Sublinieri - Ianuarie
Daca n-ar fi iarna probabil ca mi-ar place, Ianuarie, vreau sa zic, dar zapada troneaza si cerul pare a fi la o aruncatura de bat, ceea ce, trebuie sa recunoasteti, e dezolant. Unde e acel Iapis Iazuli in care ne cufundam privirea poate cu speranta ascunsa ca vom intelege cate ceva, asa cum probabil a inteles Rafael si, cine stie, poate chiar Dali si intelegand nici nu cred ca era cel mai important, ci acea betie vizuala in care invazia culorii scaldata in lumina definea o varsta fara poticneli ? Eh! Intrebare retorica! Orice raspuns e cenzurat de albul, de azinoapte, imaculat si care da gradinii mele o imagine feericaS..valoroasa pentru mine numai de la fereastra; ³Cand crivatul cu iarna din nord vine in spate Si matura cu-aripa-i campii intinse late, Cand lanuri de-argint luciu pe tara se astern, Vanturi scutur aripe, zapada norii cernS.²SS. Asa mai merge, chiar si cu aceasta rara interventie (iarna n-a fost anotimpul Lui, chiar daca s-a nascut in ianuarie), POETUL imi reda linistea de de care am nevoie sa traversez suita asta de framantari inutile; in fond iarna vine si pleaca si omatul devine figura de stil dintr-o iarna disparuta cumva in splendoarea culorilor pe care numai EL le-a stiut.
³De treci codri de arama de departe vezi albind S-auzi mandra glasuire a padurii de argint. Acolo, langa izvoara, iarba pare de omat, Flori albastre tremur ude in vazduhul tamaiet²SSS Sigur ca ianuarie continua sa ma sacaie chiar daca e luna in care si eu m-am nascut, dar ma surprinde ratacind in spatiul ei suprasolicitat de date memorabile, incercand apropierea aceea reverentioasa in care as vrea sa se includa respect, dar si o tangenta atingere spirituala asa ca o comunicare fara de care n-ar trebui sa fim.
La 15 ianuarie, 1850 se naste Eminescu si printr-o ³Divina interventie² probabil, la 30 Ianuarie 1852 se naste cel care avea sa zica: ³Ma, Eminache, tu stii, ma, ca noi suntem geniile Romaniei?², Ion Luca Caragiale, nenea Iancu. Arta este o modalitate de expresie atat de personala incat este absolut normal sa o gandim, intelegem, acceptam ca cea mai individualista manifestare umana, chiar daca incercam rectificarea rationala a acesteia, sigur ca din pornirile altruiste cu care ne justificam spiritul - eventual colectivist. Romanticul si cinicul sunt observatorii aceleiasi lumi, ceea ce retin si, mai ales ceea ce transmit reverbereaza constiinta propriei traduceri, doar stim ca artistul este un translator de exceptie, limbajul folosit de el lasand urmeS..grele! ³-Hai in codru cu verdeata, Und-isvoare plang in vale Stanca sta sa se pravale In prapastia mareata.²SSSEminescu ! ³Angel radios, cand te-am vazuti intaiasi data pentru prima oara mi-am pierdut uzul ratiuniiS.²SSCaragiale !
Indiferent cum dialogheaza cu viata, indiferent cat de intensa este trairea receptata, fie in propria-i constiinta, fie asistata , si Eminescu si Caragiale sintetizeaza exceptia, acea posibila-imposibila detasare prin care umanul se dovedeste a fi capabil sa atinga perfectiunea.
E ciudat ca incerc o pauza, un respiro inainte de a vorbi de 27 ianuarie? E ireverentios ori o simpla alimentare a puterilor cu luciditatea analitica necesara eliminarii emotiei? Sa vorbesc de Nicapetre implica alegerea : sarbatoresc sculptorul, pictorul, graficianul, artistul complet care este ori comemorez omul, prietenul, de prezenta caruia ne-am lasat surprinsi incercand sa intelegem si despre ³placarea² caruia inca mai avem timp sa acceptam?
N-am sa vorbesc, pur si simplu am sa spun ca Nicapetre, omul, ³S-a dus sa moara putin², artistul coplesesindu-ne cu prezenta sa; si atat!
Pe urma ³aruncam² o privire in jur, ianuarie continua sa fie, date mai mult sau mai putin memorabile se aglomereaza sub semnul surprizei :¹ia uite, domnule, ce multi s-au nascut in ianuarie!², iesiti din catastifele primariilor, in vazul lumii, ni-i amintim sau nu si Wagner si Sextil Puscariu si Brumaru si Ion Alexandru si Minulescu si... si ... si...
Ianuarie e o luna incarcata ochi!
pentru Observatorul, Maria Cecilia Nicu, North York
|
Maria Cecilia Nicu 1/9/2009 |
Contact: |
|
|