Iuliu Popper - 150 de ani de la nastere
Iuliu Popper, un explorator, aventurier roman de origine evreiasca, s-a nascut in 1857 la Bucuresti. La nici 30 de ani, Popper a devenit "Conchistadorul Patagoniei" si "Don Quijote al aurului Tarii de Foc". Devine unul dintre cei mai bogati oameni ai acelor vremuri, detine mine de aur, bate monezi de aur pe care ii apare numele si tipareste marci postale.
Tanarul Popper, dupa studiile din tara, obtine diploma de inginer al Scolii Politehnice din Paris. El calatoreste in China, Japonia, Siberia, Alaska, apoi se stabileste in New Orleans. In capitala Cubei, Havana, ridica planul orasului si al portului. In anii 1884-1885, lucreaza in Ciudad de Mexico ca redactor la publicatia "Diario de los Forasteros". La inceputul anului 1886 ajunge la Buenos Aires unde se angajeaza sa faca prospectiuni si studii geologice in vederea exploatarii aurului in Tara de Foc. Zona unde lucreaza Popper era necartografiata in acel moment asa ca muntilor, raurilor "descoperite" de el le da denumiri romanesti. Astfel apare pe harta geografica a lumii Rio Rosetti, Rio Ureche, Varful Lahovary, Punta Sinaia, Sierra Carmen Sylva.
In timpul sederii sale in Tara de Foc, Popper realizeaza o serie de fotografii document despre indienii din regiune. A creat un album legat in piele de foca pe a carui coperta textul a fost realizat din foite de aur extras din propriile mine. A trimis lucrarea Societatii Romane de Geografie, dar in timpul bombardamentelor din 1944 a disparut. Abia in anii '80 a aparut un al doilea exemplar al lucrarii, pe care se pare ca ar fi trimis-o parintilor. Acest exemplar al colectiei de fotografii realizat de Popper se afla in custodia comunitatii evreiesti din Bucuresti.
O moarte suspecta
Dupa sase ani de explorari in Tara de Foc, Popper a planuit sa organizeze o expeditie la Polul Sud. Planul lui nu s-a mai realizat dupa ce la 6 iunie 1893 a murit subit in Buenos Aires. Avea doar 36 de ani. Medicii au stabilit ca Popper a murit in urma unei crize de inima, dar apropiatii lui au sustinut ca a fost victima mafiei aurului. Altii au sustinut ca a cedat nervos si s-a sinucis. Popper a fost inmormantat in mausolelul familiei Ayerza dupa care trupul lui a fost mutat in cimitirul La Recoleta. Tragedia familiei a continuat si dupa jumatate de secol. In 1947 sora lui este asasinata in Bucuresti. Criminalii au banuit ca acesta a pastrat o cantitate mare de aur provenit de la fratele ei.
Muzeul din Ushuaia, centrul administrativ al Tarii de Foc are expuse mai multe obiecte personale apartinand lui Popper.
Banii lui Popper
Odata ce a pus stapanire pe regiune, Tara de Foc a devenit un imperiu al lui Popper. La scurt timp dupa ce a deschis minele de aur el a batut propria sa moneda de aur, care a purtat denumirea de Popper. Au fost emise doua tipuri de monede din aur, cu greutatea de un gram - cinci mii de exemplare - si de cinci grame - o mie de exemplare. Conform legendelor Popper ar fi folosit aprope doua sute de kilograme de aur pentru realizarea proiectului. Moneda Popper nu avea inscriptionata o valoare efectiva, cea ce l-a ajutat pe aventurierul bucurestean sa nu intre in contradictie cu legea. Emisiunea lui fiind considerata o medalie si nu o moneda.
Moneda de un gram are inscriptionat pe avers, circular: "Tierra del Fuego - 1889", iar in centru, peste un cerc simbolizand o gramada de granule de aur, "POPPER". Pe revers a fost gravat "El Paramo - Un gramo", in centru un desen ce imita granulele de nisip aurifer pe care sunt gravate un ciocan si un tarnacop incrucisate. Sub aceasta compozitie cu litere minuscule e trecut " AU.864-AG 132" cea ce inseamna ca moneda este din 864 parti aur si 132 parti de argint.
O moneda de aur de un gram batuta de Popper in catalogul numismatic "Krause" este cotata la cateva mii de dolari, iar la licitatii ajunge deseori sa depaseasca zece mii de dolari.
Posta privata din Tara de Foc
In 1891, Popper decide sa ia in propriile maini conducerea Tarii de Foc. In acest an el emite dupa monezi de aur si marci postale. Macheta marcii postale, emisa de catre Popper a fost realizata de litograful Rodolfo Soukup. Imprimarea colilor de timbre a fost realizata de Atelierul de Timbre a lui J. H. Kidd y Cia din Buenos Aires. Tot aici au fost tiparite marcile postale emise de Administratia Postala Nationala din Argentina. Grafica marcii reprezinta simboluri ale mineritului, respectiv ciocanul si tarnacopul, peste care este desenat un soare in centrul acestuia litera "P" de la Popper. Pe laturile desenului apare inscriptia "TIERRA DEL FUEGO" respectiv "DIEZ CENTAVOS ORO LOCAL", iar in cele patru colturi cifra "10", reprezentand contravaloarea, adica zece centigrame de aur. Culoarea marcii este trandafiriu aprins. A fost pusa in circulatie pe asezarile Companiei Popper, precum El Paramo, San Sebastian, Carmen Sylva, si Rio Grande-Colonia Popper. Timbrul Popper a fost utilizat doar sapte luni in perioada ianuaria-august 1891. In iulie 1891 seful oficiului postal din localitatea Bahia, RamÛn L. Cortes, care era si comisar al Politiei din San Sebastian, l-a denuntat pe Popper la directorul general al Postei si Telegrafului Argetinian ca utilizeaza o emisiune timbre fara a detine acest drept. Cazul a fost solutionat de Judecatoria Teritoriului Tara de Foc in defavoarea lui Popper.
In timpul anchetei, Popper a facut mai multe demersuri pentru a putea folosi in continuare marcile respective. Intr-o scrisoare adresata Ministerului de Interne el sustinea ca emiterea marcii respective are motive intemeiate: "Asezarile mele din Tara de Foc se afla deseori fara nici o legatura de comunicare cu restul continentului pentru perioade mai mari de sase luni. Acolo muncitorii nu lucreaza ca salariati, ci primesc o casa, unelte si masini de lucru gratis, precum si o parte din aurul pe care il extrag din sol, praf de aur, care in timpul intemperiilor, in camp deschis, este imposibil de manipulat sau fractionat, fara pierderi considerabile. Pentru a evita aceste inconveniente, am inceput sa batem aurul in Casa de la Moneda din Buenos Aires, sub forma de medalii, indicand greutatea lor si titlul pe care il reprezinta, si nu reprezinta valoare monetara. Dar este dificil sa bati medalii pentru fractiuni inferioare de un gram si tinand cont de faptul ca de multe ori exista diferente de centigrame de aur, a trebuit sa emitem valori sub forma de timbre, care reprezinta conform inscriptiei 10 centavos sau centigrame de aur local din tara de Foc, adica a zecea parte dintr-o medalie".
"Timbrele Popper", raritati mondiale
Marcile emise in urma cu peste un secol au fost botezate cu timpul "Timbrele Popper" si sunt ravnite de marii colectionari. Unele cataloage filatelice nici macar nu recunosc aceasta emisiune, ca atare nici nu le evaluaza. Tirajul mic si perioada scurta de circulatie efectiva a facut ca exemplarele circulate sa fie extrem de rare. In cazul in care "timbrul Popper" a fost utilizat alaturi de marcile oficiale ale Argentinei valoarea lor este si mai mare. O piese autentificata de un expert poate costa pana la cinci mii de euro.
Posta romana a emis mai multe produse filatelice in amintirea lui Iuliu Popper. Marca de 50 de bani a seriei "Cercetatori romani in zonele polare" emisa in 1986 il reprezinta pe Iuliu Popper si timbrul emis de acesta. Anul acesta, cu ocazia a 150 de ani de la nastere exploratorului, Posta Romana a pus in circulatie un set de patru intreguri postale dedicat "Regelui Tarii de Foc".
|
Laszlo Kallai 6/19/2007 |
Contact: |
|
|