Interpretari : Trist dar adevarat
Cand putem spune ca adevaraul e absolut si cand simtim ca adevarul miroase a minciuna dela o posta? E greu sa-ti dai seama. Se vorbeste de treaba asta de cand e lumea si nimeni nu si-a luat raspunderea pana in zilele noastre sa afirme ca el ar fi predestinat sa fie crezut suta la suta. Credinta ca exista doar un adevar unic si care se afla in posesia unica a unei singure persoane, este radacina tuturor rautatilor din lume, spunea un mare invatat. Daca asa ar fi stat lucrurile, papusarul Gepetto nu l-ar fi creeat niciodata pe Pinochio.
Altii spun ca in lumea de zi cu zi exista adevarul tau, al lui si cel real. Adevarul gol-golut, cel fara nici o umbra de indoiala, cel pur si simplu adevar nu este nici el adeseori nici pur si nici simplu. "Crede si nu cerceta" se spunea candva in gluma, dar Ronald Reagan a lasat si el o vorba: "Crede dar verifica!" Nu incerc sa arunc aici anatema pe nimeni si nici pe o anumita profesie sau alta. Dar cine nu a trecut prin masinatiunile unor vanzatori sau reprezentanti care incearca sa te convinga sa cumperi un produs dubios? Sau politicienii, ai nostrii sau de pretutindeni care promit marea si sarea si mint de ingheata apele sau "de-ti sta ceasul"? A respecta adevarul nu este o insusire al acestora. - Cumpara o masina si primesti a doua gratis, t-i se spune in zilele noastre cand negotul de automobile schioapata. Ce nu auzi e ca pentru prima masina platesti pretul fix, fara drept de targuiala, iar pentru a doua masina trebuie sa platesti tot felul de taxe de administratie, transport, pregatire, etc. etc, de cateva mii de dolari. De ce nu t-i se vinde primul automobil cu un prêt mai redus?
Privesti deseori pe acesti "consultanti"stand de vorba cu clientii lui si razi in barba de pasiunea cu care ocolesc ei adevarul, jurand cu mana pe inima, incercand sa spulbere indoiala din inima oamenilor. Cred ca multi din acestia acum isi cauta mereu de lucru pe undeva. "Minciuna sta cu Regele la masa" dar e respinsa de "Badea Cetateanul" care trudeste din greu. Viata de zi cu zi, ascultand pe unul si pe altul, tragand cu urechea la marturisirile de credinta al unor amorezi, nu mai sti ce sa crezi. Cine spune adevarul? E destul de trist ca ne infasuram cu mantaua indoielii si punem pe filtru orice n-i se spune. "Vreau si o alta opinie", auzi spunandu-se. Ce -l mai nimerit este sa nu minti, sa fi un fidel colportor al adevarului, si asta numai daca esti un mincinos exceptional. Si daca esti prins odata cu mata-n sac, esti compromis pe viata. Si mai este si povestea lui Socrate. Un prieten incerca sa-i spuna ceva confidential despre unul dintre studentii marelui invatat. Socrate l-a oprit din vorba si i-a pus trei intrebari: Este adevarat ce vrei sa-mi spui, e bine pentru mine sa aflu, imi va folosi la ceva noutatea? Prietenul a dat inapoi si i-a raspuns evasiv la interpelarea grecului. Asa nu a aflat Socrate niciodata ca studentul cu pricina se incurcase amoros cu sotia lui. E o batalie intre adevar si minciuna si ne trebuie un filtru magic prin care sa trecem tot ce n-i se sopteste la ureche zi de zi.
Harry Beer / Toronto
|
Harry Beer 1/13/2009 |
Contact: |
|
|