MAGIA CULORILOR (12) - Efectele culorilor intr-o locuinta. Peretii
Deseori se zice ca cea mai mare parte a vietii ne-o petrecem “intre patru pereti’ ! Chiar daca nu este chiar asa, ca doar mai mergem si pe la serviciu, si la cumparaturi, si prin plimbari mai lungi sau mai scurte, totusi aceasta vorba din batrani are si un sambure de adevar; dupa atatea umblaturi, toti abia asteptam sa ajungem acasa, sa ne tolanim in camera noastra, mai ales ca mai toti isi doresc sa aiba o camera a lui ! Aratam in articolul anterior ca fiecare culoare are o rezonanta in subconstient, care corespunde unui sentiment, fiind o modalitate de a ne descoperii pe noi insine.
Iata cateva consideratii privind efectele culorilor peretilor :
Galbenul, intr-o mare varietate de nuante, este culoarea cel mai des folosita in zugravirea peretilor. Este cald si vesel. El simbolizeaza demnitatea si inteligenta sugerand fericirea, este un tonic si un stimulent cerebral grozav pentru persoanele care sufera cu nervii. Se potriveste minunat in camerele intunecoase. Prea mult galben oboseste insa ochiul si mintea.
Albastrul, este culoarea inteleptului, imbie la meditatie si visare, favorizand somnul si relaxarea. Este ideal pentru camerele de studiu. Albastrul este folosit in camerele foarte calde. Deoarece creeaza senzatia de frig, nu se recomanda la camerele orientate spre nord. Pe un fond mai deschis, o camera albastra pare mai spatioasa, iar pe un fond inchis albastrul oboseste, in care caz e bine sa fie alternat cu alb sau galben.
Verdele, este datator de speranta, aminteste de copilarie, creeaza senzatia de calm si echilibru, favorizand somnul, reducerea tensiunii sangelui si calmand pasiunile. Este si motivul pentru care mesele de billiard de exemplu, ca de altfel si mesele din salile de conferinte, sunt acoperite cu verde.
Rosul, da intotdeauna senzatia de caldura, este simbolul vietii, al dragostei, al erotismului. Se utilizeaza intr-o gama mare de nuante si tarii, in camerele pentru tineret.
Portocaliul, este o culoare vesela, optimista, tinereasca, stimulativa, aduce euforie, este tonic si usureaza digestia. Utilizat in exces oboseste privirea.
Albul, denota puritate, curatenie, dar prea mult alb creaza o senzatie de raceala, de duritate neplacuta..
De regula culorile optime pentru o locuinta se impart dupa spatiul functional : - In hol se preteaza galbenul deschis, albul, cremul si lemnul natur. - In sufragerie, albul, galbenul pai, turcoazul. - In dormitor, alb, crem, havan, griul cald, rozul pal. - In bucatarie, albul, galbui, portocaliul pal, vernil. - In baie, albul, bleu, albastrul turcoaz, griul.
In ce priveste folosirea a doua culori in contrast, sunt de retinut urmatoarele combinatii: galben pe negru, alb pe albastru, negru pe portocaliu, negru pe galben, portocaliu pe negru, portocaliu pe alb, rosu pe verde, verde pe alb, alb pe rosu; in dozarea culorilor, sa se tina seama de principiul ca ce-i mult strica si dauneaza !!!
Conform opiniilor unor psihologi francezi ai Universitatii din Lyon, cele mai indicate culori pentru vopsirea interioarelor sunt albastrul ceruleum, bleu deschis si movul pal, care aduc liniste profunda, calmeaza si relaxeaza ; dupa patru ani de cercetari asupra psihicului uman, acestia considera culoarea crem cea mai deprimanta, predispunandu-i pe unii locatari, culmea, la sinucidere ! Cu efecte psihice nocive sunt considerate si nuantele de roz, albastrul de cobalt si verdele de China.
Cu toate ca fiecare si-ar dori niste pereti cat mai originali, este bine de stiut, ca : - peretii colorati strident, sporesc iritarea, nervii, favorizeaza insomnia, - peretii cu “praf de matase”, favorizeaza optimismul si senzatia de siguranta, - peretii cu tapet reprezentand picaturi sau dungulite subtiri, discrete, declanseaza senzatia de somn, - peretii cu flori si buline, starnesc nelinistea si suspiciunea, - peretii roz, dezvolta simtul libertatii si nepasarea, - peretii bleu, favorizeaza crizele de ras si tendinta de a zambi des, - peretii lila sau galben pai, favorizeaza trandaveala, somnul dar si optimismul
In incheiere, stimati cititori, sa retineti ca Dv. sunteti cei care decideti culorile peretilor locuintei Dv, si sfaturile si opiniile de mai sus, nu sunt decat pentru punerea Dv. in tema despre teoriile cercetarilor in domeniul cromaticii sau concluzii din viata semenilor nostrii, opinii despre care puteti sau nu tine seama; felul Dv. de viata hotaraste totul.
In numarul viitor al ziarului veti pute citi despre “Culorile toamnei”, ca deh, a venit deja toamna !
|
arh. Ion Constantinescu 10/4/2006 |
Contact: |
|
|