Pe teme de emigratie : Aplicatii pentru rezidentă permanentă pe baze umanitare (H&C)
I: Urmăresc cu mult interes rubrica dvs. din Observatorul. Mie mi-a răspuns la niste întrebări pe care mi le puneam, fără să stiu unde să caut răspunsul. As dori, dacă se poate, să mă lămuriți ce înseamnă aplicație pentru rezidență permanentă făcută pe baze umanitare. Eu sunt în Canada de 6 ani, muncesc si plătesc taxele personale anuale, însă nu am statut legal, adică am cerut să mi se recunoască statutul de refugiat, dar am fost refuzat. Sunt în Canada cu soția si un copil, mi-am format un grup de prieteni, merg la biserica ortodoxă română si îmi văd de treabă. Credeți că as putea să fac o aplicație pentru rezidență permanentă pe baze umanitare?
R: Desigur că legislația vă dă posibilitatea să faceți o aplicație pe baze umanitare (H&C humanitarian and compassionate) în Canada, conform secției 25 din Actul de Emigrație in vigoare (IRPA). Aplicând sub aceasta secție, trebuie să demonstrați că aveți motive într-adevăr serioase pentru a cere ca aplicația dvs. să fie procesată din interiorul Canadei. Va trebui să demonstrați ce greutăți ați întâmpina dacă ar trebui să părăsiți Canada si motivele pentru care nu puteți face o aplicație pe cale normală.
I: Care ar fi punctele principale care trebuie susținute în aplicația mea, sau, mai bine zis, la ce se uită ofițerul de emigrație atunci când îmi evaluează aplicația? R: Trebuie să stiți că există două etape în ceea ce priveste evaluarea cazurilor umanitare : mai întâi se evaluează dacă într-adevăr cazul respectiv are motive umanitare si de compasiune, după care, în urma unei evaluări pozitive, urmează etapa a 2-a, când se evalueaza cererea pentru rezidentă. Legislația nu prevede clar ce constituie motive umanitare si de compasiune, lăsând la discreția ofițerului să ia în considerare toate faptele cazului respectiv. Pentru a exista totusi o coeziune si consistență în luarea deciziilor, există un ghid cu referire la câteva aspecte pe care ofițerul de emigrație la va lua în considerare atunci când vă va evalua aplicația. Printre cele mai importante aspecte, pentru care trebuie să aduceți dovezi prin documente atunci când depuneți dosarul dvs., sunt următoarele : Interesele copilului/copiilor din familia care aplică; Existența unei aplicații de sponsorare în cazul respectiv; Durata de timp petrecută în Canada cu cât durata este mai mare, cu atât sansele sunt mai mari, în cazul în care aplicantul a rămas în Canada datorită unor motive care nu au depins de el/ea; Gradul de integrare în societatea canadiană; Este aplicantul capabil să se susțină financiar singur, sau apelează la sprijin din partea guvernului / comunității? Legături existente cu țara de origine rude, prieteni, proprietăți, etc.; Din motive de legislație guvernul poate din când în când să emită o lege prin care anumite aplicații pot să se încadreze în acea secție, pentru motive publice.
I: Care ar fi sansele mele de reusită în cazul în care fac o aplicație pe motive umanitare? R: Este foarte greu de prezis care sunt sansele într-un anumit caz, fără a cunoaste amănunte, ofițerul de emigrație având o putere discreționară în a lua o decizie. In general, sansele de reusită sunt de cca. 50%.
I: Credeți că as avea sanse mai mari dacă as aplica pentru rezidență permanentă din afara Canadei? R: Legislația canadiană prevede că orice aplicație pentru rezidența permanentă trebuie făcută în afara Canadei. Aplicațiile de tip umanitar (H&C) sunt o excepție de la regulă practic aplicantul cere să se facă o excepție de la lege în cazul său, cerând ca aplicația să fie evaluată si decisă în interiorul Canadei. Nu pot să vă spun dacă sansele dvs. sunt mai mari aplicănd din afara Canadei, deoarece nu cunosc istoria dvs. de muncă si educația pe care o aveți. Legislația canadiană pune un accent deosebit pe educație, cu cât cineva are mai multă scoală, cu atât sansele de reusită sunt mai mari.
Mihaela Boeriu este consultant de emigrație certificat de către Canadian Society of Immigration Consultants (CSIC) si practică în domeniul emigrației în GTA din 1993. Puteți trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail : mihaela@cgsconsultants.com
Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultați un specialist în emigrație canadiană.
|
Mihaela Boeriu - mihaela@cgsconsultants.com 9/6/2007 |
Contact: |
|
|