Icoane si tapiserii : o expozitie care celebrează folclorul românesc la Montreal
Biblioteca Reginald J.P. Dawson si asociația culturală Marsul iubirii si al prieteniei anunță deschiderea expoziției « Dimensiuni culturale românesti » la Montréal, începând cu data de 14 septembre si continuând până pe 11 octobre 2007. Această expoziție reprezintă un fragment din vasta cultură si din spiritualitatea românească. Icoanele semnate de pictorița Ofelia Armasu, tapiseriile de inspirație folclorică ale artistei Oana Comsa si costumele populare exprimă frumusețea si pitorescul din zona Transilvaniei.
Pictorița Ofelia Armasu a participat la numeroase expoziții pe teritoriul nord-american si este recunoscută ca promotoarea unui nou stil de icoane ortodoxe românești. Lucrările sale se inspiră din tradiția ortodoxă greacă și din arta populară românească. Vibrația culorilor vii conferă o notă pregnantă de optimism, albastrul de Voroneț revigorează amintirea ținuturilor natale, iar Divinitatea este umanizată. Personajele biblice poartă haine de țărani si de voievozi români, iar pe fundal se pot vedea țesături tradiționale. Icoanele sunt încadrate în rame de brad, unele având vechime de aproape 100 de ani. Sfinții Părinți privesc cu ochi expresivi, iar privirea lor ne urmărește și dincolo de momentul contactului vizual. Dragostea cu care sunt lucrate icoanele și credința dau viață operelor artistei Ofelia Armașu. Icoana pictată într-un stil naiv a devenit expresia sufletul țăranului român. Totodată, icoana este purtătoare de evlavie mărturisită și de sensuri profunde, reprezentând un simbol al rezistenței poporului român în fața dramelor care i-au marcat istoria.
Pentru Oana Comsa, stilist în domeniul design-ului vestimentar, arta reprezintă o modalitate de a explora, de a inova si de a comunica. Artista este cunoscută la Montréal grație picturilor sale din cadrul expozițiilor grupului de artisti « Versus ». Talentul său nu încetează să ne surprindă, de această dată ea recurgând la o altă formă de artă, de o delicatețe și de un inedit aparte:tapiseria. Utilizând elemente arhaice din folclorul românesc, Oana Comșa recreează o atmosfera patriarhală, ce amintește de simplitatea obiceiurilor și a traiului din vechime. Simbolul discului solar, al lunii, al șarpelui, al izvorului, al arborelui sunt stilizate în imagini abstracte, geometrice și antropomorfe. Culorile de pământ sunt în acord cu tonurile de gri. Toate aceste elemente sintetizate armonios insuflă operei sale un sentiment reconfortant de serenitate. Tapiseriile artistei Oana Comșa se disting cu dezinvoltură, prin originalitatea jocului de simboluri străvechi și prin prospețimea naturaleții. În tumultul cotidian al societății moderne, expoziția « Dimensiuni culturale românești » oferă un moment de repaus și de meditație. Artistele multumesc conducerii Bibliotecii Reginald - J.P. Dawson reprezentată prin doamna Maud Cyr, precum și colaboratoarelor Cerasela Nistor și Luminița Vulcu. Asociația culturală La Marche de lamour et de lamitié (Marșul iubirii și al prieteniei) reprezentată prin Otilia Tunaru a susținut și a mediatizat aceast proiect artistic, reliefând valoarea sa etnografică si spirituală.
Expoziția « Dimensiuni culturale românești » a debutat pe data de 14 septembrie și va continua până pe 11 octombrie la Biblioteca Reginald - J.P. Dawson, situată la adresa :1967, bulevard Graham, arondisment Mont-Royal, la Montréal. Accesul este gratuit. Orarul de vizită : Luni-Joi : 10:00 21:00 Sâmbăta : 10:00 17:00 Vineri : 10:00 18:00 Duminica : 12:00 17:00
|
Otilia Tunaru 9/19/2007 |
Contact: |
|
|