18 ani de la primul Pod de Flori.
Incerc sa fac o retrosopectiva mai mult sentimentala si subiectiva decat istorica.
Anul 1989.
Anul de maxima mizerie materiala dar si morala pentru romani. Ctim in presa cate o stirica dar mai ales auzim la Europa libera. In restul de Basarabie numit RSS Moldoveneasca se produce o trezire a constiintei nationale. Manifestantii pentru limba romana cu alfabet latin sunt atacati de militienii comandati de ministrul de inbterne ai RSS Moldovenesti, generalul de militie al Uniunii Sovietice, tavarisci Varonin.
Apoi marea eliberare, revolutie, lovitura de stat sau ce va fi fost. Unele grupari prezinta in programul lor necesitatea reintregirii. Teroristii, reali sau provocare. Veteranii din Afganistan de nationalitate romana din Bsarabia propun formarea a doua regimente "Stefan cel Mare" si "Vlad Tepes" care sa lupte pentru victoria revolutiei romanesti.
Anul 1990.
Ianuarie. La statia de metrou din Piata Universitatii apare la „samizdat” primul articol despre Romania Mare. Oamenii il prvesc cu doar cu curioziate sau poate cu interes, apar si mesaje de sustinere scrise sub text. Parlamentul sovietic denumta Pactul Ribentrop-Molotov. Primul pod de flori. Televiziunea si radioul oficiale, singurele in acel moment prezinta cantece adaptate “Basarabie craiasa gateste-te de miresa” si “Hai sa-ntiindem hora mare” cantecce din timpul celui de-al doile Razboi balcanic. Oficial versuri mai “potolite” “Mai aproape de hotare/Sa refacem Dacia/ Si “Multi sunt brazii si stejarii/Cand ii numeri cate doi/Nu va fi cum vor dusmanii/ Vafi numai cum vrem noi”, neoficial “Mai aproapede hotare/Pana-n Bsarabia” si “Nu va fi cum vor muscalii/ Va fi numai cum vrem noi/”. Copii basarabeni recita”Jos hotarul de pe Prut/Sus hotaru de pe Nistru”. Manifestari patriotice mai mult sau mai putin sincere inclusiv sau mai ales la indivizii cu un trecut nu prea curat din punct de vedere politic. In Piata Universitatii se canta “Si Romania-si va-ntregi hotarul”.
Si apoi dusul rece. Se parafeaza tratatul cu muribunda Uniune Sovietica. Prima si singura tara fosta socialista.
Din fericire vine lovitura de stat contra lui Gorbaciov. Uniunea dispare de fapt. Tratatul devine fara obiect. Intre timp miliatantii pro-Romania sunt atacati , accidentati, eliminati fizic. Cel mai cunoscut caz este accidentul foarte dubios al sotilor Aldea-Teodorovici. In acel moment a produs o vie emotie.
Acum cine Isi mai aminteste de acesti eroi victme ale luptei pentru romanitatea basarabenilor si Unire? Multi vin la tratament In Romania. RSS Moldoveneasca se proclama independenta. Eveniment nu prea receptat in Romania, Incepuse lupta pentru imbogatire, erau ceva mai multi bani, era ceva mai multa distractie chiar de calitate dicutabila. Astept cu nerabdare repatarea anului 1918, declaratia de unire. Ambasadorul Frantei iese din prudenta diplomatica si declara ca Franta va recunoaste Unirea a doua zi dupa declararea ei. Se adopta ca drapel Tricolorul, ca moneda leul, (un deputat declara ca pentru moldoveni tricolorul si leul sunt strans legate si au fost date chiar de Dumnezeu) ca imn Desteapta-te romane, imnul Romaniei. Primul ministru Mircea Druc (oare ce mai face acum?) declara ferm interesul pentru Basarabia de Sud si Bucovina de Nord (implicit pentru fostul judet Hotin). Orientarea politica a R. Moldova clara spre Romania.
Si incepe tragedia. Razboiul de pe Nistru. Gagauzii din sudul R. Moldova cer drepturi. Cei din sudul Basarabiei apartinatori de Ucraina nu. In Romania clare sentimente de sustinere a basarabenilor. La “samizdat” in Piata Univerisitatii apar Eminescu La arme dar romani dar si Grigore Vieru, Marsul voluntarilor “Strege-ti lacrima maicuta?Si tu surioara/ Ca eu plec doar peste Prut/ Tot la noi in tara”. Astept liste de subscriptie. Nu pot sa trag chiar eu pentru ca Romania nu se implica. Dar pot sponsoriza cumparara unei unitai de foc care sa fie trasa in numele meu. Intervine Rusia, chiar dac ear condusa de cel mai democrat presedinte de pana acum, raposatul Eltin. Romania e implicata in procesul de pacificare. Apare problema grupului Ilascu. Opinia publica romaneasca sensibilizata la inceput apoi uita. Isi mai aminteste din cand in cand, de obicei cand grupul e folosit in scopuri politice. Reflux al sentimentului national in R Moldova.
Se schimba imnul, se impun notiunile staliniste de popor moldovenesc si limba moldoveneasca, inclusiv in Constitutie. Presedintele mai mult sau mai putin unionist Snegur si primul ministru Druc sunt inlocuiti.
Se impun fostii comunisti, relegalizati. Fostul prim secretar Lucinshi devine presedinte. Deputatul Voronin, fostul ministru sovietic de interne insulta Tricolorul in Parlament, numindu-l drapel “fashist” desi singurii fascisti au fost italienii de extrema dreapata. Exista o lege privind insulta adusa insemnelor nationale dar nu se aplica. Intr-un referendum majoritatea alegatorilor care nu au reusit sa scape de manipularile sovietice continuate de moldovenistii primitivi se pronunta impotriva Unirii, iar la recensamant se decalra moldoveni Comunistii ajung majoritari si isi impun presedintele in acelasi tavarisci Voronin.
In momentele de criza ale aprovizionarii in special cu combustibili si energie electrica, parte a razboiului economic dus de transnistreni si rusi contra R. Moldova, Romania a intervenit cu ajutoare. Dar acest ajutor nu a fost facut public de autoritatile comuniste. Relatiile cu Romania se racesc, devin uneori chiar “antagoniste”. Tineretul , educat in spiritul realitailor istorice nu pemite rerusificarea invatamantului. Manifestatia maraton din Chisinau, ca si acei elevi care au avut curajul sa schombe denumirea liceului din moldovenesc in romanesc, elevii romani din Transnistria agresati de smirnovisti au provocat si ele emotie ca si eliberarea progresiva a grupului Ilascu, inclusiv in urma interventiei CEDO. Toate au cam cazut in uitare.
Si urmeaza stupoarea. Partidul cel mai unionist in declaratii, transformat, sustine realegerea lui Vorinin. Relatiile cu Romania sunt variabile, cand antagoniste, cand apropiate, cand din nou antagoniste, in functie de interesele proruse ale tovarasului Voronin. Cum va evolua situatia ramane un “mister al viitorului”. Sper insa ca totusi fortele nationale si tineretul educat si constient sa elimine la viitoarele alegeri edecurile trecutului reprezentate de acesti comunisti antinationali si populisti ieftini iar evolutia ulteriora sa conduca la reparatia, chiar tarzie, a nedreptatii flagrante din 1940-1944. Si poate ca si noi, cetatenii constienti din Romania si R Moldova putem contribui la aceasta evolutie.
|
Durnea Vlad 5/7/2008 |
Contact: |
|
|