Pe teme de emigratie ( XII ) : Partenerul meu urmează să fie deportat, pot să-l ajut?
Intrebare: Sunt cetătean român si canadian si trăiesc de trei ani cu partenerul meu care este într-o situatie specială. Acum vreo 15 ani prietenul meu a venit din România si a cerut statut de refugiat pe motiv că este persecutat în România, făcând parte din grupul social “tigan-ungur”. A primit statutul de refugiat si a aplicat pentru rezidentă permanentă. Acum este rezident permanent. Din nefericire, acum câtiva ani a intrat într-un grup de prieteni cu orientări criminale si a fost prins si condamnat pentru fraudă si furt. Si-a ispăsit pedeapsa si acum si-a dat seama ce greseală a făcut si cum si-a periclitat statutul în Canada. De curând a fost chemat la GTEC, departamentul care se ocupă cu implementarea deportărilor, si a fost anuntat că este inadmisibil în Canada pe motive criminale, si departamentul a început procedura de deportare înapoi în România. Suntem amândoi socati si nu stim ce să facem.
Răspuns: Din nefericire, departamentul de imigratie are extreme de multe cazuri din acestea, prin care un rezident permanent (nu contează de ce natie este), a înfăptuit un act criminal, ceea ce îl face automat să devină inadmisibil pentru Canada. Am văzut cazuri similare pentru persoane care au emigrat în Canada când erau mici copii, au fost crescuti si educati în Canada, dar nu si-au luat cetătenia canadiană, considerând că nu este un lucru important. In urma unor activităti criminale, au fost deportati în tara de provenientă, desi nu mai aveau pe nimeni acolo. Lumea este sub falsa impresie că odată acceptat ca rezident permanent, poti face orice fără consecinte grave pentru statutul în această tară. Mă refer la categoria de rezident permanent si nu la cei care si-au luat deja cetătenia canadiană.
Ce este de făcut? In primul rând, consider că o astfel de situatie are nevoie de sfatul unui specialist în emigratie. Problema este mult prea complexă si cu consecinte posibil dezastruoase pentru aplicant pentru a se aborda doar prin fortele proprii. Departamentul de imigratie va aranja un interviu cu prietenul dvs. (care poate fi reprezentat de un consultant certificat sau avocat de imigratie) prin care se va discuta inadmisibilitatea acestuia conform cu legislatia de emigratie.
In cazul în care Departamentul decide că persoana respectivă trebuie să fie deportată, mai sunt si alte căi legale pe care trebuie să le explorati înainte de a abandona cazul. Aspectul umanitar trebuie luat în consideratie în cazuri ca cel mentionat. Inainte de a fi deportată, persoana trebuie să primească asa-numita formă PRRA (Pre-Removal Risk Assessment). Prin această procedură, aplicantul are dreptul să explice în scris, aducând documente doveditoare, prin care să demonstreze că viata lui ar fi in pericol dacă ar fi deportat în tara de origine. Procentajul de reusite (aprobări) în cazurile de PRRA este foarte mic, 3%-5%.
In cazul în care aplicatia de PRRA a fost refuzată si data de deportare a fost stabilită, aplicantul poate face o cerere pentru “amânarea deportării” (deferral request), pentru un motiv serios (copii în scoală, conditie medicală care nu poate fi tratată în tara de origine, etc.). Trebuie să mentionez că orice refuz primit poate avea ca urmare o aplicatie pentru « leave » la Curtea Federală a Canadei, aplicatie care poate sau nu întârzia deportarea.
Pentru cei care aleg să “dispară în natură” si să nu plece la data când au avut programată deportarea, Departamentul de imigratie emite un mandat de arest. Viata unei astfel de personae este foarte grea si la cea mai mică infractiune, cum ar fi o amendă pentru parcare ilegală sau o amendă pentru condus cu viteză, adduce individual respectiv în atentia departamentului de emigratie, deoarece ofiterul de politie respectiv va executa mandatul de arest pe loc. Departamentul de imigratie nu poate deporta pe cineva care a primit un ordin de “stay/stop” de la un judecător. In toate cazurile care implică criminalitate trebuie avut în vedere legislatia referitoare la « pardons », deoarece pentru orice act criminal înfăptuit în Canada sau în afara Canadei, trebuie aplicat si obtinut acest « pardon » de la forurile răspunzătoare, care este echivalentul cu « stergerea » din cazierul judiciar a faptei respective – lucru care poate fi realizat numai după trecerea perioadei de prescriere a activitătii criminale respective.
Mihaela Boeriu este consultant de emigratie certificat de către Canadian Society of Immigration Consultants (CSIC) si practică în domeniul emigratiei în GTA din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com
Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultati un specialist în emigratie canadiană.
|
Mihaela Boeriu - mihaela@cgsconsultants.com 7/9/2008 |
Contact: |
|
|