De vorba cu Octavian Sarbatoare
Octavian Sărbătoare (n. 1952 la Brasov, România). Scriitor român din Australia. În anul 1986 a emigrat în Austria, apoi în anul 1987 în Australia, stabilindu-se la Sydney. Absolvent al Facultătii de litere, cu distinctie, (Bachelor of Arts – Honours; Master of Arts with Merit) la The University of Sydney, cariera scriitoricească si-a început-o în anul 1998, cu publicarea de articole în reviste din Australia, precum si în site-urile Internet-ului. Eseist, filosof al sacrului, hermeneut, prozator, poet, traducător. Temele principale sunt religiile, tematici sapientiale, mesianism, indianistică. Între anii 1996 si 2005, autorul a făcut în India ase excursii de cercetare în domeniul religiilor. A vizitat asrame si institutii, cunoscând maestri spirituali de renume. Autorul este fondator al Societătii Literare Internationale Mircea Eliade (Mircea Eliade International Literary Society) prezentă în site-ul cu acelasi nume al Internet-ului, din anul 1998.
Cărti reprezentative în limba română: „În căutarea lui Dumnezeu – India” (3 vol.), „India puterilor magice”, „Yoghinii Indiei”, „India nemuritoare”, „Spirit si iubire în India” – nuvele, „Jivanmukti – Calea eliberării spirituale în viată” – proză indianistică, „Soseste Salvatorul Lumii” (2 vol.) – proză mesianică, „Iubire în India” – proză romantică. Traduceri: „Din întelepciunea chineză: Tao-te Ching – Cartea Căii si Puterii”, „Din întelepciunea hindusă: Yoga Sutras – Aforisme Yoga”. Teme sapientiale: „Gândeste bine, vorbeste frumos, fii drept” – cugetări.
Cărti reprezentative în limba engleză: „Awaiting the World Saviour in India: Basic Scriptural References, and Modern and Contemporary Perspectives”, „Awaiting the World Saviour in the Middle East: Basic Scriptural References, and Modern and Contemporary Perspectives”, „Hermeneutics of the Sacred: An Introduction to Mircea Eliade’s Phenomenological Approach to the Study of History of Religions”, „From St. Augustine to Samuel Huntington: A Study of Just War Tradition, Human Rights and the Clash of Civilisations”, „Long Road to Peace: Studies in International Regional Conflicts”.
Cărti în limba română editate de Editura Flori Spirituale: COLECTIA MINTE SI INIMĂ: „India puterilor magice”, „Yoghinii Indiei”, „India nemuritoare”, „Spirit si iubire în India” – nuvele, „Jivanmukti – Calea eliberării spirituale în viată” – proză indianistică, „Iubire în India” – proză romantică. În curs de aparitie la Editura Flori Spirituale: COLECTIA MINTE SI INIMĂ : „Iubire în India” Continuare – proză romantică COLECTIA CUVINTE DE ÎNTELEPCIUNE: „Din întelepciunea hindusă: Yoga Sutras – Aforisme Yoga”
Încerc să cuprind cumva, undeva, cândva o falie din ceea ce înseamnă autorul Octavian Sărbătoare, pentru a-l prezenta cititorilor în lumina adevărată, printre misterele care-i apar în cale în întreaga viată.
- În ce mod trăiti distanta atât de mare între Australia si România? În ce fel vă influentează această depărtare de tara mamă? - Distanta nu este o problemă atunci când primesc mereu vesti bune. Editorii din România, precum si cititorii îmi fac cunoscute opiniile lor. Sunt acum încredintat că scrierile mele si-au făcut o bună reputatie, care este în crestere. Cititorii si bibliotecile achizitionează cu plăcere VOLUMELE OMAGIALE MIRCEA ELIADE 2007, cele scrise de mine si închinate memoriei marelui istoric al religiilor.
- Sursa de inspiratie a nuvelelor dumneavoastră probabil ati găsit-o în locurile spirituale cercetate în călătoriile întreprinse în India, prin personajele întâlnite în asramurile (mânăstirile) hinduse. În ce fel v-ati implicat dumneavoastră în viata spirituală a Indiei? - Pot spune fără tăgadă că am avut si am încă o implicatie directă în viata spirituală a Indiei. Cei care îmi citesc opera vor observa pasiunea cu care fac cercetările spirituale personale si acuratetea în care le redau. O astfel de „ardere” fată de India, care durează de peste 35 de ani, este cred proba cea mai elocventă privind implicatia mea în panorama de idei creată de India, o viziune pe care doresc s-o aduc la gradul de valentă spirituală universală. Treptat, astfel de lucrări scrise initial în limba română, cele mai multe dintre ele aici în Australia, vor fi traduse în alte limbi. Jivanmukti si Iubire în India (continuare) au fost create atât în Australia cât si în România. Mă mândresc cu astfel de cărti scrise „peste continente”.
- SE TREZESC ZEII. Este o nouă carte la care lucrati? - Am un astfel de proiect. Intentionez să continui proza mesianică începută. Volumul amintit va întregi viziunea profetiilor religioase majore ale “sfârsitului lumii” marcat de venirea unui Salvator al Lumii, prezentată în cele două volume Soseste Salvatorul Lumii, cărti care nu au apărut încă în România. Dacă aceste prevestiri vor vedea lumina tiparului acolo, în 2008 proiectul „se va întrupa”.
- Exprimarea din cărtile dumneavoastră cuprinde întotdeauna bunătate si iubire, chiar dacă personajul este un caracter negativ; de exemplu prestidigitatorul din nuvela Mama a volumului Spirit si iubire în India. De ce o astfel de abordare? - Este modul clasic hindus de a face referiri la personaje „negative”, care au o astfel de titulatură mai degrabă pentru că sunt mai putin evoluate spiritual decât că ar reprezenta răul în sine. Să nu uităm că, în acceptiunea hindusă, răul nu există. Este doar o estompare, o învăluire a binelui care va iesi la lumină în viitor, prin evolutie sprirituală.
- Ce corespondente credeti că există între ritualurile din India, credintele populare transmise de milenii si sănătatea corpului fizic cât si cea mentală si psihică? Să luăm ca exemplu nuvela Surya Yoga din volumul de nuvele Yoghinii Indiei. - India a dezvoltat de milenii un mod de viată sănătos care îsi lasă amprenta din plin asupra fizicului, mentalului si psihicului omului. Găsesc că o astfel de mostenire spirituală cu aplicatii în practică trebuie să fie cunoscută de cei care aspiră la armonie în viată. Yoga fireste că a cucerit deja lumea, ca sistem spiritual bine închegat, logic si la îndemâna oricui de a-l practica. Nuvela Surya Yoga din volumul de nuvele Yoghinii Indiei, despre care pomeniti, reaminteste ritualul închinării la soare, zeitate numită SURYA în traditia vedică si aduce în atentie, pe lângă natura invocată si un gen de yoga mai putin cunoscut, Surya Yoga. Ceea ce am redat în această nuvelă se îmbină armonios cu viata omului înfrătit cu natura, un fel de samanism, as putea spune, în care samanul devine practicantul însusi.
- Care sunt preocupările dumneavoastră actuale? - Aici, în Sydney, scriu continuarea volumului de început Iubire în India apărut deja la Editura Flori Spirituale din Deva. Această continuare este cea mai dificilă scriere a mea de până acum, prin complexitatea de idei care se cer bine lămurite. Aspectele teoretice, referitoare la sufletele îngemănate, îmi dau mult de gândit, transpunerea stărilor psihice într-o formă logică în pagini beletristice se dovedeste o încercare pentru mine, ca scriitor care îsi propune ca textele proprii să urmărească o claritate a conceptelor descrise. În prezent cred că am găsit forma cea mai bună de prezentare a lor.
- Ce vor cuprinde capitolele acestei cărti? - O viziune extraordinară! Metode ca iubirea să fie o experientă aproape continuă, depinzând de gradul de evolutie a membrilor cuplului.
- Adică să ai parte întreaga viată de iubire împărtăsită si fericită? Toată viata? Care este reteta unei astfel de fericiri? - Întocmai. Într-adevăr îmi propun de a oferi o solutie bazată pe viziunea hindusă asupra manifestării sufletelor în planul material, cel al vietii de zi cu zi. Nu as putea spune că ofer o retetă, ci mai degrabă un mod constient de a percepe iubirea, din alte referentiale de gândire. Constientizarea înaltă este conditia esentială ca astfel de metode să poată fi aplicate.
- Cum veti încadra personajele acestui volum, care este ideea principală desprinsă din desfăsurarea actiunii? - În acest volum personajele se maturizează, as putea spune. Căutătorul iubirii eterne, Ramdas, care sunt eu, autorul, îsi lămureste nedumeririle care-l frământau. Aici se vor clarifica ideile esentiale rămase cumva încremenite prin disparitia Sangitei, iubita mult visată, găsită si din nou pierdută în adorarea ei către zeii eterni. Lumea sufletelor, suflete îngemănate precum si întreaga gamă de interactiuni dintre ele, notiuni dezbătute de erou cu cunoscători si experimentatori ai acestor lumi, dorinta eroului de a îmbina sentimentele cu ratiunea, ne vor fascina tinându-ne cu sufletul la gură în citirea rândurilor cărtii. Este o lectură care, cred eu, va dăinui în timp. Din ea se vor inspira sufleteste multe generatii de îndrăgostiti, asa cum le-a fost exemplu romanul Maitreyi al lui Mircea Eliade.
- Ce gânduri de viitor aveti? O temă incitantă ar fi definirea unui mod de viată atotcuprinzător: să multumească dorinta de viată a omului, îndeplinirea plăcerilor ce le are, eficienta în munca ce o face si ridicarea pe o nouă treaptă spirituală, o definire a Artei de a trăi, un Dans al Vietii în ritmuri cât mai trepidante sau în pasi usori si energici, cu perioade de platou în care să savurezi ceea ce ai ajuns să îndeplinesti? - Viitorul cred că va întregi treptat viziunea pe care mi-o prezentati. Sper ca cititorii care au parcurs atent călătoria spirituală redată prin scrierile mele, să o poată numi Arta de a trăi. Inspirându-se din faptele arătate si reasezându-le în contextul propriei lor vieti, dacă vor putea să o optimizeze prin ideile prezentate în scrierile mele, viata însăsi le va putea deveni un Dans al Vietii, asa cum îl numiti.
- Vă multumesc pentru amabilitatea de a da acest interviu. Ati dori să mai arătati si altceva în afara întrebărilor pe care vi le-am adresat? - Îmi face plăcere să mă adresez publicului atât de cald si dornic de a cunoaste adevăruri la care până acum au avut un acces mai restrâns.
Nota Observator : E-mail: sarbatoare@hotmail.com E-mail: florispirituale@hotmail.com
Ileana Speranta Baciu, autoarea acestui interviu, este director al Editura Flori Spirituale
|
Ileana Speranta Baciu 11/4/2007 |
Contact: |
|
|