Emigrare : Este valabil divortul pronuntat în România si in Canada?
I: Sunt o persoană cu dublă cetătenie: română si canadiană. Intr-una din excursiile pe care le-am făcut în România, am întâlnit o persoană cu care as dori să mă căsătoresc si pe care as dori să o sponsorez. Problema noastră este că persoana respectivă este căsătorită cu altcineva, dar doreste să divorteze cât mai repede. Unchiul mea este avocat în România si s-a oferit să ne ajute în obtinerea divortului în România, printr-o procedură mai rapidă si cu cheltuieli mai mici pentru noi. Ne punem întrebarea dacă autoritătile canadiene recunosc divorturile pronuntate în România – ati putea să ne clarificati acest punct?
R: Cel mai mare impediment pentru o nouă căsătorie este o căsătorie anterioară care nu a fost desfăcută. Când este vorba de divort, urmat de o sponsorare, departamentul de emigratie va examina în detaliu data si conditiile în care a avut loc divortul, precum si natura relatiilor dintre sponsor si persoana sponsorată. Fiecare caz este evaluat după propriile merite. Una dintre conditiile esentiale pentru ca divortul obtinut într-o altă tară să fie recunoscut în Canada, este ca cel putin unul dintre soti să fi locuit în tara respectivă pentru cel putin un an înainte de intentarea divortului. De asemenea, legislatia canadiană de emigratie nu recunoaste divortul dacă el a fost obtinut într-o tară unde nici unul dintre soti nu a trăit sau locuit vreodată. Faptul că cineva a obtinut certificatul de căsătorie în urma unui divort al ambilor, sau unuia dintre parteneri, nu este automat comsiderat că divortul a fost obtinut legal si ca va fi recunoscut implicit de către legislatia canadiană.
I: Ce se întâmplă dacă ambii soti emigrează în Canada, devin cetăteni candieni, dar după câtiva ani unul dintre ei merge înapoi în tara de origine, divortează si se recăsătoreste cu o altă persoană pe care doreste să o sponsoreze?
R: Depinde de la caz la caz, uneori, dacă nici una dintre părti nu a trăit si/sau locuit în tara respectivă cel putin un an înainte de intentarea divortului, legislatia canadiană s-ar putea să nu recunoască divortul. Printre conditiile care trebuie să fie îndeplinite în recunoasterea unui divort într-o altă tară este să se facă dovada că cel putin una dintre părti a avut legături substantiale reale cu tara în care s-a pronuntat divortul, pentru o perioadă de cel putin un an înainte de depunerea actelor pentru divort. Prin legături substantiale putem considera următoarele: este tara în care persoana respectivă s-a născut si încă mai are rude pe care le vizitează frecvent, posedarea de proprietăti în tara respectivă, vacante petrecute în acea tară sau are legături de afaceri sau chiar are stabilită o afacere în tara respectivă.
I: Se poate ca cineva din Canada să obtină un divort prin consulatul sau ambasada tării ai căror cetăteni sunt prin nastere?
R: Răspunsul la această întrebare nu este un simplu « da » sau « nu ». Situatia trebuie analizată de la caz la caz, în functie si de faptul dacă astfel de divorturi sunt recunoscute în tara de origine (tara al cărui consulat/ambasadă a pronuntat divortul). S-ar putea ca legislatia canadiană să nu recunoască divortul datorită faptului că nici una dintre cele două părti nu a locuit în tara respectivă cel putin un an înainte de depunerea actelor pentru divort. Desigur că va trebui să se demonstreze « legături substantiale » cu tara de origine, pentru a pre-întâmpina nerecunoasterea divortului.
Mihaela Boeriu este consultant de emigratie certificat de către Canadian Society of Immigration Consultants (CSIC) si practică în domeniul emigratiei în GTA din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail : mihaela@cgsconsultants.com
Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultati un specialist în emigratie canadiană.
|
Mihaela Boeriu - mihaela@cgsconsultants.com 9/19/2007 |
Contact: |
|
|