Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Sinteze: Lumini de August



Dup` mine, luna august este cea mai frumoas` si mai prietenoas` lun` a anului, poate si datorit` faptului c`, de c@nd m` stiu, [n familia noastr` a fost o vreme de vacante si de concedii, c@nd se mergea la mare si la munte dup` aceea. La mare, dup` ce ani la r@nd am petrecut vacantele la Constanta, la Mamaia, la Eforie Nord sau la Eforie Sud ([nc` de pe vremea c@nd aceast` statiune, numit` la [nceput Movil` si apoi Carmen Sylva, fusese botezat`, dup` 1948, Vasile Roait`, cine [si mai aminteste ?), cel putin [n ultimii ani mergeam numai la statiunile de la Mangalia Nord : Cap Aurora, Neptun, Olimp ; de dou` ori am fost si la Costinesti, de unde am p`strat amintiri foarte frumoase despre o statiune pl`cut`, prietenoas` si despre relatiile noastre cu oamenii si cu marea. La munte, statiunea preferat` de noi era totdeauna Sinaia, de care [mi voi aminti mereu cu mult` emotie, deoarece am vizitat-o prima dat` cu mama c@nd aveam sapte ani si am p`strat imaginile foarte [nc`rcate de emotiile ale acelor ani care [mi amintesc de d@nsa ; dar Sinaia [mi aminteste si de tanti Gabriela, c@nd mergeam cu toat` familia, [n ultimii ani, [n vacant` la munte. Amintirile vacantelor de demult, la care mai adaug`m uneori si c@te ceva din concediile mai recente, ne [nsotesc permanent si ne lumineaz` calea, ca niste valori perene ale existentei noastre si ne [nvioreaz` si chiar ne [nveselesc viata, uneori chiar mai mult dec@t ne-am astepta.
Preocup`ri meteorologice Aceast` zodie de vacante si de amintiri senine este, [ns`, „umbrit`” (de fapt anul acesta nu este umbrit` deloc, din contr`), deci aceast` zodie este [nc`rcat` cumva anul acesta de unele preocup`ri, de fapt de griji neasteptate de natur` climatic`, o noutate care ar fi putut foarte bine s` lipseasc`. Este cea mai mare secet` din istorie, dep`sind ca amploare marea secet` din 1946, mai ales [n Rom@nia, dar si aici, [n Ontario este o secet` care s-ar putea s` se prelungeasc` p@n` [n toamn`, cre@nd multe probleme neasteptate si nedorite si care se vor resimti mult` vreme, [n special [n tar` !!
Istorie [n August Evenimentul epocal de la 23 August 1944, c@nd regele Mihai I a intervenit lu@nd o initiativ` istoric`, [ntr-adev`r f`r` precedent si, scot@nd tara din dezastruosul punct mort [n care intrase, a impresionat puternic lumea din tar` si din str`in`tate, dar nu a fost niciodat` reflectat normal [n societatea rom@neasc`, printre contemporani sau de c`tre posteritate. Acest moment, unic [n istoria Rom@niei, a fost fortat de o situatie exceptional` si [n care numai regele putea s` mai fac` ceva, ca s` salveze ce se mai putea salva ; nu se mai pomenise p@n` atunci o asemenea amenintare asupra t`rii : s` fie invadat` de o putere ostil`, pus` [n mod evident pe r`zbunare si pe distrugeri. V` amintiti indicatia dat` de Stalin [n 1944 trupelor sovietice care, [n [naintarea lor spre vest,se preg`teau s` intre [n Europa : „S` nu v` temeti de nimic. Pe [nving`tori nu-i judec` nimeni !” Interventia regelui la 23 august 1944, adic` lovitura de stat, de fapt, din dup`-amiaza zilei de 23 August, care s-a sodat cu arestarea maresalului Ion Antonescu si a c@torva apropiati ai s`i, era r`ul cel mai mic posibil, dat` fiind situatia disperat` a t`rii [n acel moment – si a salvat tara de la un dezastru si mai mare ! Unii i-au reprosat regelui, mai t@rziu, c`, la 23 august 1944, nu l-a salvat pe maresalul Ion Antonescu. Pretentia este complet gresit`, emis` [n necunostint` de cauz` si chiar cu rea credint`. Regele nu mai putea s`-l salveze pe maresal [n acel moment, deoarece, [n primul r@nd, dac` ar fi procedat mai cu m`nusi, exista riscul ca lovitura de stat s` esueze si, dac` Antonescu, un om cunoscut ca foarte dur, repezit si chiar brutal, ar fi pus m@na pe initiatori, atunci i-ar fi executat pe loc, pe toti [n frunte cu regele chiar ; [n al doilea r@nd, maresalul Ion Antonescu, un tip [ncrezut si cam grosolan, avusese grij` s` se pun` r`u cu mult` lume [n tar` – si [n primul r@nd cu familia regal`, trat@ndu-i cu arogant` [n public, de sus, at@t pe rege c@t si pe regina mam` Elena ! A procedat de multe ori gresit, iar c@nd a decis, cu de la sine putere, intrarea Rom@niei [n r`zboi, l-a anuntat pe rege numai cu o zi [nainte de a comanda, la 22 iunie 1941, ostirii rom@ne :„V` ordon, treceti Prutul !”, (comandantul de drept al armatei era regele si nu maresalul !)
{n plus, maresalul Ion Antonescu a mai comis si alte mari greseli, pentru care merita din plin Curtea martial` si anume : Unu – a decis, [n ciuda recomand`rilor Statului Major, s` ordone fortarea Prutului, [n iunie 1941, prin dreptul satului |iganca, [n apropiere de Husi, locul cel mai aproape de Chisin`u, dar unde malul st@ng este [nalt si foarte favorabil trupelor care se ap`r`, iar malul drept este jos si foarte defavorabil celor care atac` ! Rezultatul : pierderi foarte mari pentru armata rom@n`. Doi – a ordonat, [n mod inutil, [ncercuirea si atacarea Odesei, desi trupele sovietice urmau s` se retrag` cur@nd, oricum si f`r` aceast` initiativ` si f`r` risip` de vieti omenetsti provocat` de [ncercuire ! Dar generalul Ion Antonescu avea nevoie de aceast` victorie ca s` se laude fat` de nemti c` si noi facem sacrificii si s`-si confere singur gradul de maresal ! Trei – la ofensiva sovietic` de la 19 noiembrie 1942, de la Cotul Donului, c@nd, [n prima s`pt`m@n` si chiar mai t@rziu, [nc` se mai puteau salva diviziile rom@nesti amenintate cu [ncercuirea (divizia unu de cavalerie a generalului Cambrea, o bun` parte din armatele a treia si a patra rom@ne) [n cazul [n care li s-ar fi permis s` se retrag` imediat, Antonescu,[n mod rusinos si chiar las as spune, s-a retras la vila lui de la Predeal, pentru odihn`, fiind surmenat si a dat ordin s` nu fie deranjat ! {n aceast` situatie, trupele rom@ne, expuse si care nu aveau voie s` se retrag` f`r` permisiunea expres` a maresalului, au c`zut [n [ncercuire, al`turi de armata a sasea german` de sub comanda maresalului von Paulus, iar mii de ostasi si ofiteri rom@ni au murit inutil sau au trebuit s` [ndure viata amar` a prizonieratului, cinci ani sau mai mult – si din care multi nici nu s-au mai [ntors, numai datorit` indeciziei si lasit`tii maresalului din ziua de 19 noiembrie 1942 ! Deci, acesta este adev`rul istoric : maresalul Ion Antonescu avea pe constiint` greseli mari fat` de natiunea si mai ales fat` de armata rom@n`, greseli care l-ar fi dus oricum [n fata Curtii martiale si a plutonului de executie, iar la 23 august 1944 nu mai putea emite nici o pretentie.
}i, de fapt, [n mod obiectiv, nimeni nu se mai putea astepta la bun`voint` din partea regelui fat` de maresal, [n august ’44 ! Desigur, nu pune nimeni la [ndoial` bunele intentii initiale si patriotismul sincer al maresalului Ion Antonescu, dar [n acel moment istoria mergea [n contra lui si se scria [ntr-un mod defavoarbil pentru el. Iar interesele imediate ale t`rii cereau salvarea ei, at@t c@t se mai putea salva – si nu a maresalului !
Pe data viitoare, stimati cititori.
Mihai SEMEDREA

















VB    8/15/2007


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian