Program de adoptie pentru cetatenii romani cu rezidenta in strainatate
RWW Group, organizatie neguvernamentala care promoveaza interese ale romanilor din alte tari, fidela liniei pe care a adoptat-o in ultima vreme, de promotor a drepturilor, libertatilor si intereselor copiilor romani, a trimis zilele acestea autoritatilor romane un document prin care se solicita elaborarea unui Program de adoptie pentru cetatenii romani cu rezidenta in alte state.
In scrisoarea remisa Primului Ministru, Secretarului de Stat al Oficiului Roman pentru Adoptii, ANPDC si Ministrului Afacerilor Externe RWW Group supune atentiei Guvernului necesitatea ca actualul cadru legislativ cuprins in Legea 273/2004 sa fie extins, astfel incit romanii din strainatate sa fie incurajati sa adopte din Romania prin mecanismul adoptiei interne. Documentul pune in discutie aspecte ale actualei legislatii care ingreuneaza adoptia unui copil roman de catre cetatenii romanii cu resedinta in alte tari printre care mentionam: cerinta ca cetatenii romani cu rezidenta in alte tari sa se repatrieze si sa isi stabileasca domiciliul in Romania in vederea adoptiei, durata lunga si complexitatea mecanismelor administrative de adoptie interna.
RWW Group propune elaborarea unui Program de adoptie pentru cetatenii romani cu rezidenta in strainatate prin care: sa se elimine cerinta repatrierii si obtinerii buletinului de identitate, astfel incit acestia sa se poata legitima cu pasaportul romanesc care implica aceleasi drepturi si obligatii ca si ale romanilor din tara, scurtarea perioadei de monitorizare in vederea definitivarii adoptiei, adoptarea unor proceduri de urgenta pentru obtinerea atestatului cerut prin lege, si infiintarea unor tribunale/sectii judecatoresti specializate.
Ca organizatie de lobby pentru romanii din alte tari, RWW Group spera sa obtina un raspuns pozitiv din partea autoritatilor romane pentru ca cetatenii romani cu domiciliul in strainatate sa poata sa adopte un copil din Romania si sa nu fie obligati sa adopte din alte tari. Consideram ca un asemenea program ar veni atit in sprijinul si beneficiul copiilor romani institutionalizati fara familie, cit si a romanilor din strainatate, construindu-se astfel poduri deschise intre Romania si romanii din strainatate si descendentii acestora.
RWW Group 22 august 2007
BJ/AM/5548/23.08.2007 Punct de vedere referitor la scrisoarea transmisă de RWW GROUP NEDERLAND cu privire la „adoptarea unui Program de adoptie pentru cetătenii români cu resedinta în străinătate"
Legea nr.273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, act normativ ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2005, utilizează pentru calificarea adoptiei drept internă sau internatională, criteriul exclusiv al domiciliului adoptatului si al adoptatorilor, nefăcând nici o referire la cetătenia acestora. Utilizarea acestui criteriu exclusiv al „domiciliului" este în acord cu prevederile Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului, ratificată de România prin Legea nr.18/1990- conventie în care, de asemenea, se utilizează terminologia de „tară de origine"-avându-se în vedere domiciliul si nu cetătenia. · Prin utilizarea acestui criteriu, legiuitorul a urmărit respectarea
principiului asigurării stabilitătii si continuitătii în îngrijirea, crestereasi educarea copilului- în acelasi mediu în care acesta a trăit anterior adoptiei- principiu reglementat de Convenţia ONU si de legislatia română din domeniul protectiei si promovării drepturilor copilului. Astfel, viziunea si intentia legiuitorului român a fost de a garanta prin norma juridică din domeniul adoptiei respectarea principiului mai sus mentionat, ceea ce se poate realiza numai in situatia in care, adoptatorii domiciliază în mod legal în România. · Un alt argument pentru care pot urma procedura adoptiei interne numai persoanele cu domiciliul pe teritoriul României îl reprezintă
procedura de evaluare a capacitătii de a adopta si pregătirii viitorilor părinti
adoptatori-procedură care se realizează de către autoritătile române si care nu poate fi derulată decât în situatia în care solicitantii domiciliază în România. · O adoptie sigură-reusită pe termen lung- care să creeze reale legături de tipul părinte- copil se poate realiza numai prin identificarea celei mai potrivite familii adoptatoare pentru fiecare copil adoptabil, în acest mod urmând a se preveni încuviintarea unor adoptii supuse esecului. Aceasta se realizează în cadrul procedurii de stabilire a compatibilitătii dintre copilsi persoana/familia adoptatoare, căreia urmează să îi fie încredinţat copilul în vederea adopţiei- procedură care, de asemenea nu poate fi derulată de către autoritătile române decât în conditiile în care ambele părti (copilul adoptabil si familia potential adoptatoare) domiciliază în România. · După stabilirea compatibilitătii, urmează etapa încredintării copilului în vederea adoptiei, procedură în cadrul căreia autoritătile române urmăresc evolutia copilului, adaptarea fizică si psihică a acestuia la noul mediu familial, relatiile cu familia adoptatoare. Evidentierea modului de
relationare a copilului cu familia adoptatoare precum si a achizitiilor
psihomotorii ale copilului presupune îndeplinirea unor activităţi de evaluare bilunară a copilului si familiei în perioada încredintării- activităti ce se pot îndeplini de către autoritătile române numai în situatia în care domiciliul familiei împreună cu copilul încredintat este în România. · Ca urmare a rapoartelor întocmite de specialisti în perioada încredintării, în etapa de încuviintare a adoptiei instanta judecătorească
poate aprecia, în mod rational, asupra relatiilor de familie care s-ar
stabili dacă adoptia ar fi încuviintată si astfel poate pronunta o
hotărâre judecătorească prin care să fie respectat interesul superior al copilului.
Precizăm faptul că, în prezent în România, există un număr dublu de familii/persoane cu domiciliul în România, atestate ca apte să adopte, raportat la numărul relativ mic de copii adoptabili.
Instituţiile statului român se concentrează asupra măsurilor de implementare efectivă a acestei legislatii si de dezvoltare a serviciilor pre si post adoptie, nefiind preconizate nici un fel de modificări (completări) ale cadrului legal în vigoare în materia adoptiei pe termen scurt si mediu.
Ne exprimăm în continuare disponibilitatea pentru dialog,
|
Gabriela Petrescu 8/25/2007 |
Contact: |
|
|