Interpretari : “Ti –ai facut lectiile?”
Am auzit bine? A spus cineva ceva despre inceputul scolii si s-a bucurat? Sa fi fost copiii care au izbucnit in urale sau parintii? In orice caz, scoala da a inceput si roata nu mai poate fi oprita. Copiii, mari sau mai mici isi vor purta iara povara cartilor in brate sau pe spinari in saci colorati, mamele sau “nanny” le vor iesi iar in cale sa-i culeaga din autobusul galben si traficul, multimea asta de masini care poarta copiii spre scoli pretutindeni va impazi orasul.
Am fost si noi copii odata desi se spune ca in spatele unui adult se ascunde un copil. Si daca ai uitat cumva ca scoala isi deschide din nou portile si un nou an se adaoga la varsta ta, biserica de pe strada Foisor iti aducea aminte de 3 ori pe zi. Clopotele sunau vesele cu intermitente si asta ne facea sa numaram din nou cate carti sau maculatoare aveam nevoie. Trebuie sa va povestesc ceva! Eram acasa 5 elevi , fiecare cu amintirile adanc sapate in minte despre ceea ce a fost si am lasat in anul ce trecuse, L-am iertat pe Ciucu, cel care m-a tavalit cu fata in jos in zapada, ca si pe Stanciu, cel care m-a reclamat la diriginte ca am muscat din marul lui, abia am asteptat sa intalnesc din nou pe profesorul meu dl. Serbanescu, un dumnezeu de om. Dar acasa, treburile stateau cu totul altfel. In dimineata in care clopotul ne chema la adunare, in vraja si graba timpului, unul din fratii mei purta camasa mea, altul ciorapii mei, eu uniforma altuia si calimara de cerneala se varsase pe pantalonii mezinului. Mama alerga de la unul la celalt, ba tipa, ba imbratisa pe cate unul si ne linistea: “las-ca va aduc mancarea la scoala”. Ce sac plin cu amintiri… Vecinul meu are un baiat de 15 ani, l-am adus de la “camp” impreuna cu nepotul meu si, in tacerea de cenuse ce se asternuse in masina, l-am intrebat: “Hei, esti gata de scoala?” A aruncat privirea de la nepotul meu la mine si a ingaimat: “Habar n-am.! Cum? am exclamat stupefiat. “Mama se ocupa de asta!” veni raspunsul copilului care a avut norocul ca tatal lui sa se nasca inaintea lui. La locul meu de lucru de acum, 3 baieti, elevi care au terminat liceul, au hotarat sa nu se reintoarca la studii. Banul, ochii dracului! Privesti la tinerii de azi, nu chiar la toti, ca tara e mare… S-ar putea ca acestia sa-si scoata acele de prin nas si urechi, de pe buze si pleoape, sa-si stearga tattoo-urile de prin locurile ce se vad ce nu se vad, sa lase parul asa cum l-a lasat Dumnezeu si nu la culoarea rosie, galbena sau a vantului turbat?
“Nu ma intorc la scoala daca nu am masina” zbiera un tinerel de 16-17 ani tras cu forta de mamica lui disperata ca odrasla nu s-a hotarat inca ce fel de running shoes sa cumpere pentru ca Joe are “tot asa o pereche”. “Ai sa iei masina lui tata, doar ti-a promis” spunea mama care cutreierase deacum tot mall-ul. “Vreau un “Lexus” si tu stii asta…” Sunt parinti care daca nu au griji, se duc sa-si cumpere cate unele. “Vai, cum o sa doarma Costel intr-un dormitor comun la Universitate cand el are camera lui cu toate ce si-a visat?” Vecina mea din Thornhill a cumparat “bebe”-ului un frigider, un nou televizor, a inchiriat o camera separata (800 dolari pe luna), a carat fotoliul micutului la Waterloo.
Inceputul lunii lui septembrie aduce cu sine, an dupa an, forfota noului an scolar. Masinile pline cu “Back to school” provizii, negustorii mai au asa vanzari doar in preajma Craciunului si, in ciuda costului mereu crescand al taxelor scolare, marsul spre Cetatea Stiintei e in toi din nou. Iar parintii, cei care au indurat cu stoicism vacanta scolara a progeniturilor lor, privesc acum spre viitor, spre vacanta lor, spre linistea bine meritata. Si iar un indemn nelipsit an dupa an in toate casele cu scolari: “Ti –ai facut lectiile?”
|
Harry Beer 9/4/2008 |
Contact: |
|
|