Tablete pentru prieteni : Scurta vacanta in Romania
Nimic nou sub soare;am fost unul dintre cei care la un moment dat este atras de catre legatura misterioasa cu trecutul si "pamintul natal" si ne face sa ne intoarcem pe meleagurile lasate in urma cu scopul de a cunoaste ce se mai intimpla si cum mai traesc oamenii in tara de bastina.
Asa se face ca am facut recent o scurta escala in Bucuresti dar suficienta ca sa pot sesisa citeva aspecte pe care le--am gasit interesante de a fi comentate. Am remarcat chiar din momentul in care avionul in care ma aflam venea spre aterizare ca aeroportul a aparut ca sarac, cu putina activitate aeriana ,cu putine aparate pe sol , putine piste de aterizare si multa iarba, ceea ce nu se prea vede pe aeropoartele mari ale lumii. Aerogara insa a aparut functionala , nu mare, dar cu bune orientari ale publicului pentru contolul pasapoartelor-care a mers rapid- si distribuirea bagajelor facuta cu coveire care functionau corect. Circulatia la ora prinzului a aparut extrem de densa pe arterele care drenau traficul dela aeroport catre centrul orasului, dar nu imposibil de suportat; mi s-a spus insa ca la orele de virf nu se poate practic circula si se produc inghesuiri si blocaje care cer ore intregi pentru decongestionare ceea ce face de nesuportat viata pentru cei ce conduc. De unde conflicte si accidente de circulatie. Hotelul de patru stele pe care l-am rezervat si era localizat pe Calea Victoriei a fost o buna alegere, cu camere modernizate, bine mobilate, spatioase,cu bae bine utilata si un breakfast de buna calitate si de tip american. Seviciul impecabil si ambianta placuta, civilizata. Strada a aparut vie,tot timpul populata, cu oameni in genere grabiti , care se vedea clar ca aveau nu scopul de a se plimba pe strazi, ci acela a oamenilor care aveau de rezolvat ceva;strazile nu erau deaosebit de curate dar nici nu aveau aspect de neglijare, in schimb trotuarele si pavajele apareau deadreptul deteriorate. Vitrinele magazinelor erau modeste dar ingrijite-afara de acele ale marilor firme ca Escada, Prada, Canalli ,etc care aratau excelent - iar prerturile apareau accesibile celor cu venituri corespunzatoare dar inaccesibile celor cu venituri medii si inferioare. Prin aceasta am conchis ca marea masa nu avea acces decit la bunuri cu cost redus. Din acest punct de vedere am remarcat magasine alimentare extrem de bine aprovizionate ,de excelenta calitate cu nimic deosebite de cele din Canada ,US sau cele vest europene si in care oamenii -veniti ca si la noi in tara cu masinile- se aprovizionau abundent cu bunuri alimentare evidentiind un aspect de ..buna stare imbucuratoare.
Se remarca nu multe magazine cu carti -book-stors- dar bine aprovizionate, cu multe traduceri din literatura moderna internationala si in conditii grafice acceptabile iar preturile sunt abordabile si comparativ mai ieftine ca in Canada sau Franta ceea ce reprezinta o buna conditie pentru difuzarea in masse a cartilor. Stiind buna calitate a teatrului rominesc ,m-a incitat sa incerc sa vad si o piesa de teatru in scurtul interval cit am stat acolo;la teatrul Bulandra spectacolele erau vindute pe toata saptamina si la "National" am gasit bilet la o piesa de Noel Coward care insa -spre desamagirea mea, desi interpretata de vedete feminine cunoscute, nu m-a impresionat cu nimic -nici pe mine si nici pe restul spectatorilor care au reactionat foarte "palid" - pentruca am gasit ca directia de scena a fost neimaginativa si interpretarea foarte schematica si fara "viatza". Pacat de timpul pierdut, in schimb costul biletului este relativ ieftin probabil datorita subventiilor de stat.
Numarul masinilor este impresionant, sunt marci de toate felurile dela cele mai ieftine -Dacia- pina la cele mai scumpe-Bentley- este greu dar nu imposibil de parcat pe strazi iar ,in genere, am avut impresia ca cei ce conduc sunt suficient de constienti de ce fac. Sunt accidente dar nu deoasebit de frequente si rareori mortale in oras ; pe sosele este o alta poveste. Magazinele allimentare sunt excelent aprovizionate, curate ,cu functionari care intrebuinteaza manusi ciind servesc publicul, cu un acces usor si parcare in jur. Restaurantele si "terasele" in capitala si in jurul lacurilor inconjuratoare sunt frequentate la orice ora si ofera menuuri variate. Numarul firmelor straine a crescut considerabil in interval de 4-5 ani ,iar numarul celor care vor sa calatoreasca s-a dublat in interval de un an.agentiile de turism inafara tarii au realmente de lucru!. In totalitate Bucurestiul apare ca un oras in plin esor economic, cu oameni de afaceri care umplu hotelurile si strazile, cu lume care are de lucru si care a cistigat respect oarecum fatza de consumator. Faptul ca exista locuri de munca face probabil pe oameni mai optimisti ,in Bucuresti a inceput sa se rada! Semn bun!
In schimb mass media incluzind ziare si TV apar cu paradoxuri : se fac talk-show-uri care vor sa clarifice aspecte si fapte si care lasa spectatorul mai desinformat si mai naucit decit la inceput, se vorbeste mult si se spune putzin! Modul de exprimare este rastit , agresiv, un fapt care m-a isbit este ca in genere insusi aspectul morfologic a romanilor pare schimbat,multe fetze plate, rotunjite, cu aspect balcanic sau vag asiatic predomina pe ecranul TV.
Cit despre aspectul politic Romania apare in plin marasm : un presededinte reales de popor dar care are miinile legate din cauza ca nu are puterea pe care Constitutia ar trebui sa i-o dea pentru a solutiona o criza declansata de parlamentari si de un guvern care ar fi trebuit sa demisioneze dupa rezultatul alegerii dela 19 Mai si care nu a facut-o.! Parlamentul neales prin vot direct si nominal detzine de fapt puterea in stat si presedintele si poporul au devenit prizonierii acestuia. Constitutia instituita dupa 1989 nu da dreptul presedintelui sa disolve parlamentul si sa declare alegeri iar actualul guvern nu vrea sa demisioneze si nici sa faca alegeri noi , evident ca sa nu piarda puterea. De unde rezulta situatia gordiana in care se gaseste puterea politica in Romania cu un guvern care se lupta cu presedintele si nu poate lucra ca sa implimenteze planurile de desvoltare cerute de Bruxelles pierzind astfel miliarde de euros oferite de Comunitatea europeana. Credibilitatea tzarii este la rascruce in acesta situatie ridicind intrebari daca aceasta e capabila sa functioneze in cadrul CE. Iata deci cum incapacitatea oamenilor politici din Rominia de a se ridica deasupra intereselor de partid si a celor personale si a defini si respecta interesul tzarii, compromite oportunitatea acesteia de a se integra restului Europei; aceasta situatie e deosebit de periculoasa si din punctul de vedere a securitatii tzarii care este pusa intr-o zona "grey" de incompleta integrare , unde se pot exercita influentze din diverse parti- Rusia in spetza- interesate in a slabi coeziunea dintre tzarile europene. Romania- politic- e la rascruce de vinturi !
Dr Dinu Dimitriu
Nota O.
Dr Dinu Dimitriu, apreciat medic in comunitatile, italiana, greaca, portugheza, romana din Toronto si imprejurimi, traieste si munceste in Canada de 40 de ani.
|
Dinu Dimitriu 6/5/2007 |
Contact: |
|
|