In memoriam: ” Pentru un mare artist Roman”
De milenii omenirea a fost fascinata de sculptura- iar felul cum o inteleg eu este: “un mod de a imortaliza efemerul in ceva material cu speranta eternitatii.”
Nu vreau sa ma duc inapoi in timp in antichitate, doar m-as opri in Parisul anilor 1800 – si vreau sa va amintesc despre Portretul unui Om cu Nasul Rupt facut de un student eminent la vremea aceea , care a provocat scandal de presa, si apoi a creat Ginditorul,( pe care il stie toata lumea din sute de exemplare) - ma refer desigur la Auguste Rodin.
In muzeul de Arta din Philadelphia, m-am temut ca Sf. Ioan Botezatorul o sa imi dea o palma, atit parea de real si de convingator-agresiv. Cariatida Cazuta Sub Piatra este o simfonie, iar “Cea Care a Fost Frumoasa” este un alt superb scandal, intre creatiile lui Rodin.
Si pe urma, contemporan cu Rodin, vine un fost mare Necunoscut de la Hobita si ne Invata Maiastra., Sarutul, Coloana Infinitului, … pe scurt, re-inventeaza si re-invigoreaza inca odata sculptura…
Parasind atelierul lui Rodin, Brincusi a declarat ca “In umbra marilor copaci nu creste decit iarba”…
Nicapetre a calcat pe urmele lui Brincusi, in ceea ce priveste rafinamentul formei,ceea ce imi pare de asteptat, considerind formatia lui intelectuala, dar nu a imitat niciodata. Inca de la prima expozitie in tara a fost considerat un mare original talent. Personal am fost impresionat tot timpul de varietatea formelor de expresie si abilitatea cu care le-a folosit. Observam influente care pleaca de la sculptura greaca ajungind pina la mitologia populara Romaneasca cu puterea unei minti si sensibilitatea unei maini care a folosit ciocanul si toporul.
Se spune despre Michelangelo, ca vazind odata un bloc de marmura a spus: “aici doarme Moise si eu am sa-l scot afara din piatra”, La fel si Nicapetre a gasit blocul de marmura in care dormea Eminescu si a realizat poate cel mai vibrant portret al poetului pe care l-am vazut vreodata.
Lista expozitiilor si lucrarilor este impresionanta si nu am sa o reproduc aici pentru ca este accesibila atit pe internet cit si in colectii si muzee particulare.
A-si dori totusi sa mentionez importanta realizare a Rotondei Scriitorilor Pribegi – acesti Romani o merita cu prisosinta si am tot respectul pentru cei care au sprijinit acest efort.
Nota: folosesc termenul arhaic de “pribegie” pentru ca oamenii acestia nu si-au renegat niciodata identitatea… la fel si creatorul busturilor lor (pentru mine, modernul emigratie inseamna oarecum renuntare la tot trecutul, iar exil inseamna pedeapsa).
Mana gingasa a artistului a reusit sa puna aburul acelei tristeti pe care doar pribegii o inteleg pe fetele tuturor busturilor… dar pina la urma “Dumnezeu s-a Nascut in Exil”…cum spune un alt mare exilat al neamului Romanesc, Horia Vintila.
Un mare Roman ne-a parasit… poate ar trebui sa tacem o vreme…si sa lasam piatra sa vorbeasca…
Poate intro zi, un alt sculptor, care a invatat cum sa “faca piatra sa cante” il va alinia si pe Nicapetre intre o viitoare Rotonda a marilor sculptori Romani intr-u aducere aminte.
Prof. Caius Grozav
Nota Observator :
Va invitam Marti 22 Iulie la ora 19, pe Aleea Scritorilor Romani " Pribegi ", la Hamilton. Vom admira sculpturile lui Nicapetre si -i vom aducem inca un omagiu regretatului nostru prieten .
|
Caius Grozav 7/20/2008 |
Contact: |
|
|