Actualitatea lui "Ionnesco" ( Eugen Ionescu )
Sofocle, Euripide, Sheakespeare,Moliere, Beket, Ionescu, etc au strabatut milenii, secole, ani... Ei , au invins moartea concreta si au atins nemurirea ; nu se stie daca "spiritul" lor e in ceruri dar ce e sigur este ca a ramas si pe pamint , printre oamenii care ii gusta si astazi..
Printre "les immortels" ai Academiei franceze se numara si Ionescu care a avut privilegiul de a fi ales in acest for in 1970 cind activitatea lui artistica in domeniul teatrului l-a impus celui mai inalt cerc stiintific si intelectual al Frantei fiind unicul romin care a atins aceasta reputatie. In acest fel Eugen Ionescu a devenit "Ionnesco" , un nume "inconfundabil", un "marker" cu renume mondial. S-a incercat sa se afirme ca Bekett ar fi fost modelul care l-a inspirat pe Ionescu in promovarea "absurdului" ca element de inspiratie si de "tratare "in teatru; se pare ca istoria e alta in aceasta privintza si din note ale lui insusi ar reesi ca la un moment dat a inceput sa invete limba engleza utilizind o metoda cunoscuta in acea perioada (ceva inainte de 1950) si din stereotipia procedeului de invatzatura a rezultat pentru el -deconstruind si repetind elementele de limba engleza- absurduitatea unor termeni si unui procedeu de invatzatura...;asta l-a dus la observatia si descoperirea in aspecte ale vietii de toate zilele si in comportamentul oamenilor a elementelor absurde si absurdizante pe care le-a transpus in mod reusit, genial uneori , in teatru . Nu e cunoscuta prea bine originea acestui termen-absurd- dar se pare ca vine chiar in engleza din limba franceza si vrea sa insemmne "ceva contra ratiunii" iar curentul care a promovat filosofia ce subliniaza irationalitatea si lipsa de "substantza-meaning" a lumii in care traim si contra careia trebue luptat, a fost numit "absurdism" si a avut reprezentantzi celebrii ca Sartre, Camus,Bekett si evident..Ionnesco .
E suficient ca cineva sa asculte stirile zilnice si sa priveasca televiziunea cu toate productiile ei, sa citesca pressa, sa priveasca si sa analizeze chiar in fuga ce se intimpla in jurul lui , la relatiile cu rude, prieteni sau colegi de lucru ca sa-si dea seama de veridicitatea afirmatiei ca exista o abundentza in toate aceste domenii de manifestari contra - ratiunii , o prezentza zilnica a "absurdului" care sufoca viatza oamenilor. Exemplificarile sunt inutile deoarece sunt evidente. Cauzele? trebue cautate in lipsa de cultura, in desumanizare, in lipsa dialogului ,in "babel-izarea" relatiilor umane. Oamenilor le revine obligatia de a gasi cai de indreptare;in caz contrar vor muri ....in mod absurd! Dinu Dimitriu / Toronto
|
Dinu Dimitriu 2/27/2007 |
Contact: |
|
|