Un om din Wayfalua
- Hm, pesemne, vii de departe. - As spune ca din vest. Un oras din vest. - Poate chiar Lugoj? - Nu, în nici un caz. - Sau Buzias? - Nici. - Atunci Jimbolia, Sânnicolau... - Nu, nu. - Dar esti banatean... - M-am nascut în Ardeal. Meses. Satul Wayfalua, daca va spune ceva. - Povesteste-mi . Pe-acolo nu se întâmpla nimic? - Tocmai ma întorc, nici nu stiu încotro s-o apuc. - Povesteste.
*
- Nu voia sa porneasca. Îmi venea sa o sparg. Sa ma lase în mijlocul padurii? Singur? Noaptea? - Ai spart-o? - Era a unui coleg. O împrumutasem în schimbul a trei litri de tuica. La noi, tuica se face tare. - Ca în tot Ardealul. - La noi se face si mai tare. Se baga si gainat. - Gainat? - Da. Unii au oroare, dar gainatul da tarie buna. - Povesteste. - Nu voia sa porneasca. Pace! - Trebuia sa te lasi pagubas. Te puteai culca în ea pâna dimineata. - Am împins-o. - Era la vale ? - Era un drum laturalnic de tara. Ma gândeam s-o ascund. Sa nu cumva... în timpul noptii. La noi s-a mai întâmplat. I-a furat-o din curte. Dupa ce-a umblat cât a umblat cu ea si si-a facut damblaua, a aruncat-o într-o prapastie. - Si n-ati aflat cine? - A marturisit singur înainte sa-si dea duhul. Fiindca l-a taiat unul cu o coasa. - Vreun ortac de-al lui? - Nu stiu. Îl chema Gligor. Astalalt dormea în fân iar Gligor nu l-a vazut, ca nu se luminase bine de ziua. - Povesteste. - Pâna la urma, am intrat într-o poarta. - O casa în inima padurii? - Mai multe. Pe celelate nu le distingeam, nu era lumina la nici o fereastra. Am sarit peste gard si am batut la usa. Am tot batut. Dupa un timp, au început sa ma doara buricele degetelor. - Poate nu voiau sa deschida. - Am batut si cu picioarele.
* - Wayfalua. - Interesant nume. Sat de nemti? - Români de cult ortodox. În afara de birtas. - Evreul dracului. Astia se baga peste tot. - Al nostru era slovac. Vranek. A murit de cancer. - Si ce s-a mai întâmplat? - În noaptea aia nimic. Mi-am asternut în masina. - Nu ti-a fost frica? - De aia m-am si foit atâta. Abia în zori am reusit sa adorm. M-a trezit, pe la amiaza, un nechezat de cal. Îmi nechezase chiar la ureche. Am sarit speriat, dar blocasem toate usile iar geamurile erau ridicate. Si, în afara de asta, am fobie fata de cai. - Poate-ai visat. - Poate. Ca n-am vazut nici urma de copita. Sarisem atât de brusc de pe bancheta încât m-am lovit cu capul de parbrizul din fata. Si mi s-a întunecat imaginea. - Si ce s-a mai întâmplat? - Am batut iar la usa, cât am putut. - Mult? - Pâna s-a deschis. Singura. Nu era nimeni înauntru. Pe plita fierbea ceva. O oala cu apa si fasole. - Înseamna ca era, totusi, cineva pe-acasa. - Nu era nimeni. Am intrat în fiecare încapere si-am întrebat. - Dar oala? - O fi fost pusa de mai demult. La noi se mai obisnuieste. Mama avea fasole si de zece ani.O punea sa fiarba zile întregi. - Mai e si focul.Cine l-a aprins? - Nu m-am uitat sa vad daca ardea ceva în vatra. - Si ce s-a mai întâmplat? - Am iesit sa caut mai departe. Când colo, m-am împiedicat de oala cu fasole si am rasturnat-o. Noroc ca nu s-a varsat toata. - Pai, nu era pe soba? - Nu.Cât timp am haladuit eu prin camere, careva a mutat-o pe treapta de piatra ce da în prispa. Mama mai facea asa, ca sa raceasca ciorba mai repede. - Înseamna ca era cineva acasa. - Nu era nimeni. Am strigat prin curte pâna am ragusit. Nu tin minte sa mai fi ragusit vreodata. Am strigat cât nu striga altii într-o viata-ntreaga. - Poate strigai prea tare. - Nu m-au auzit nici vecinii. - Si ce s-a mai întâmplat?
*
- Strasnic! - Ba deloc. S-a petrecut ceva groaznic. A disparut. - Ce-a disparut, doar n-a disparut satul. - Chiar el. - Nu se poate. Cum asa. Când asta? - Mai bine de trei sute de ani. - Absurd. Si tu? Vrei sa spui ca esti tot atât de batrân? - Ajung si acolo. - Continua atunci. - Am auzit din nou nechezatul acela de cal, strident, în ureche; si am început sa cotrobai în sura, în grajd, în poiata, în cocina, pâna si în cotetul de gaini. - Si? - Numai balega si rahati proaspeti peste tot. Iar dobitoace ca-n palma. Muream. - Or fi fost duse pe câmp undeva. Prin padure. La pascut. - Si nechezau nucii dimprejurul gradinii? - Continua. - M-am întors iar în casa. Când sa intru, oala cu fasole nu mai era pe treapta. - Se rasturnase. - Era pe masa. Cu o farfurie plina alaturi. O lingura si o felie de pâine. - Ai mâncat-o? - Am baut-o. Eram hamesit. Si pâinea... - Ai baut-o? - O unsese cineva, cu smântâna. Asa facea si mama. Era proaspata... Dar degeaba întrebi, nu era nimeni. - Continua. - Iara ies, iar ma-mpiedic. - De oala! - Ba de-o galeata cu apa rece, trasa atunci. M-am udat tot. Parca ma îmbaiasem. - O fi lasat-o careva, intentionat. - Cine s-o lase, ca nu era nimeni. În sfârsit, deslusesc un zgomot suspect la porumbar. Numai acolo nu cautasem. Merg, deschid porumbarul si zvîrr! - pasarea. Ma izbeste cu o aripa în obraz. Neavând nimic la îndemâna, mi-am scos o gheata si-am aruncat-o dupa ea. Am nimerit-o în cap. - Numai în cap? - Da. Ca avea un cap cât toate zilele. Greu sa nu-l nimeresti. Nu stiu ce pasare sa fi fost. - Pupaza. - Pupaza cu ciocul galben? - Sau bufnita. - Nu. Avea creasta si gusa. Ce sa caute în porumbar? - Ai avut timp sa observi atâtea amanunte? - Când s-a oprit. Dupa ce-am pocnit-o. - S-a oprit sau a cazut? - S-a oprit. - S-a oprit fiindca a cazut! - S-a oprit în aer. Sta întepenita. Ca papusile alea la teatru ce atârna de un fir nevazut. Numai ca asta n-avea fir, am verificat. Sfida toate legile gravitatiei. - Ce-i aia “gravitatiei”? - O lege care nu te lasa sa cresti cu capul pâna în nori. - Desteapta lege.
*
- Asta-i tot? - Cum sa fie tot? Înca nu ti-am vorbit despre cel cu care m-am întâlnit... - Deci, pâna la urma, tot era cineva acasa. - Nu era nimeni. În tot satul nu era nimeni. - N-ai spus, adineaori, ca te-ai întâlnit cu un tip? - N-am spus. - Ba ai zis. - Ce-am zis? - “Cel” cu care te-ai întâlnit... - Am zis. - Si-atunci de ce spui ca n-ai zis? - Fiindca n-am zis. - Pâna la urma, te-ai întâlnit sau nu te-ai întâlnit? - M-am întâlnit. - Cu un tip! - Nu. - Dar cu cine? - Cu cel care necheza. - Cu calul? - Nu. - Si cine necheza? - Nu stiu. Era mic, ca un bostan; si se tot holba la mine cu un ochi. - Numai cu unul? - Nu avea decât unul. - O fi fost dracu’. - Dracu’ sa-l ia! Ca era sa fac pe mine. Atunci mi-am dat seama, pentru prima oara, ce înseamna sa-ti fie frica, ce-nseamna sa fii speriat si ce înseamna sa te scapi în nadragi. - Tu te-ai scapat, sau numai era? - Am apucat sa-mi desfac cureaua si sa ma asez pe vine. - Fata de ala, de ochios? - Ba chiar pe el. - Si nu ti-a ars una în dos? - Nu, ca n-avea picioare. Era rotund ca un pepene si n-avea nici mâini. Numai gura. - Te-a înjurat. - Doar a nechezat de era sa-mi sara timpanele.
*
- Eram nebun sa mai ramân? Am urcat în masina si-am luat-o la sanatoasa. M-am si mirat c-a pornit, ultima oara o lasasem defecta. Dupa numai câtiva kilometri intram pe Valea Cizerului. - Cizerului? - Vine de la Caesar... Eram derutat. Stii, comuna asta se învecineaza cu Wayfalua. Însa Wayfalua n-am gasit-o nicaieri. - Nu existau indicatoare? - Nu mai fusesem pe-acolo din copilarie. Am întrebat pe cineva. Mi-a spus ca n-a auzit de numele asta în viata lui. - Poate chiar nu auzise. - Cum sa nu auda daca erau învecinate. - Înseamna ca a mintit. Crezi? - Nu mai stiu ce sa cred. Toti cei pe care i-am întrebat mi-au relatat acelasi lucru. Povestea cu prostul. Când toti spun ca esti prost, nu mai ai încotro. - Te-ai lasat. - Parca puteam? Nu puteam. Am cautat mai departe. Însa cei de la arhive mi-au pus în vedere: “Satul exista, dar a disparut în urma cu 300 de ani!” - Si ce le-ai raspuns? - Le-am facut o scena... Le-am aratat si certificatul de nastere. Sa citeasca negru pe alb. Poftim, scrie aici, nascut în Wayfalua... - Iar ei? - Le-am rasturnat mesele, scaunele, am dat cu hârtoagele lor de pamânt. Ma c.. pe stiinta voastra! le-am strigat. - Iar ei? - I-am amenintat ca plec sa caut satul si, daca nu-l gasesc, ma reîntorc. - Poate ca locul acela, de care-ai povestit, o fi chiar Wayfalua. - Cum sa fie? - Nu spuneai ca din el ai intrat direct în Cizer, sau Caesar, si ca respectivul se învecina cu Wayfalua? - În cazul asta ar fi trebuit sa-mi întâlnesc parintii. Sa ma revad cu prietenii. Cu vecinii. Or, acolo, nu era nimeni. - Asa e, o fi în alta parte. - Unde, daca nu mai exista? Daca a disparut acum 300 de ani? - Dar nu spuneai... - Ba spuneam, dar, pâna la urma, m-au convins. - Cine ? - Ei, cine. Ei! - ..?! - A iesit dupa mine unul mai scund si-ndesat, cu niste ochelari cât rotile de masina. “Hai, d-le, a zis, hai sa mergem.”Am batut toata zona. Nici urma. Nici macar peste locul ala pustiu n-am mai dat. - Si-atunci? - Si-atunci i-am aratat iar certificatul de nastere. Negru pe alb. - Ce-a mai comentat? - Ca nu e nici o problema, mi-l schimba. - Ai acceptat? - Ce? Înca nu ma tâmpisem. - Si cum a ramas? - Zicea ca sa ma faca om între oameni, de aia sa mi-l schimb. - Avea dreptate. - Eu nu sunt om între oameni? i-am raspuns. Si înca ce om! - Chiar asa, ce om? - Cum asa, “ce om?” Poate ce mai om! - Tot nu-nteleg. - Pai, cum scrie si-n certificat. Un om din Wayfalua!
Costel Babos -Windsor/ Canada
|
Costel Babos 8/17/2007 |
Contact: |
|
|