Daca treceti prin Bucuresti : Muzeul National de Arta al Romaniei
Muzeul National de Arta al Romaniei este amplasat in zona centrala a Bucurestiului, in cladirea fostului palat regal, edificiu semnificativ pentru arhitectura bucuresteana a secolelor XIX-XX. Vechiul palat al regelui Carol I (1866-1914) s-a dezvoltat pe parcursul catorva decenii. Palatul isi datoreaza aspectul sau de astazi transformarilor radicale intreprinse in vremea si sub directa indrumare a regelui Carol II (1930-1940), care initiaza lucrari de reconstructie si amplificare a edificiului.
Bogatul si valorosul patrimoniu pe care muzeul il adaposteste este organizat in doua galerii : Galeria de Arta Europeana si Galeria Nationala, care cuprinde Galeria de Arta Veche Romaneasca si Galeria de Arta Romaneasca Moderna.
Galeria de Arta Europeana are ca nucleu colectia de arta a regelui Carol I. Operele expuse ilustreaza principalele scoli artistice: italiana, germana, austriaca, spaniola, flamanda, olandeza si franceza. Artisti precum Tintoretto, Cranach cel Batran, Brueghel, El Greco, Rembrandt, Rubens, Monet si Rodin ofera posibilitatea explorarii universului artistic al secolelor XVI-XX. in perioada noiembrie 2006 – mai 2007 Galeria de Arta Europeana este temporar inchisa pentru lucrari de restructurare si reamenajare.
Galeria de Arta Veche Romaneasca include piese din provinciile istorice (tara Romaneasca, Moldova si Transilvania) datand din secolele XIV-XIX. Printre acestea se numara fragmente de fresca, icoane, broderii, manuscrise miniate, orfevrarie, sculptura in lemn si piatra. Galeria cuprinde si un Tezaur, unde sunt expuse piese laice si de cult din metale pretioase.
Galeria de Arta Romaneasca Moderna cuprinde lucrari de pictura si sculptura din primele decenii ale secolului al XIX-lea pana la mijlocul secolului al XX-lea. Creatia artistica romaneasca este reprezentata atat de maestri cum ar fi Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, stefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Constantin Brancusi sau Dimitrie Paciurea, cat si de artisti valorosi mai putin cunoscuti.
Adresa: Calea Victoriei, nr. 49-53, cod 010063, Bucuresti
Telefon: 00 40 21 314 81 19; 00 40 21 313 30 30 fax: 00 40
|
Mitel Popa 11/26/2007 |
Contact: |
|
|