Imigratie in Canada : Sponsorarea sotilor/ sotiilor
Intrebare: De curând am mers în România si m-am căsătorit cu prietena mea de mai multi ani. Deoarece sunt singur în Canada, as dori să-mi aduc sotia cât mai repede. Unii prieteni mi-au spus că as putea să aplic pentru sponsorare în afara Canadei, altii mi-au spus că ar exista si posibilitatea să aplic în Canada, în cazul în care sotia ar putea veni în Canada. Nu stiu exact care este procedura si care din cele două posibilităti este mai avantajoasă – dacă într-adevăr există două posibilităti.
Răspuns: Politica guvernului este să reunească familiile cât mai repede posibil, iar copiii si sotii sunt considerati ca prioritatea numărul unu în reunirea familiei. Modalitatea obisnuită de sponsorare a sotului / sotiei este cea prin care se initiază procedura (prima etapă) la CPC Mississauga prin care sponsorul (sotul din Canada) aplică să fie aprobat ca atare (sponsor). Sunt anumite conditii pe care orice sponsor trebuie să le îndeplinească, printre care as enumera: • Sponsorul are cel putin 18 ani; • Sponsorul este cetătean canadian sau rezident permanent si • Sponsorul locuieste în Canada.
Procedura prevede ca sponsorul să semneze un contract cu sotul / sotia, prin care se angajează să-l sustină pentru o perioada de minimum trei (3) ani de la data când sotul / sotia devine rezident permanent în Canada. Acest lucru înseamnă că persoana sponsorată trebuie să fie întretinută pentru o perioadă de trei ani, indifferent dacă după o perioadă mai scurtă cuplul decide să divorteze. In cazul în care persoana sponsorată apelează la ajutor guvernamental (asistentă socială), guvernul va urmări sponsorul pentru recuperarea banilor plătiti în acea perioadă persoanei sponsorate.
Există situatii când un cuplu divortează înainte ca cei trei ani de la sponsorare să fi trecut, iar sponsorul doreste să sponsoreze următoarea sotie. Mai mult ca sigur că aplicatia va fi refuzată deoarece nu au trecut cei trei ani de la sponsorarea anterioară.
In cazul în care sunteti aprobat ca sponsor, aprobarea este trimisă la oficiul de vize din tara persoanei sponsorate unde se va evalua relatia dintre cei doi soti si veridicitatea ei. Aplicatia poate fi refuzată în cazul în care ofiterul de emigratie consideră că relatia nu este autentică si căsătoria s-a încheiat doar pentru a obtine intrarea în Canada.
Intrebare: Care este procedura de sponsorare din interiorul Canadei?
Răspuns: In februarie 2005 legislatia s-a schimbat si departamentul de emigratie a aprobat ca să fie acceptate si aplicatiile sotilor care sunt în Canada, chiar si fără un statut legal. Totusi, este bine să se încerce mentinerea unui statut legal al celor care sunt în legalitate (au o viză temporară, fie ca vizitator, lucrător sau student).
In cazul în care sotia dvs. poate obtine o viză de vizitator pentru Canada, atunci puteti introduce o aplicatie de sponsorare din Canada, toată procedura derulându-se numai în Canada. Există avantaje si dezavantaje în ambele proceduri. In cazul în care aplicatia se face din Canada, avantajul este că cei doi soti pot locui împreună de la început, indiferent cât de mult durează procedura. Nu există un termen standard de terminare a procesării dosarului, de multe ori durează aproximativ acelasi număr de luni până la finalizarea cazului ca si în procedura din afara Canadei.
Dezavantajul este că pe toată această perioadă, persoana sponsorată nu are acoperire medicală si nu poate aplica pentru permis de lucru decât după ce cazul este aprobat în principiu. După prima etapă în care aplicatia este aprobată în principiu, sotul sponsorat poate aplica pentru permis de lucru sau studiu, poate primi un SIN card provizoriu care va fi schimat odată primită aprobarea finală.
In cazul sponsorării din afara Canadei, dezavantajul este că sotii stau despărtiti până la aprobarea finală.
Intrebare: Care ar fi cazurile în care nu as putea să-mi sponsorez sotia?
Răspuns: Există câteva conditii care vă interzic să introduceti o aplicatie de sponsorare, printer care, cele mai des întâlnite, sunt următoarele: • Primiti ajutor social din alte motive decât pe motiv medical (disability); • Nu v-ati îndeplinit conditiile într-o sponsorare anterioară; • Ati declarat faliment; • Ati fost condamnat; • Aveti un ordin de deportare;
Mihaela Boeriu este consultant de emigratie certificat de către Canadian Society of Immigration Consultants (CSIC) si practică în domeniul emigratiei în GTA din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail : mihaela@cgsconsultants.com
Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultati un specialist în emigratie canadiană.
|
Mihaela Boeriu : mihaela@cgsconsultants.com 2/26/2008 |
Contact: |
|
|