Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


Romania de dincolo de vorbe - Pactul de stabilitate pentru Europa de Sud Est






In zilele de 15 si 16 noiembrie, la Palatul Parlamentului din București, s-au desfășurat Mesele de Lucru și Masa Regionala a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (PSESE).
Reuniunea Mesei Regionale de la Bucuresti a marcat un moment important in procesul de transformare a Pactului de Stabilitate in „Consiliul de Cooperare Regionala” (Regional Cooperation Council-RCC). Această tranzitie va dura un an de zile si urmează să fie incheiata pană la începutul anului 2008.
Obiective principale ale Mesei Regionale de la Bucuresti au fost: adoptarea schemei de finantare regionala a viitorului secretariat al Consiliului de Cooperare Regionala (RCC) si aprobarea strategiei vizand eficientizarea Task Forces (forte speciale de interventie) si a inițiativelor PSESE în contextul preluării lor de catre Consiliul de Cooperare Regionala.
Prin deciziile concrete si documentele finale adoptate, statele din zona Europei de Sud-Est si-au demonstrat disponibilitatea de a-si asuma responsabilitati sporite în procesul de gestionare a cooperarii regionale.
Masa Regionala de la Bucuresti a constituit, totodata, si un moment distinct in procesul de reflectie asupra viitorului profil si rol al Consiliului de Cooperare Regionala . Pe parcursul reuniunii au fost abordate mai multe subiecte legate de coordonatele noului organism, statutul juridic al Consiliului si relația lui cu Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est.
Gazduirea de către Romania a Mesei Regionale si a celor trei Mese de Lucru ale Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est demonstreaza interesul tarii noastre pentru activitatea si viitorul structurilor de cooperare regionala. Totodata, gazduirea acestor reuniuni cu doar o luna si jumatate inainte de momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, s-a dovedit a fi un bun prilej pentru tara noastra sa-șsi reafirme angajamentul fața de întarirea cooperarii regionale, precum si dorinta sa de a sustine apropierea de Uniunea Europeana a statelor din regiune.
Asadar, aceasta atitudine dovedește interesul cu care Bucurestiul priveste utilizarea si adaptarea instrumentelor regionale ce sprijina apropierea de Uniunea Europeana a tuturor statelor din Sud-Estul Europei.
Este necesar sa facem precizarea ca, Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est este cea mai ambitioasa incercare a Comunitatii Internationale de stabilizare a fostului spatiu iugoslav si a Balcanilor.
Lansat în 1999, la Koln, PSESE este o initiativa politica destinata incurajarii cooperarii dintre statele Europei de Sud-Est, precum si sprijinirii eforturilor acestor tari de integrare politica si economica in structurile europene.
Instrumentul politic cel mai important al Pactului este Masa Regionala („Regional Table”), care indeplinește rolul de organism de supraveghere.
Activitatea curenta a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (PSESE) se desfasoara in cadrul a trei Mese de Lucru:
- Masa de lucru I: probleme privind democratia si drepturile omului;
- Masa de Lucru II: reconstructia economica, cooperarea si dezvoltarea;
- Masa de Lucru III: problemele de securitate si aparare, inclusiv justitie si afaceri interne, in doua sub-mese de lucru.
Desi nu are un buget propriu, Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (PSESE) a reusit atragerea din diferite surse (IFI, state donatoare) a unor resurse financiare considerabile gestionate prin proiecte la nivel regional.
Tarile beneficiare ale programului sunt: Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Republica Macedonia, Republica Moldova, Romania si Serbia și Muntenegru.
Acestea sunt puternic sustinute si incurajate de statele membre ale Uniunii Europene, Canada, Elvetia, Japonia, Norvegia, Federatia Rusa, Slovacia, SUA, Turcia.
Mai participa in calitate de donatori, finantatori ori coordonatori de programe (individuale sau comune) organizatii internationale precum ONU, OSCE, Consiliul Europei, NATO, BIRD, FMI, BERD, BEI, dar si Initiative regionale: OCEMN, ICE, SECI, SEECP.






Marian Tudor    11/21/2006


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian