Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Carpe Diem : Orasul cu nume de bivol - Buffalo


Buffalo este un nume familiar pentru vizitatorii Cascadei Niagara din ambele zone: canadiană si americană. Este situat la granita dintre cele două tări, în spatiul S.U.A., în imediata vecinătate a vestitei cascade. Port la Erie si Marile Lacuri, este al doilea oras ca mărime din statul New York, cu capitala Albany.
Multi dintre cei ce călătoresc în America trec pe unul dintre marile poduri ce traversează rîul Niagara, dar putini poposesc si cunosc îndeaproape această interesantă asezare. Cu exceptia , desigur, a celor care, ca si mine, au făcut dintr-un asemenea popas un prilej de specială si plăcută explorare.
După o minutioasă documentare chiar la fata locului, am aflat că Buffalo este principala unitate urbană a unui complex administrativ care cuprinde Erie County si Niagara Region, împreună cu care a primit în 1996 premiul de apreciere generală “All America City and Community”. Situat la confluenta cu Lacul Erie si rîul Niagara, orasul are o mare desfăsurare de waterfront, ceea ce îi si conferă atractiva situatie de centru turistic, cu destinatie socială si recreativă si, în egală măsură, de intensă pulsatie economică si comercială, cultural-artistică si educativă. Plajele si parcurile sale, unele în curs de definitivare, sunt recunoscute si frecventate de vizitatorii locali si din alte părti ale celor două tări învecinate. Orasul în sine are o populatie de 292.600 locuitori, iar împreună cu zona metropolitană însumează cifra de peste 1.170.000, înscriindu-se, sub acest aspect, ca al 46-lea centru urban al S.U.A..
Nu se cunoaste exact de unde vine numele orasului. El îsi are începutul în 1789, în mica asezare de negustori de la Buffalo Creek. În acest domeniu se intră, de regulă, pe tărâmul fabulatiilor si al speculatiilor. Se pare că legătura cu numele de “bivol” este tacit repudiată, cei mai multi apelând la cel de “bizon”” (de “bizon american”, după cum grăiesc dictionarele), evident mai elegant, desi sunt notatii exprese că prin părtile locului n-ar fi sălăsuit bizonii. Acestia sunt, totusi, pomeniti în multe dintre legendele băstinasilor dintr-o parte si alta a Niagarei, una chiar legată de nasterea cascadei, asa că... să dăm bizonului ce e al bizonului si să trecem mai departe...
De la acea originară comunitate de acum două secole si ceva la nivelul zilei de azi, Buffalo a parcurs o cale lungă dar spectaculoasă, mai ales după deschiderea în 1825 a Canalului Erie, care realiza legătura între lacul cu acelasi nume si Lacul Ontario, care a condus treptat la o mare dezvoltare industrială si comercială, ceea ce a făcut finalmente din orasul cu nume de bivol, sau mai binezis de bizon american, un adevărat The Nickel City sau City of Light. Acesta din urmă este si titlul romanului scris în zilele noastre de autorul local Lauren Belfer, în memoria faptului că aici s-a introdus pentru prima dată în lume, în 1881, iluminatul electric stradal, gratie instalatiilor hidroelectrice de pe Niagara.
Un fapt semnificativ pentru importanta crescândă a orasului îl reprezintă si faptul că Abraham Lincoln a făcut aici un popas, locuind la American Hotel pe Main Street, în drumul său de preluare a presedintiei S.U.A. Tot aici, într-un salon din Wilcoc Mansion, Theodore Roosevelt a depus jurământul solemn ca al 26-lea presedinte american...
Pe asemenea si multe alte interesante antecedente, se întemeiază prezentul dinamic, plin de plăcute surprize al orasului Buffalo si al zonei sale adiacente. Populat de oameni de diferite natii si culori (actualul primar Byron W.Brown este si el de aceeasi culoare cu... numele său), orasul repsectiv, pe care multi localnici îl pronuntă Baflou, îsi etalează frumusetile arhitectonice evidente mai ales pe Avenue of the Presidents si în marea colectie de watercolor “Buffalo, my city”, întemeiată de dr.V.Roger Lalli. În Downtown întâlnim o alternantă de clădiri mari si mici, unele purtând patina vremii, altele de dată recentă. Multi zgârienori se află aici în elementul lor, recunoscut fiind faptul că în Buffalo s-a ridicat cel dintîi skyscraper din lume – The Guaranty Building. Într-o arie mai largă a vizitatorului interesat de acest domeniu se pot înscrie Buffalo City Hall, Kleinhans Music Hall, Societatea istorică din Buffalo si Erie County, Buffalo Central Terminal, Asbury Delaware Church, Polish Cathedral etc.
În Buffalo functionează 78 de scoli publice, iar în toată aria metropolitană se află 292 de scoli, institute si Academii, la care se adaugă cele cu caracter privat. De mare prestigiu se bucură Empire State College, Niagara University, University of Buffalo, State University of New York s.a. Dintre cele peste 50 de galerii de artă, vizitatorul poate poposi cu deosebită satisfactie, asa cum am făcut-o si eu, la Albright Knox Art Gallery, cu bogata sa colectie de creatie modernă si contemporană. Cât despre Buffalo Filarmonic Orchestra si cele câteva canale TV, ele ne sunt binecunoscute si nouă, celor de dincoace de Niagara, în special pentru minunatele concerte si emisiuni ale postului WNED Buffalo-Toronto.
“Last, but not least”, la mare căutare este irezistibilul complex comercial în cadrul căruia sunt încorporate Mall Macy s, Best Buy, Galleria si cele două mult frecventate restaurante “The Cheeseccake Factory” si “Cucina italiana”, la care am servit si noi cina. Nu departe se află “Big K Mart”, vestit pentru preturile sale accesibile. Multi canadieni îsi fac la sfârsit de săptămână cumpărăturile din această zonă, iar nouă ne-a fost dat să ne întâlnim la restaurantul mentionat cu câtiva concitadini de pe strada noastră...
În ceea ce priveste frumoasa întâlnire cu micii cititori de la marea sală distractivă “At Chuck E.Cheese’s”, care a constituit de fapt principalul motiv al vizitei la Buffalo, îmiezerv plăcerea unei relatări viitoare pe această temă.

ION SEGĂRCEANU / Toronto






Ion Segarceanu    1/15/2009


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian