Tinerete : O zi de care sa ne reamintim
Totul începe cu alintarea lina a pianului. O calatorie în timp si printre oameni. Dintr-odata, ne aflam în zilele unui Chopin. Vechiile vitralii cu reminescente gotice ne duc mai departe în timp. Toate gândurile geniilor de altadata ne apar pe viu în muzica.
Calatoria continua. O balada la chitara, însotita de ruda ei vioara, poate avea canotatii pastorale sau chiar antice. Gândul ne poarta pe culmile legendei si a zilelor de mult uitate.
Dintr-o data, bancile de lemn devin pietre istorice, iar podeaua pardosita, un râu. În fata acestui râu omenirea experimenteaza cea dintâi framantare, cea dintâi maturizare, care desigur se regaseste in muzica.
Apoi intervine vocea moderna a unei "Band"; si în ea deasemenea, rasuna ecoul vremurilor de altadata - pentru românul care se simte mîndru, de cine este si de ce face.
Acel râu va deveni un loc prielnic pentru întemeierea unei asezari - un sat, unul poate de la poalele Carpatilor sau din Baraganul spicelor de grau.
Artistii nostrii ne vor povesti despre el prin interpretari vocale de data aceasta. O "sârba în caruta", un "pui de cuc" si alte motive rurale ne amintesc multora dintre noi, nu doar de vechile asezari traditionale ale stramosilor, dar chiar de unele sate pe care multi din noi le-am lasat in urma.
Calatoria continua, si este în mod repetat modelata de vocea neverosimil de umana a viorii sustinute de pian.
In concluzie, am descoperit înca o data câta elocventa pot detine o serie de instrumente ca pianul, chitara, si mai ales vocea umana. Toate pot sa ne bucure, si ne poarte cu gândul la trecut - la început. Cu pasi marunti ne îndreptam catre noi orizonturi; muzica întotdeauna ne va înmiresma cararile. Gratie organizatorilor nostrii Mona Amariei, Dan Petrescu si desigur celorlati studenti, acest concert a putut constitui un eveniment cultural al comunitatii romanesti. Dan Petrescu a fost unul dintre principalii "dirijori" al acestui concert. El a organizat partile esentiale ale concertelor de cativa ani incoace. La vioara ne-au incantat: Victoria Iancu si Catrinel Tudor, la chitara: Glen Loucks, Diana si George Campeanu, la pian: Antonia DeWolfe si Dan Petrescu, iar prin intermediul vocii: dirijoara Andreea Coza si membrii corului "Cantabile" de pe langa biserica Sfantul Gheorghe.
Multi din acesti artisti au mai colorat si alte sali unde si-au pus amprenta tricolora studentii nostrii romani, cum ar fi concertul din iarna trecuta sau la intalnirile obisnuite ale cenaclului revistei Observatorul. Speram ca aceasta calatorie in muzica sa continue. Va fi la decizia artistilor, dar im primul rand al dumneavostra (asteptam cat mai multi spectatori!!)
|
Bogdan Blaga 6/2/2008 |
Contact: |
|
|