Aniversari in familie
"Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti fie tine bine si sa traiesti ani multi pe pamant".
Azi , 1 iunie, sarbatorim ziua copilului, la 20 Iunie sarbatorim Father's Day - Ziua Tatalui, dupa ce, de curand s-a sarbatorit Mother's Day - Ziua Mamei. Aceste sarbatori isi îsi au rostul lor, oamenii fiind îndemnati sa-si serbeze copii, sa -si îndrepte gandurile catre parintii proprii, dar si catre mame, respectiv catre tati, în general, parintii meritand pretuire, respect, venerare pentru ca au întemeiat familii, au contribuit la asigurarea continuitatii vietii pe pamant, îngrijindu-se apoi de cresterea si educarea copiilor, de apararea lor de rele, de învatatura si îndrumarea lor în ale vietii pana ce tinerii si-au lasat sau îsi pot lasa "corabiile proprii sa navigheze". Copiii care-si cinstesc parintii se vor bucura de harurile divine: "Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti fie tine bine si sa traiesti ani multi pe pamant".
Aceste sarbatori, prilejuiesc si reflectii asupra familiei - pe care o vedem ca pe o unire responsabila si durabila a barbatului cu femeia în fata lui Dumnezeu si a oamenilor, o unire realizata în baza unor norme morale sanatoase, un fundament al societatii. În zilele noastre, familia este destabilizata, aflata într-un echilibru precar, expusa la tot felul de "înnoiri" si provocari care o îndeparteaza de menirea ei traditionala: transmiterea vietii, credinta, valorile umane, deschiderea fata de semeni, iubirea ca vocatie fundamentala a omului. Oamenii normali nu pot fi de acord cu tendintele actuale ale societatii de a renunta la casatorie, la familia traditionala si la valorile ei, de a avea copii, la valori spirituale si de a le înlocui prin relatii întamplatoare, uneori mercantile sau împotriva firii.
Avem, datoria de a milita pentru apararea si respectarea familiei, pentru pastrarea nealterata a functiilor ei: perpetuarea fiintiei umane , buna gospodarire (functia economica avand ca tel asigurarea unei vieti prospere - prin harnicie, onestitate si întelepciune), precum si asigurarea unui climat afectiv sanatos, propice cresterii si îndrumarii atente a copiilor. Numai o asemenea familie este compatibila cu adevarata fericire. "Împarat sau om de rand, spunea J.W.von Goethe, cel mai fericit este cel ce-si gaseste fericirea acasa". In aceasta luna ne vom duce in tara sa cinstim pe cei dragi din familie , sa ne vedem locurile copilariei si sa aprindem o lumanare la mormintele celor care au trecut in lumea de dincolo.
Dumitru P.Popescu - Observator
|
Observator 6/1/2008 |
Contact: |
|
|