"Modelul Canadian" si Romania
Se intrevede ca in curind si Romania va fi confruntata cu " problema nationala" de o maniera asemanatoare cu cea pe care o traieste azi Canada. In cazul Canadei o minoritate francofona importanta nu numai ca numar, limba, cultura , traditii folclorice, juridice si religioase - caractere ale unei etnicitati distincte- dar importanta prin faptul ca este una din cele doua fractiuni de populatii fondatoare a acestei tari cere prin parlamentarii alesi sa fie recunoscuti ca o "natiune" desi face parte "de facto" din comunitatea canadiana -stat constituit ,cu istorie , valori si granitze precise si recunoscute ca atare,inglobind deci teritoriul care se numaeste Quebec, stat care a contribuit larg la sacrificiile a doua razboie mondiale si care si-a cistigat un loc meritat in lume care il considera un "stat" unitar si bine determinat. Este absolut evident ca cererea de recunoastere a minoritatii francofone ca fiind o "natiune" este un pas catre a forta "independenta" acestei comunitati care tinde astfel sa devina un "stat" de sine statator-desmembrind prin aceasta statul canadian- si implinind astfel visul elementelor extrem nationaliste din mijlocul lor. Pus in fata acestei situatii intr-un moment neasteptat guvernul a reactionat recent propunind Parlamentului spre votare o motiune in care accepta Quebecul ca o" natiune in cadrul unei Canade unite". ;prin aceasta se acarda populatiei francofone o recunoastere oficiala (daca mai era cazul!) a specificitatii lui lasindu-i libertatea de afirmare si reprrezentare in unele domenii ca cel cultural pe linga autonomia pe care o are deja in materie juridica, de sanatate, compensare economica etc.,totul ca o recunoastere a contributiei acestei comunitati la diversitatea Canadei. Unii comentatori -cu drept cuvint- considera actul guvernului canadian ca intempestiv si deschizator de torpilare a unitatii statului caci pe acest drum si alte comunitati pot reventica eventual independenta de statul canadian din momentul ce sunt recunoscute ca "natiuni".-comunitatea indiana de exemplu.
Ce ar avea de invatat Romania de experienta canadiana? Este cunoscut ca minoritatra maghiara este destul de masiva , bine organizata si sustinuta dinafara si ca oficinele interesate fac presiuni la forurile europene si internatinale pentru a cere autonomia acestei minoritati.
Argumentele pe care se poate sprijini Romania pentru a evita desmembrarea tarii acordind sau fiind fortata eventual sa acorde astfel de autonomie este faptul istoric ca minoritatea maghiara nu a ajutat cu nimic la fundamentarea statului roman -sper deodebire de minoritatea francofona in Canada care a contribuit la formarea statul canadian- si faptul ca enuntarea si implimentarea unei legislatii adecuate care acorda totala libertate minoritatilor (libertatea limbii, cultului,traditiilor drepturilor cetatenesti si apararea drepturilor omului,abolirea discriminarilor etnice si rasiale etc,) constitue o arma importanta de documentare rationala a lipsei de motive si necesitate de a se acorda o astfel de autonomie. Pentru toate aceste motive este de recomandat ca guverrnul roman sa analizeze atent si acum experienta canadiana si sa evite pericolele care au fost revelate cu aceasta ocazie; numai asa actionand cu inteligenta si ratiune politica se va evita un eventual dezastru national.
|
Ioan Dinu Ion 11/24/2006 |
Contact: |
|
|