiere si cordialitate, artă si eruditie, iubire si prietenie, elegantă si respect.
Rectorul Universitătii Nationale de Muzică, prof. univ. dr. Dan Dediu, a pronuntat în alocutiunea sa cuvinte care stau pe buzele si în mintile noastre, a tuturor celor care îl stimăm si îl apreciem în cel mai înalt grad pe profesorul creator de scoală. A evocat „verbul fermecat”, „exprimarea uluitoare, fascinantă”, „scrisul fabulos de mare stilist, mânuitor de slove”, „debitul ideatic impresionant si distinctia discursului academic”, „curajul conceptelor novatoare”, „permanenta tinerete”... Aluzie la generosul si nobilul personaj mozartian, prof. univ. dr. Dan Dediu l-a numit pe sărbătorit „un Sarastro al scolii de cânt românesc, al muzicologiei” si i-a oferit Diploma de onoare a Universitătii. O superbă orhidee, simbol al perfectiunii, puritătii si frumusetii morale, a însotit-o. Niciodată nu l-am văzut atât de emotionat pe profesorul Grigore Constantinescu, formulând multumirile!
Deschise de flautul „fermecat” al lui Ion Bogdan Stefănescu (piesă de Doina Rotaru), dedicatiile muzicale au fost semnate de clavecinista Irina Boga (Louis Couperin si Thomas Arne), pianista Stanca Maria Manoleanu (Mauricio Kagel), violonistii Simina si Gabriel Croitoru (Pablo de Sarasate), soprana Bianca Luigia Manoleanu însotită la pian de Remus Manoleanu (Hugo Wolf, Richard Strauss), violoncelistii Marin si Stefan Cazacu (piese de Klein si Dariel), basul Pompei Hărăsteanu acompaniat de pianistul si compozitorul Dan Voiculescu (Schumann, Ceaikovski – aria lui Gremin din Evgheni Oneghin), pianistul Toma Popovici (Brahms).
După citirea mesajului trimis de prof. univ dr. Marin Constantin, profesorului Grigore Constantinescu i-au fost conferite Diploma de Excelentă a Corului National de Cameră „Madrigal” si Medalia Jubiliară „Una vita per l’arte”. Sub conducerea dirijorului Emanuel Pecingine, renumitul ansamblu a interpretat, cu binecunoscuta-i măiestrie, un buchet de piese corale preclasice si românesti.
Vineri 16 ianuarie 2009, Universitatea Natională de Muzică i-a creat sărbătoritului, în Sala „George Enescu”, potrivit propriei lui personalităti, ambientul spiritual de salon muzical aristocrat.
Încăodată, La Multi Ani domnule profesor!
Nota Observator;
Distinsul profesor Grigore Constantinescu , onoreaza publicatia noastra cu minunate cronici muzicale . Ii dorim apreciatului dascal, muzicolog, autor de carti si ... bunic, ani multi in sanatate , inspiratie si impliniri.
|
Costin Popa 1/21/2009 |
Contact: |
|
|