Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


De vorba cu d-na Vera Marin,


Domna arhitecta Vera Marin este presedinte al Asociatiei pentru Tranzitie Urbana din Romania.

D-na arh. Vera Marin este din Constanta si a terminat Institutul de Arhitectura “Ion Mincu” din Bucuresti in anul 1999. In prezent, este asistent universitar la Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”.

Este membru fondator si presedinte al Asociatiei pentru Tranzitie Urbana din Romania, din anul 2001. ATU este o organizatie non-guvernamentala care propune o abordare negociată și interdisciplinară a dezvoltării urbane. Echipa ATU derulează proiecte prin care creează oportunități de dialog între actorii urbani pentru ca aceștia să identifice interese comune și să negocieze parteneriate. Membrii asociatiei pun împreună cunoștințe și metode specifice pregătirii din diverse profesii pentru că se consideră că evoluția cadrului fizic ține de multiple intervenții din domenii de cunoaștere foarte diverse, care acționează simultan. Aceste domenii sunt cele ale compoziției urbane, ale arhitecturii, ale fizicii construcțiilor și ale infrastructurii tehnice, dar specialiștii acestor domenii nu ar putea sa gestioneze și să solutioneze problemele complexe ale mediului fizic construit fără aportul economiștilor, sociologilor, juriștllor, antropologilor, geografilor echipei ATU.
D-na arh. Vera Marin, in activitatea sa, prin proiectele coordonate pana in prezent, combina latura de cercetare academica cu o abordare pragmatica. Prin teza sa de doctorat si prin proiectele desfasurate in cadrul organizatiei ATU, asigura o continuitate pe directia specializarii pe tema politicilor de locuire si respectiv a urbanismului operational pentru reabilitarea marilor ansambluri.
De curand ATU a lansat o “Declaratie pentru Bucuresti”. In legatura cu aceasta Declaratie, d-na arh Vera Marin a avut amabiliatea de a ne spune cateva cuvinte.

Stimata d-na arh. Vera Marin, am citit recent pe site-ul ATU o “Declaratie pentru Bucuresti”. Va rog sa ne spuneti pentru cititorii ziarului “Observatorul” din Toronto, de ce o astfel de Declaratie ?

De ce aceasta Declaratie ? Am sa va raspund cu cuvintele din inceputul acestei Declaratii care a fost scrisa de d-l arh. Catalin Berescu – asistent universitar si doctorand, director executiv al Asociatiei noastre, care a pus in cuvinte rezultatele dezbaterilor noastre de pana acum : “Locuitorii orasului Bucuresti traiesc si astazi intr-un mediu urban marcat de numeroase probleme. Multe dintre acestea isi au originea in nerespectarea drepturilor fundamentale ale cetateanului. Altele in neintelegerea datoriilor pe care le avem fata de oras si a felului in care este alcatuit acesta. Este timpul sa incepem sa deschidem un proces participativ de creare a unei politici urbane. Este necesar sa se puna laolalta viziunea administratiei cu ce a publicului. Prin aceasta Declaratie ne propunem sa stimulam dezbaterea publica pentru introducerea pe agenda politica a problemelor reale ale orasului si a calitatii vietii in acesta”

Aveti dreptate, au trecut 17 ani de la Revolutie si astfel de probleme se simt tot mai pregnant in viata de zi cu zi a cetatenilor. Cum isi propune Declaratia sa ajute la ameliorarea acestor situatii ?

Declaratia enunta cateva “principii generale care sunt insotite de un scurt inventar de probleme curente impreuna cu propuneri ce vizeaza scoaterea in evidenta a punctelor slabe de pe agenda urbana actuala”

Enuntati-ne va rugam, cateva din principiile inscrise in Declaratie

De acord, dar va spun ca cel mai bine ar fi, ca cititorii ziarului sa citeasca in intregul ei aceasta Declaratie. Deci, iata cateva din aceste principii :
- Bucurestenii au dreptul la locuire; Bucurestiul trebuie sa aiba un parc consistent de locuinte sociale, locuinte de urgenta si locuinte de necesitate; propunem dezvoltarea de modele noi de locuire; spunem nu perpetuarii modelului blocului comunist ; nu vrem ziduri sau garduri in jurul caselor, blocurilor si cartierelor noi sau vechi; spunem nu ghetourilor si zonelor interzise; spunem nu ocuparii malurilor de lac cu vile si cluburi private;
- Avem dreptul la un mediu sanatos; trebuie sa plantam la loc cei un milion si jumatate de arbori taiati in ultimii 18 ani;
- Avem dreptul la peisaj; cerem sa ni se respecte dreptul de a avea un oras frumos; frumusetea este o valoare economica, este echilibrul vietii de zi cu zi si este garantia viitorului acestui oras;
- Avem dreptul la memorie; trebuie sa pastram mai mult din tot ceea ce avem; vrem sa fie respectata identitatea si memoria orasului;
- Avem dreptul la cultura; spunem nu urbanizarii fara o cultura urbana;
- Avem dreptul la participare; spunem nu deciziilor luate exclusiv pe criterii economice si in spatele usilor inchise; spunem da concursurilor de arhitectura si urbanism facute publice si prezentate spre consultarea cetatenilor; spunem da proiectelor urbane realizate prin mijloace participative;

Dar cetatenii, locuitorii Bucurestiului, ce datorii au ?

Declaratia inventariaza si pentru cetatenii Bucurestiului care le sunt indatoririle :
- Avem datoria de a ne iubi orasul; daca ne dorim un Bucuresti urban, trebuie sa fim fiinte urbane;
- Avem datoria de a participa la luarea deciziilor legate de oras si de a ne folosi dreptul la participare;
- Avem datoria de a avea grija de tot ce ne apartine dincolo si dincoace de gard; vom avea numai daca vom pastra;

Ce trebuie sa se intample in continuare potrivit Declaratiei ?

Ceea ce trebuie sa facem este sa fim cu totii impreuna pentru un oras mai bun. Este nevoie de politici urbane care sa vizeze imbunatatirea locuirii colective. Trebuie sa pastram mixitatea sociala si sa prevenim segregarea si ghetoizarea prin masuri active. Este nevoie de masuri de non densificare si de planuri dedensificare. Spunem nu retrocedarii parcurilor, si constructiilor in parcuri. Vrem soferi fara claxoane dar cu parcari si pasaje auto si prioritate pentru pietoni. Bucurestiul trebuie administrat ca o zona metropolitana; trebuie sa stopam dezvoltarea dezordonata a aglomeratieie urbane. Populatia cea mai activa a orasului trebuie sa se implice in schimbarea in bine a intregului mediu de viata urbana. Este cea mai buna investitie pentru calitatea vietii lor si pentru viitorul copiilor lor.

Va multumim d-na arh. Vera Marin pentru informatiile date si aveti drepate in legatura cu afirmatia Dv ca Declaratia trebuie citita in intregul ei, pentru ca cititorii vor putea afla enorm de multe lucruri privitoare la ce nu este bine in Bucurestiul de azi si cum se pot ele solutiona.
Deci, stimati cititori ai ziarului “Observatorul”, accesati www.atu.org.ro si cititi aceasta “Declaratie pentru Bucuresti 2007”. Si Dv. va puteti aduce contributia prin dezbaterea acelor aspecte care impiedica dezvoltarea orasului.

A consemnat,
arh. Ion Constantinescu, Toronto
arhitect.ic@gmail.com





de Ion Constantinescu    7/6/2007


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian