Sfanta Maria Mica
In calendarul popular, la echinoctiu (23 septembrie – atunci cand ziua este egala cu noaptea si se face trecerea de la vara spre iarna) este celebrata ziua mortii si renasterii Zeitei Mama, ocrotitoarea pamantului si a tot ce are viata. In felul acesta erau salvate un timp si un spatiu cu valori sacre. Biserica crestina a pastrat aceasta sarbatoare, schimbandu-i insa oarecum semnificatiile.
Prima sarbatoare importanta a anului bisericesc Sfanta Marie Mica este prima sarbatoare importanta din calendarul crestin ortodox ce urmeaza datei de 1 septembrie, cand incepe Anul Nou bisericesc. In aceasta zi, potrivit Bibliei, s-a nascut, la Nazaret, Fecioara Maria, din parintii Ioachim si Ana, oameni credinciosi care, ajunsi la batranete fara copii, se rugau la Dumnezeu sa nu ii lase fara urmasi. Asta deoarece evreilor fara copii li se refuzau jertfele aduse la Templu. Tatal Mariei, Ioachim, s-a retras in pustiu si s-a rugat la Dumnezeu timp de 40 de zile. Intre timp, Ana a fagaduit lui Dumnezeu ca, daca ii va darui un fiu, il va da sa slujeasca in biserica. Nasterea Mariei a fost anuntata de catre Arhanghelul Gavril, pentru inceput lui Ioachim, dupa care a fost anuntata si Ana, careia i s-a spus ca trebuie sa puna fetei numele Maria, ceea ce in traducere simbolizeaza spuma marii.
Timpul innoirii Ziua de 15 august pomeneste moartea Maicii Domnului (in credinta veche fiind similara cu destramarea timpului si a spatiului), pentru ca la 8 septembrie sa fie sarbatorita Nasterea Maicii Domnului (innoirea intregii lumi). Nu intamplator, activitatile din aceasta perioada au ca scop pregatirea pentru anotimpul rece. Pasarile migratoare pleaca in stoluri spre regiunile mai calde, iar insectele si reptilele se ascund in pamant. Este timpul propice observatiilor meteorologice si astronomice, in functie de care, odinioara, se stabilea calendarul activitatilor agricole. Incepand de acum se agata palariile in cui si se scot de la naftalina caciulile. Se culeg plante bune de leac, dar si vita-de-vie. Iar pentru ca este timpul innoirilor, se organizeaza targurile, locul unde se fac schimburi de produse si nuntile (de altfel, sezonul nuntilor incepe in ziua de 16 august si se sfarseste la 14 noiembrie).
Traditii si obiceiuri de Sf. Maria Mica Exista multe obiceiuri si traditii care se desfasoara in aceasta zi. Se spune ca evenimentul cel mai important din viata sfintilor e cel in care acestia trec in Imparatia Cerurilor. Asta nu inseamna ca nu e la fel de importanta nasterea acestora. Bineinteles, crestinii sunt indemnati in aceasta zi sa faca pelerinaje la manastiri, iar muresenii participa an de an la slujbe oficiate la Manastirea din Recea, insa nu sunt ocolite nici celelalte lacase de cult. O parte din cei care merg in pelerinaj la manastire inconjoara lacasul de cult in genunchi si coate. Potrivit traditiei, nasterea Prea Sfintei Fecioare, mama lui Iisus Hristos, incheie o perioada bine definita, marcand in calendarul arhaic sfarsitul verii. De asemenea, aceasta este si ziua cand randunelele pleaca spre tarile calde, acesta fiind si un semn de incepere a lucrarilor agricole de toamna. Tot in preajma acestei sarbatori, romanii nu aprind focul in vatra, timp de doua zile, acest lucru fiind aducator de ghinion si boala. In alte zone, femeile care isi doresc sa aiba copii trebuie sa mearga in aceasta zi la biserica, sa se roage in fata icoanei Nascatoarei de Dumnezeu. Acelasi lucru trebuie sa-l faca si femeile insarcinate pentru ca Maica Domnului sa le ajute sa nasca usor. In fiecare casa de crestini trebuie sa existe icoana Maicii Domnului, iar in aceasta zi candela trebuie sa arda neincetat. Se spune ca, in aceasta zi, oamenii trebuie sa deschida usa cand inca e intuneric, caci, de gaseste Maica Domnului deschis, intra si lasa noroc. Ziua este tinuta, in mod special, de femeile care isi doresc copii.
|
Elena B. 9/7/2006 |
Contact: |
|
|