Portret de iconar : Claudiu Victor Gheorghiu
Claudiu Victor Gheorghiu a acumulat cunostinte de teologie, dogmatica, istoria Bisericii si peste aceste acumulari a venit cu a treia calitate esentiala pentru icoane, dragostea cu care s-a apropiat de ele. Legat de felul in care el picteaza, este de remarcat acuratetea, respectarea canoanelor, care inseamna atat compozitie, cat si cromatica, modeleu, decorare. Ceea ce se remarca la icoanele pictate de el sunt compozitiile ample, pe care prin reducere, fara sa le piarda monumentalitatea, le transforma intr-o pictura miniaturala, apropiindu-le de arta miniaturii. Fara iubire, fara apropiere de DIVINITATE nu poti sa pictezi icoane, iar la Claudiu Victor Gheorghiu aceasta incarcatura mistica exista.
ce este important pentru icoane, în afară de tehnică, Claudiu Victor Gheorghiu a acumulat cunoștințe de teologie, dogmatică, istoria bisericii și peste aceste acumulări a venit cu a treia calitate esențială pentru icoane, dragostea cu care s-a apropiat de ele, astfel încât aceste picturi se transformă în icoane, în adevărate ferestre prin care noi, credincioșii, ne apropiem de MÂNTUITOR, de DIVINITATE
legat de felul în care el pictează, este de remarcat acuratețea, respectarea canoanelor, care înseamnă atât compoziție, cât și cromatică, modeleu, decorare. Toate, împreună, fac un ansamblu care le apropie de icoanele tradiționale, așa cum sunt ele transmise prin Erminii. Ceea ce se remarcă la icoanele pictate de el sunt compozițiile ample, pe care prin reducere, fără să le piardă monumentalitatea le transformă într-o pictură miniaturală, apropiindu-le de arta miniaturii. Mintea și cunoștința dau conținutul icoanei și fiecare imagine e dublată la el de înțelegere și n u de o copiere mecanică a respectivei scene. Și în sfârșit vine partea cea mai importantă, căldura sufletului. Fără iubire, fără apropiere de DIVINITATE nu poți să pictezi icoane, iar la Claudiu Victor Gheorghiu această încărcătură mistică există. ANA DOBJANSCHI, istoric de arta , sef sectie Arta Medievala Romaneasca la Muzeul National de Arta al ROMANIEI, 7 August 2001
PISA,
Gentile Artista CLAUDIU VICTOR GHEORGHIU
Trovo la Sua esspresione di eleganza straordinaria. Con prestigiosa sensibilita riesce con buon gusto ad esprimersi con tecnica rafinata pregiata e antica, garbato e gentile. Un Signore dellarte che lavora con un anima bella e luminosa, con un cuore pieno di amore per larte. Ed una intelligenza davvero efficiente. Grazie di aver esposto a PISA.
JOLANDA PIETROBELLI, critico darte
JOLANDA PIETROBELLI, Toscana, ha studiato a URBINO terminando la Scuola Superiore di Giornalismo con indirizzo artistico, sotto la guida di CARLO BO e dello storico NICOLA CIARLETTA col quale ha discusso la Sua tesi su PICASSO. Dal 1975 e iscritta allOrdine Dei Giornalisti, si occupa di critica darte e di antroposofia .-este cotata ca fiind unul dintre cei mai buni specialisti in PICASSO din ITALIA, precum si un important critic de arta in Peninsula.
.Guardando le opere dellartista Claudiu Victor Gheorghiu tali quesiti si dissolvono come le impronte lasciate sopra la sabbia,
.del resto nelle sue opere, le quali affondano le radici in un contesto storico religioso antico, quanto la cultura cristiana (ed in questo caso ortodossa) viene da chiedersi come larte di tutti I tempi,
.ma larte di Claudiu Victor Gheorghiu rispecchia la necessita dellessere in quanto tale, il compito di riflettere le situazioni emergenti della societa in cui si manifesta.E inevitabile pensare, dopo aver conosciuto le sue opere che larte, esprima e rifletta la complessa e contrastante situazione sociologica, politica, ed etica, della civilta entro la quale si viene evidenziando.
GIUSEPPE PILU, critico darte
Lartista rumeno Claudiu Victor Gheorghiu e un maestro di icone.Victor Gheorghiu ha iniziato a lavorare nel 1990, e da allora ha sempre esposto le icone in mostre,manifestazioni e musei,fino a questanno, che espone quale invitato donore nella nostra citta. Larte religiosa che traspare dalle sue opere risente dei maestri gotici del Trecento in Europa, essi amavano il particolare, e losservanza nei confronti di DIO.Gheorghiu sottolinea la figura rispetto allo sfondo che e ancora dorato, tutta via elabora una parte di edifici, nonostante non mantenga la prospettiva, come la trdizione vuole della miniatura. Come lartista medievale, il nostro Victor sta attento alle forme e ai colori, loro scintillante, gli azzuri accesi dei lavori di oreficeria, il rosso acceso e il verde proprio per dare maggiore sensibilita ai temi religiosi che interpreta. Linvito che faccio a Claudiu Victor Gheorghiu e quello di continuare il proprio lavoro ed il suo gemellagio con Pisa e la Toscana, patria di tanti santi ed eroi che con bravura e bellezza lartista raffigura.
Elisabeta Caporali,critico darte, Pisa,
Icoana va ramane mereu unul dintre reperele majore ale starii de credinta a unui timp, a unui loc, a unui neam. Caderea artei icoanei a marturisit in timpurile din urma despre slabirea si chiar alterarea credintei noastre. Recuperarea, intoarcerea la o icoana bine intemeiata atat teologic (canonic), cat si artistic se impune. Din fericire, in anii din urma, in ciuda invaziei masive de nonicoane , de slutiri grave si suparatoare ale icoanei si intelegerea ei, au aparut si destule semne bune, incurajatoare. Au aparut iconari adevarati , intre care se numara, fara indoiala si Claudiu Victor Gheorghiu. Familiaritatea sa cu lumea Bisericii, ravna de a face cat mai bine si a se impune numai in acest fel, studierea marilor modele din vechime sunt chezasie ca se afla pe Drumul cel bun si ca poate ajunge si mai departe, caci acest Drum este nesfarsit. Mai este de observat si bucuria sa in zugravirea icoanelor, bucurie care se transmite acestora si apoi celui care le priveste si se roaga in fata lor. Ce multumire poate fi mai mare decat aceea de a fauri dupa veche cuviinta obiecte care sa ajunga suport si ajutor liturgic comunicarii oamenilor cu DUMNEZEU si cu Sfintii lui, adunarii oamenilor intr-un cuget spre impreuna slavire. Nu-mi ramane decat sa-i urez iconarului Claudiu Victor Gheorghiu (inca atat de tanar!) un drum fara intreruperi, pe parcursul caruia sa caute oglindire si sfat la marii maestri de ieri se de azi. Fie ca toate rugaciunile facute in fata icoanelor sale sa-l poarte cat mai sus in arta sa si tot mai departe spre limanul mantuirii. Sa fie ocrotit de DUMNEZEU si de tot Sfintii pe care i-a zugravit (cu atata dragoste si pricepere) si de cei pe care-i va zugravi! Amin!
COSTION NICOLESCU, teolog, muzeograf principal la Muzeul Taranului Roman
mai multe despre Claudiu Victor Gheorghiu la www.claudiugheorghiu.uap.ro
|
Mitel Popa 10/1/2007 |
Contact: |
|
|