Epigrame
Actualitatea romaneasca : Pe camp cad “Mig”-uri si calduri,/ Specialistii-avertizeaza:/ Tara se desertizeaza/ Si-o sa ploua … cu scumpiri.
Romanul de rand in tranzitie : Toata lumea il acuza/ Ca-i sarac si numai hante/ Are insa calauza/ Steaua bunelor sperante.
Tripticul intelepciunii : Baiete,-i zicea mama cand se tinea de sotii,/ Tu ai la cap dambla. Si drept avea sarmana/ La cap avem cu totii sau nu avem ceva.
Apucaturi dambovitene : Il “lauda” la sef mereu/ Si-l tot sapa pe ascuns/ Doar nu-i zice dinadins/ Scoala tu, sa m-asez eu!
Dialogul amintirilor : - Mai ieri zburdam pe campuri amandoi/ Si cautam trifoi cu patru foi…/ - Iar tu ma sarutai neincetat…/ - Dar am platit cu varf si indesat!
Terapie de sezon: Cand, in toamna, da raceala peste tine,/ Aminteste-ti de zicala cea batrana/ Ca gripa tratata trece-n sapte zile/ Iar cea netratata … intr-o saptamana.
Sfatul medicului : Va spun in mod pertinent/ Ca tutunul nu e bun,/ Cu acest amendament:/ Nu-i bun, daca nu e Kent.
Nostalgie romaneasca : Cand vine iarna peste noi/ In mult geroasa Canada/ Visam sanii cu zurgalai/ Si un ibric cu tuica fiarta.
Hibernala Floarei : Ca doua pasari ratacite,/ Blocate-n gheturi pe un sloi,/ Cu aripile -ntepenite/ Luptam cu iernile din noi.
Postelectorala : La parlament sau la comuna/ Alesii nostri cand se-aduna/ Dezbat probleme, vorbeeesc,/ Iar bietii-alegatori platesc.
Limba soacrei : Baiatul meu s-a insurat/ Cu cea mai buna dintr-un sat./ E-asa de harnica si iute/ C-adoarme pan-sa intre-n curte.
Meteahna : Este foarte insistent/ La cerut bani imprumut,/ Dar atat de neglijent/ Cand e de restituit.
Tristete la manastire Dupa o vizita la Ciolanu : Canta cucii prin salcami/ Si-si plang jalea nimanui:/ Toti calugarii-s batrani,/ Vor ramane toate cui?
Potrivire de caracter : Beau ambii soti pe intrecute/ Si merg spre casa mai apoi/ Pierduti pe cai necunoscute,/ Necazu-i mai usor in doi.
Ipohondrie : E plin de boli si suferinti/ De micul lui, de la parinti/ Si se trateaza, ca sa stii,/ Inghitind trei farmacii.
Penitenta : Singura, dupa ruga si postire,/ A mers chiar la o manastire/ Care-avea hramul Sfintei Vineri,/ Nu i-a placut: calugarii nu-s tineri.
Duminica la Urgente : Lume multa, boli diverse,/ Ca doar suntem la Urgente/ Si nici nu e de mirare - / Boala n-are sarbatoare.
Nedumerire meteo : Vremea-i vreme, vremuieste: / Ninge, ploua, viscoleste,/ Soare-n cer si pe pamant - / S-o fi imbatat vreun sfant?
Supararea nevestei : De cand sunt struguri si oameni pe pamant,/ Se bea in draci, ca nimeni nu e sfant,/ Dar dintre toti tu esti cel mai netot,/ Ca ai baut o vie cu araci cu tot!
Pietrarii Scriitorului Nicolae Galmeanu, autorul volumului “Mirele pietrei” : Despre pietre-am scris de bine - / Eu istorii si folclor,/ Iar tu, ca mire al lor,/ Le-ai impodobit cu rime.
Impozit pe prostie : Lui Valere Burlacu, autorul romanului “Scadenta”, despre urmarile revolutiei din 1989 Celor de n-au prins esenta/ Vremurilor ce-au trait,/ Tu le-ai amintit scadenta:/ Va plati cin` n-a gandit!
Malaxorul: Lui Titi Damian, autorul romanului “Fagul”, despre colectivizare
Pe-al istoriei urcus/ Te-ai inscris si tu cu “Fagul”,/ Invitandu-ne in satul/ Transformat in rumegus.
Nostrom Lui Gheorghe Postelnicu, autorul volumelor “Vasla de sare” si “14 povestiri”
Cu sarea-n suflet si in plete/ Vaslesti peste-ale vietii valuri,/ Catand a deslusi sub maluri/ Lucirea stelelor pe pietre.
|
Mandricel Ilie 1/21/2008 |
Contact: |
|
|