Cu doctorul Dorel Schor
„Ca să spui adevărul adevărat, nu e nevoie să vorbesti prea mult „
În peisajul literaturii de limbă română din Israel Dorel Schor este un nume de neuitat. El adaugă bibliografiei literare israeliene calităti care îi sporesc diversitatea si complexitatea tematicii si a scriiturii. Modestia,luciditatea, dorinta de a aborda genuri literare noi, forma echilibrat-expresivă,constant calitativă,modul de a-si expune ideile, sînt calităti ale omului Dorel Schor , cu care am avut privilegiul să conversez într-o dimineată de sfîrsit de octombrie 2008. LIVIU MOSCOVICI (L.M.) :.Zilele acestea am primit , cu bucurie, stirea că Uniunea Scriitorilor din România, filiala Iasi, v-a acordat un important Premiu în cadrul unui Festival international de literatură. Tot aici,la Iasi, au primit, în anii trecuti, premii literare mai multi scriitori din Israel: Shaul Carmel, I.Stiru, .La Iasi si-au lansat cărtile Leon Volovici, Shaul Carmel,Bianca Marcovici , Mada Davidsohn, Riri Manor, Francisca Stoleru, s.a.De ce Iasul ?
DOREL SCHOR (D.S.) : Filiala din Iasi a Uniunii Scriitorilor din România a organizat un concurs international de umor pe tema "Omul între plus si minus".Concursul, la care localnicii nu aveau dreptul să participe, a avut patru categorii: poezie, epigramă, proză scurtă si caricatură. Creatiile intrate în concurs trebuiau să fie trimise în plic închis, cu un motto, altfel spus, juriul nu avea cum să cunoască numele participantului. De aceea, cu atît mai mare mi-a fost surpriza si bucuria cînd mi s-a comunicat ca am luat premiul cel mare pentru schitele umoristice trimise, inspirate "davka" din realitătile israeliene, dar valabile oriunde. Am aflat de acest concurs de la poetul Shaul Carmel care, întors în vară din Iasi unde îsi lansase un nou volum, mi-a adus prospectul concursului si m-a îndemnat să particip. De ce Iasul? M-am născut la Iasi si am studiat la Institutul de Medicină din Iasi, am colaborat ca student si dupa aceea, la publicatiile literare si ziarele din Iasi, am facut parte din subredactia ieseana a "Vietii studentesti" împreună cu Mircea.Radu Iacoban, Marin Sorescu, Roni Căciularu (care e acum si el în Israel), am scris texte pentru celebra, la aceea dată "Seringa", formatiunea artistică a Institutului, am colaborat la Radio Iasi... Amintirile din tinerete tin cel mai mult timp.Si din cauza...vechimii.
L.M. : Există oare o legătură între traditiile culturale ale Iasului, ale comunitătii evreiesti de aici si miscarea literara contemporană.Iată, anul trecut a apărut cartea lui Leon Volovici .Regretatul Jean Ancel a scris o monografie istorică despre Pogromul de la Iasi. Ion Mitican a scris un volum memorialistic . În editurile iesene au apărut cărtile mai multor scriitori israelieni.
D.S. : Eu nu am locuit în Iasi decît sase ani si o săptămînă. Sase ani cît am învătat la Medicină si o săptămînă, imediat după ce m-am născut la spitalul evreiesc unde am venit special pentru treaba asta de la Stefănesti, judetul Botosani.... Cartea lui Leon Volovici, pe care am primit-o cu bucurie de la autor, este o carte- eveniment. Personal m-am identificat cu multe din situatiile, evenimentele si personajele descrise în volum. Una din deosebiri ar fi amănuntul că eu nu am mai revenit niciodată la Iasi după ce am sosit în Israel...Am lăsat amintirile nemodificate de trecerea anilor si de necumsecădenia evenimentelor...Multi dintre fostii mei colegi au ajuns profesori universitari sau sefi de clinică, cei mai multi dintre prietenii de cenaclu au devenit nume prestigioase în literatura română. Pentru mine au rămas studentii în căutarea unor bonuri de cantină sau prietenii ce-ti împrumutau cravata înaintea unei întîlniri importante.
L.M. : Ati primit acest premiu la 36 de ani de la aparitia primei Dv. cărti la Editura Junimea (Iasi). Îmi aduc bine aminte de modul cum a fost primită atunci cartea.A cunoscut o circulatie deosebită, a avut cronici pozitive.Au trecut anii...V-am urmărit cu atentie activitatea literară... Ce reprezintă astăzi pentru Dorel Schor premiul primit la Iasi ?
D. S. : E adevărat că debutul meu editorial s-a "produs" la Iasi. Si de data asta , a fost nevoie de îndemnul unui poet prieten ca să-mi înving lenea ...editorială. Eram la Bucuresti, la specializare si mă risipeam într-un milion de publicatii cu versuri si schite umoristice. Florin Mugur, de prietenia căruia m-am bucurat, m-a îndemnat să notez zilnic lucruri interesante din spital, ca materie primă pentru o carte. I-am atras atentia că genul meu e umorul, care nu are nici o legătura cu mizeriile fiziologice, cu suferinta bolnavilor, cu intrigile personalului...Dînsul a insistat, eu m-am supus si...a rezultat o carte care a avut un succes nebănuit, datorită umorului discret dar curajos, suspansului si misterului oferit de subiect. Am preferat să public "Sarpele si Cupa' la Iasi, probabil si pentru că aici mă simteam mai acasă. După "Sarpele si cupa" au urmat celelalte cărti: "Zmeul cel mic" în colectia de umor a Editurii Albatros din Bucuresti, "Amărîtul fericit", pe cînd eram încă un ole hadas proaspăt si chiar asa mă simteam, amărît si fericit, "Doctor în umor" si "Consultatii gratuite", care au precedat "Ingerul...". Premiul acesta este o recunoastere, dacă vreti, sau o confirmare. De altfel, mi s-a propus si colaborarea la Academia Liberă Păstorel (Iasi) si la revista "Booklook" (Bucluc) condusă de scriitorul Mihail Batog-Bujenita, un umorist foarte apreciat în România.
L. M. : Dorel Schor este medic.S-a impus în literatura româna si în cea israeliană printr-o creatie apreciată de critica literară. O literatură de bună calitate, o elegantă deosebită a stilului., o bună cunoastere a limbii române....Scriitorul Mircea Radu Iacoban ,preluînd un titlu al unui volum semnat de Dv, vă numeste .Cum a ajuns doctorul în medicină la literatură ?
D.S.: De fapt drumul a fost invers. Întîi a fost literatura. La 13 ani publicam deja la ziarul "Clopotul" din Botosani si la..."Tînărul scriitor", revistă a Uniunii Scriitorilor. La 15 ani, primeam spre marea mea surpriză, invitatia să particip la Congresul tinerilor scriitori din România. Am plecat la Bucuresti ca un pui de bogdaproste. Invitatii au fost asezati la o masa lungă, nesfîrsită. La un capăt sedea maestrul Sadoveanu, la celălalt...eu. Era, în ordinea descrescîndă a vîrstelor...si importantei. La 17 ani am devenit student la medicină la sfatul unui frate al tatei, ajuns profesor universitar, în Statele Unite, care m-a lămurit: "dacă ai talent nu ai nevoie de nici o scoală de literatură...Si dacă nu ai talent, nici o scoală de literatură nu o să-ti ajute!"...Ce-i drept, nu a fost usor: candidau 12 pe un loc.La medicină!
L.M. :Bibliografia Dv. mentionează cărti de genuri literare deosebite.Schite, maxime literare, pagini memorialistice si de popularizare,articole de istoria si critica artelor plastice. De unde toate acestea ?
D.S.:Umorul mi-e în sînge...Aforismele în cap...Artele plastice un hobby, articolele de popularizare a medicinii -o misiune. Sînt multumit că umorul meu nu face rău nimănui. Pentru că lipsa de modestie nu se pedepseste, voi pomeni de scriitori importanti, ca Aurel Baranga, Valentin Silvestru, Mircea Radu Iacoban, Sebastian Costin, Iosef Petran , Aurel Leon, Lucian Valea, Mircea Iorgulescu, Sergiu Levin si multi altii care au apreciat pozitiv scrisul meu, considerînd că stilul e elegant, umorul sănătos si...cumsecade, rîsul binevoitor si reconfortant, ironia simpatică, solutiile socante. Am avut satisfactia să mă descopăr în cîteva antologii importante, cum ar fi "5000 de ani de umor evreiesc" a lui Tesu Solomovici, editată la Bucuresti, "Scriitori din Tara Sfîntă" editată de Ion Cristofor la Cluj, "Medici- scriitori de limbă română din Israel" a lui Al.Marton, la Ierusalim....Anul acesta m-am văzut selectat în marele si prestigiosul "Dictionar general al literaturii române" editat de Academia Română...
L.M. : .Vreti să explicati putin titlul ultimei Dv, cărti . De ce si de ce ?
D.S. :Înger cu coarne ar putea fi o metaforă, un contrast care sparge conventii. Cine crede în îngeri trebuie sa accepte si existenta dracilor. Totul alegoric, desigur. Dar explicatia e mult mai simplă...O dată, aflîndu-mă în autobuz, am auzit doua conite care discutau despre o a treia. Si una spunea:"sotul ei este un înger si ea îi pune coarne!"...Eu mi-am închipuit tabloul si, cînd am găsit în cartea- album a pictorului Baruh Elron o imagine care se suprapunea pe ideie, am adoptat-o. Ca titlu si copertă.
L.M.: Sînteti deci un scriitor cu o operă foarte variată.În acelasi timp un scriitor care a dat putine interviuri. Am dori să stim cum va elaborati Dv. cărtile? Cum treceti de la un articol de medicină la schite umoristice si la prezentarea operei unui artist plastic ?
D.S.:Am dat putine interviuri pentru ca nu mi s-au prea cerut. M-am ferit întotdeauna de bisericute literare, de partide, cercuri închise, sfere de înterese. Am preferat să fiu medic între scriitori si scriitor între medici. E un mare avantaj în treaba asta; esti lăsat în pace, chiar uitat, inclusiv în materie de interviuri. Cărtile eu nu mi le elaborez. Ele se construiesc singure, cărămidă peste cărămidă si timpul hotărîste dacă merită să ajungă în mîinile unui public larg. Dintre interviuri, mentionati totusi pe cel realizat de poetul Solo Har Herescu si publicat mai întîi în Israel (în 1994), apoi într-un volum bilingv(română si engleză) la Editura Hasefer : "Generatia confruntărilor".
L.M. : Ce citeste astăzi Dorel Schor ?
D.S.: În momentul acesta citesc, cam risipit, volumul de eseuri "Omeneste vorbind" al lui Zoltan Terner, "Jurnalul" lui Cărtărescu, un studiu despre cubism, nitelus depăsit si presa ...
L.M. : Si în loc de concluzie…., ce planuri de viitor are scriitorul, omul de cultură,îndrăgostitul de pictură, medicul Dorel Schor ?
D.S. : Singurul plan este să fiu, să fim sănătosi. Planurile declarate te obligă, mai mult sau mai putin, să te tii de cuvînt. Asa că mai bine e fără planuri. Cine s-ar fi gîndit în urmă cu o zi că dumneata îmi vei cere să răspund la aceste întrebări...? L.M.: ... Iată, domnule doctor, că eu m-am găndit de mult la realizarea unui dialog ! Multumindu-vă călduros pentru acest interviu deosebit de interesant prin datele autobiografice care marchează viata Dv.de scriitor,prin elementele referitoare la procesul de creatie literară, vă doresc putere să realizati cît mai multe volume clădite, asa cum spune si Mircea Radu Iacoban, ” pe sugestiile paradoxului, umor destept, de finete dar si /pe/ stiinta utilizării corecte si profitabile a resurselor limbii române”.
|
Liviu Moscovici 11/16/2008 |
Contact: |
|
|