Spiritualitate - Despre fenomenul "oglinda" in relatiile umane
Cred ca fiecare dintre noi a trait macar o data bucuria de a intelege dintr-o data, dintr-o perspectiva mai inalta, mai luminoasa, un adevar care pina atunci ii era ascuns. O minune se petrece, apare un om care-ti spune cateva vorbe, citesti o carte care te lumineaza si, dintr-o data, un nou adevar completeaza cunoasterea ta, intregand-o, facand astfel viata ta mai plina de savoare, mai frumoasa.
Despre o asemenea "bucurie a intelegerii" am sa va povestesc acum.
M-au preocupat intotdeauna relatiile umane si am cautat sa inteleg motivatia subtila a simpatiilor si antipatiilor mele spontane, cauzele profunde ale "nasterii", "evolutiei" si "mortii" relatiilor mele cu ceilalti. Ca oamenii langa care ne este dat sa traim nu ne apar in viata haotic, ca nici o intalnire nu esteintimplatoare, imi era clar si crezusem ca inteleg. Stiam ca si in domeniul relatiilor umane functioneaza legea rezonantei, ca "cine se aseamana se aduna". Mi se parea ca tot ceea ce am de facut este sa-mi aleg atent anturajul, limitand la maxim "interferenta" cu oamenii care nu-mi placeau. Astfel, fara sa imi propun in mod constient, oamenii din preajma incepusera sa se imparta in "cei buni, potriviti pentru mine, de la care am ce invata" si "cei rai, pe care ar fi mai bine sa ii evit".
La un moment dat am inteles ca modul meu de a gandi era gresit. Mai precis, nu era complet. Acum reusesc sa simt fiecare om din viata mea ca pe o oglinda vie in care ma pot vedea si simt recunostinta fata de Dumnezeu ori de cite ori privesc in ochii unui om. Acum nu ma mai tem de oameni si imi controlez tendinta de a ma considera altfel, superioara. Pentru a reusi aceasta, a fost nevoie sa trec printr-un adevarat act iluminator, care a fost declansat de lectura unei carti minunate.
Este vorba despre cartea "Astrologia si relatiile umane" a lui Pierre Lassalle (astrolog francez care a creat Scoala de Astrologie Holistica si a publicat numeroase alte carti de astrologie). Exista in aceasta carte, prezentata intr-un mod simplu, o idee care a aprins in mine o flacara care arde si acum, luminandu-mi calea spre oameni si spre sufletul meu.
Se vorbeste in aceasta carte despre relatiile dintre oameni ca despre manifestari particulare ale aceluiasi fenomen: "fenomenul oglinda".
Iata cum prezinta Pierre Lassalle acest fenomen:
"Nimic din ceea ce ni se intampla nu este de domeniul hazardului (…). Fiecare intalnire, fiecare situatie traita ne pune in fata unei parti din noi insine: gratie acestei intalniri sau situatii, poate sa se dezvaluie o parte luminoasa din noi insine, dar si o parte intunecoasa, mai putin agreabila.
A accepta sa ne asumam responsabilitatea intr-o situatie sau intr-o relatie care ne perturba cere mult curaj (virtute care adesea le lipseste contemporanilor nostri).
insa numai acceptand sa ne confruntam cu "oglinda" si sa vedem ceea ce reflecta din noi insine (defectele noastre, partea "intunecata" sau inconstienta), vom putea descoperi partea luminoasa din noi. Aceasta parte reprezinta potentialul nostru de creativitate (in sensul larg al termenului) si de evolutie spirituala.
Studiul obiectiv si sincer al fenomenului "oglinda" in relatiile noastre ne ajuta sa indraznim a privi in fata aspectele noastre "intunecate" si egoiste pe care le proiectam asupra celorlalti.
Fenomenul oglinda este un principiu uimitor, pentru ca ne poate ajuta sa aflam multe despre functionarea noastra inconstienta. De altfel, cuvintul "mirror" ("oglinda") vine din latinescul "mirus", care inseamna "uimitor".
Pentru a experimenta corect fenomenul "oglinda", se impune sa analizam atent relatiile noastre, raspunzandu-ne la urmatoarele intrebari:
"Ce ma fascineaza sau ma intereseaza la aceasta persoana?"
"Ce nu-mi place sau ma indeparteaza de aceasta persoana?"
1. Toate calitatile sau capacitatile care ne uimesc si ne atrag corespund acelorlasi calitati si capacitati, nedezvaluite inca, pe care le purtam in noi insine. Daca nu le-am avea in noi, nu le-am putea vedea in altii. Le sesizam pentru ca ating in adincul nostru o energie identica. Deci daca o anumita calitate sau capacitate ne fascineaza la ceilalti, inseamna ca suntem gata sa o cultivam in noi si sa o dezvaluim. Este un "semn" care ne poate ajuta sa devenim constienti de acest potential interior.
2. Tot ceea ce detestam si respingem la celalalt corespunde unor probleme si defecte care ar trebui rezolvate in noi insine. Nu este placut sa recunoastem, dar de fiecare data cand ne enerveaza comportamentul cuiva, inseamna ca acel comportament "ne atinge" unde ne doare, adica acolo unde exista o problema nerezolvata. in acest caz fenomenul "oglinda" dezvaluie o problema a noastra pe care suntem pregatiti sa o rezolvam.
Regula generala va fi, pentru cei curajosi si responsabili, aceeasi: de a se reconsidera mereu, oricare ar fi omul, situatia sau conflictul; de a nu cauta sa reprosam nimic celuilalt, pentru ca acest lucru ascunde intotdeauna o problema a noastra pe care nu am rezolvat-o. "Care este responsabilitatea mea in aceasta situatie sau conflict si ce invataminte pot trage de aici?" Iata intrebarile potrivite pe care si le poate pune cel care tine cont de oglinda vietii.
Sa nu uitam ca studiul fenomenului "oglinda" este o batalie impotriva propriului nostru egoism.
Ne dorim sa descoperim secretele dragostei adevarate, nu-i asa? Atunci, sa ne reducem egoismul. Cu asta trebuie sa incepem."
Sper ca lectura acestui fragment sa va fie utila si sa transforme relatiile voastre in ocazii minunate de a va cunoaste si de a va transforma.
|
Petronela Untu 1/23/2007 |
Contact: |
|
|