Repetitii cu piesa “O noapte furtunoasa” de Ion Luca Caragiale la teatrul “Tudor Musatescu” din Toronto
Reporter: Dragi iubitori de teatru din Toronto, o promisiune de zile mari, anul acesta, trupa regizorului Stelian Constantin va deschide cortina teatrului “Tudor Musatescu”, de sub egida cenaclului “Observatorul”, cu comedia “O noapte furtunoasa” de Ion Luca Caragiale. Inainte de a solicita regizorului cateva “subfraze in cestiune”, cum ar fi zis Caragiale, o scurta asezare in timp a dramaturgului si a piesei " O noapte furtunoasa", capodopera care a produs o revolutie in teatrul romanesc, dupa afirmatia memoralistului Iacob Negruzzi.
Ion Luca Caragiale s-a nascut in zorii zilei de 3o ianuarie 1852, intr-un catun numit pe rand “Haimanale”, “Vornicul Magureanu”, azi – “I.L.Caragiale”. S-a stins din viata in ziua de 9 iunie 1912, la Berlin. Piesa s-a nascut dintr-o anecdota prealabila a lui Caragiale despre bacanul Ghita Calup ( devenit Jupan Dumitrache ), aparuta in “Claponul”, prin 1877. In ceea ce priveste iesirea piesei " O noapte furtunoasa" in lume, de remarcat unele coincidente aniversare, care, probabil, au incitat punerea piesei in scena, in acest an, la teatrul cenaclului “Observatorul” : - 12 noiembrie 1878, citirea piesei de catre autor, la “Junimea” din Iasi, cu prilejul aniversarii a 15 ani de la infiintarea respectivei societati literare; - 18 ianuarie 1879, prima reprezentare a piesi, pe scena “Teatrului National” din Bucuresti. Cu intrebarea daca intr-adevar aceasta coincidenta rotunda de timp, 1878 – 2008, 130 de ani de la nasterea “noptii furtunoase”, a influientat alegerea piesei, a inceput schimbul de “replici” cu regizorul.
Dl. St. C.: - Nu numai aceasta coincidenta, numarul pari de ani, a indemnat trupa noastra la alegerea piesei lui Caragiale! Comediile lui Caragiale, ca si in orasele mari din Romania, si la noi, in Toronto, pentru comunitatea noastra, ar trebui reluate, jucate, daca nu an de an, tot la 2-3 ani. Din pacate nu sunt conditii pentru asta si nici un aflux de spectatori care sa acopere stradania si cheltuielile. Rep.: - Ce va determinat in mod decisiv ? Dl. St. C.: - Ca timp, trecerea a peste 20 de ani de la prima reprezentare a piesei, aici, in Toronto, la un teatru denumit “Taboo”, infiintat de regretatul Adrian Ionescu. S-a jucat atunci de catre o trupa amalgamata de actori si amatori. Apoi, alti 5 ani, de la a doua reprezentare, de catre o alta talentata trupa locala, regizata de dl. Amato Checiulescu… Dar decisiva, decisiva, cred ca a fost, in ceea ce ma priveste, definitivarea conceptiei scenice, sa zic asa, pe care am clocit-o in minte 20 de ani. In ceea ce priveste trupa, un plus de experienta scenica din partea vechilor interpreti ai trupei dl. Cristian Tunariu – in rolul lui Chiriac, dl. Virgil Constantin Raban- Rica Venturiano si subsemnatul – Jupan Dumitrache implinita de o buna potrivire pe roluri din partea noilor interpreti : dna. Stela Moody – Veta, dna. Laura Roman – Zita dl.Viorel Neacsu – Ipingescu si tanarul plin de haz si indrazneala Gelu Campean – Spiridon .
Rep.: - Observ ca v-ati grabit sa anuntati viitorilor spectatori distributia?! Dl. St. C.: Da, pentru ca parte dintre spectatori sper sa-si aminteasca de cei care au mai jucat in piesa lui Musatescu “Sosesc deseara”. Dar, mai ales, pentru ca prin distributie se exprima spectacolul. O buna distributie este una din cheile succesului. Dupa mai bine de o luna de cautari si probe, s-a definitivat aceasta distributie, prin care, mie-n suta, trupa noastra va avea acelasi succes, ca si la piesa lui Musatescu jucata acum doi ani. Rep.: Sper sa am ocazia, vizionand din cand in cand repetitiile dv., sa informez citititorii revistei “Observatorul” si pe viitorii dv. spectatori, de mersul pregatirii acestei spumoase si caustice comedii “O noapte furtunoasa!… Cand va fi premiera ? Dl. St.C.: - Speram sa fie pe la sfarsitul lunii mai, inceputul lunii iunie ! Rep.: - O ultima curiozitate: de ce considerati atat de importanta “conceptia spectacolului”, de va trebuit douazeci de ani s-o definitivati! Dl. St.C.: - Si la o piesa de teatru, nu numai la film, regizorul nu trebuie sa ramana un simplu dirijor, ci si un creator, un creator de situatii expresive, de sublinieri in caracterul personajelor, in intentiile dramaturgice ale autorului! In ceea ce priveste timpul de gestatie, 20 de ani, acesta masoara de fapt distanta de la izvor, de la acea contributie ce am avut-o la prima reprezenatie a ”noptii furtunoase”, aici, in Toronto, atat la regie, cat si la interpretare, pana la noua punere in scena. Si ne vom stradui din rasputeri – regia, interpretii, colaboratorii la scenografie, la costume, la ambianta sonora si muzicala – sa prezentam spectatorilor “O noapte furtunoasa” care sa placa dumnealor, dar si lui nenea Iancu Caragiale ! Intr-o “formula” modernizata, cu ambianta sonara si muzicala, ca la film, o comedie de caractere caricaturale, de replica, de vocabular bombastic sau frantuzit, de situatii hilare, insa fara alunecari in actualizari fortate sau vodevil ieftin ! Rep.: - Va urez spor la treaba si succes deplin ! Interviu provocat de : Ecaterina Dumitrescu – din Toronto
|
Ecaterina Dumitrescu 1/11/2008 |
Contact: |
|
|