Tablete pentru prieteni - INDEMNURI FOLOSITOARE
Exista o comunitate larga de romani care traesc in prezent pe teritoriul Canadei; probabil ca Statistic Canada ar fi capabila sa dea informatii precise asupra numarului de romani dar probabilitatea este ca depasesc larg cifra de 100. 000. Dintre acestia marea majoritate au deja cetatenia canadiana, sunt incadrati in munca productiva, nu sunt in ajutor social, si multi din ei au progresat economic avind proprietati si businesuri, devenind chiar milionari. Si toate aceste reusite au fost realizate in decurs de citiva zeci de ani. Acestea sunt realitati in care traeste comunitatea romano-canadiana; nimeni nu le poate nega caci sunt evidente. Ele sunt datorite in egala masura calitatilor si determinarii romanilor imigrati si deveniti cetateni ai acestei tari si pe de alta parte democratiei canadiene , integrativa, toleranta ,egalitara si apreciativa fatza de cei care au raspuns pozitiv oportunitatii de a trai si a se desvolta in una din cele mai avansate si luminate structuri politico- sociale din lume.
O intrebare justificata insa ramine aceea de a sti cit de mult comunitatea romaneasca este interesata in viata politica si in "cultura" canadiana. Caci structura democratiei mullticulturale a Canadei permite comunitatilor etnice constitutive sa cultive limba, traditiile, cultura comunitatilor etnice respective dar democratia "integrativa" de tip canadian, cere in acelasi timp-pentru realizarea unitatii nationale- ca toate aceste comunitati etnice sa se integreze in socio-culturalismul canadian contribuind astfel la inflorirea si a unei culturi nationale, nu numai la mentinerea caracterelor culturale etnice. Prin acesta este sprijinita evident unitatea nationala a Canadei iar modalitatea de a o realiza este cetatenia canadiana care inlesneste aceasta integrare si care este aceiasi indiferent in ce parte a Canadei traeste un cetatean canadian la cercul polar , oceanul pacific, atlantic ori lacul Ontario.
In momentul de fatza Canada trece printr-o aparent serioasa criza politico-sociala;Parlamentul a vorbit cu un glas unanim in sprijinul unitatzii tzarii si a spiritului de "includere" care , alaturi de ubiquitatea cetateniei garanteaza aceleasi "valori" politice si morale pe tot teritoriul statului si implicit in mod egal pentru toti cetatzenii . Ar fi extrem de interesant de stiut citi dintre romanii canadieni au fost si sunt interesati de ce se intimpla in Canada pe care acum- cu drept cuvint- o pot numi tzara lor caci este tzara in care isi duc viatza, platesc impozite si isi cresc copii si nepotii care in mod sigur vor fi complet integrati. Asfel de momente de "criza" TREBUE sa intereseze pe toti cetatenii tzarii- deci si comunitatea romana- caci crizele politice pot antrena crize economice de pe urma carora sufera toata societatea civila; este criminal sa se afirme ca ce se intimpla de exemplu in Quebec nu intereseaza Ontairo sau BC ci numai pe quebecois;este o atitudine de abandon a tzarii care i-a primit daca romanii canadieni se arata preocupati numai de tzara din care au plecat, unde e putina probabilitate ca vor sa se intoarca,dar de care evident ramin atrasi. A trai insa numai in trecut,a ignora prezentul inseamna a rata viitorul! Ori viitorul comunitatii romino-canadiene este Canada;a continua sa gindeasca la "spatiul mioritic", la un trecut care nu se mai intoarce, a neglija sa amelireaze limba si cultura canadiana exaltind un trecut si valori- in adevar- absolut reale, care i-au incintat cindva,a rezista oarecum ajustarii la noua viatza prin exaltarea figurilor istorice , literare, culturale cu care se pot mindri dar care nu ii ajuta la procesul de integrarein noua viatza care si-au propus-o, inseamana a- si pune singuri "betze in roate" si in acest mod a-si ingreuna vizta lor si a copiilor lor. Din fericire insa copii lor care sunt integrati prin scoli si universitati in vaitza canadiana aduc un spirit nou in comunitate si in cluburile de tineret roman ceea ce inlesneste intergrarea lor. Concluzia logica bazata pe aceste considerente este necesitatea stringerii legaturilor nu numai intre rominii canadieni dar si cu celelate "culturi etnice" canadiene , de a iesi din "cocoon-ul" etnic si de a incerca prin vizite reciproce - in aceasta privintza ziarele si TV in limba romana din toata Canada ar avea un rol esential- de a se cunoaste mai bine spre mai binele comun , cel al tuturor canadienilor dintre cele doua oceane!
Nota Observator
Dr Dinu Dimitriu , medic in Toronto de peste 40 de ani, este apreciat de comunitatea romaneasca, franceza, italiana, greaca, portugheza, s.a Dr Dimitriu este membru fondator al cenaclului Observatorul si colaborator al revistei noastre.
|
Dr Dinu Dimitriu 12/6/2006 |
Contact: |
|
|