Din nou la scoala
Suntem in septembrie, luna sfarsitului verii, luna echinoctiului de toamna, dar, totodata, luna inceperii cursurilor scolare si universitare intr-un nou an de studii. A intrat in traditie, aproape in toate tarile, ca pregatirea tinerelor generatii sa devina o problema strategica, iar evenimentele legate de scoala sa capete o importanta nationala. Inca din timpuri indepartate, diriguitorii tarilor si comunitatilor umane, inteleptii popoarelor au pus pe primul plan al preocuparilor lor necesitatea pregatirii temeinice a tineretului pentru viata, optiunea pentru o instruire pe care astazi o numim formativa. In “Eseurile” lui Rabelais, de pilda, apare cunoscutul dicton “Decat un cap plin, mai bine unul bine facut”. Aspecte din viata scolara apar in paginile literaturii universale, intre care si minunate descrieri ale inceperii scolii in fiecare toamna, precum “La rentree des classes” a lui Anatole France – care ne-a incantat si pe noi, cei varstnici, in anii de liceu. Reverberatii deosebite pe plan mondial ale unor asemenea preocupari se produc mai ales acum, paralel cu tendintele spre globalizare si fata de starile conflictuale din lume, de amenintarile terorismului, drogurilor, desconsiderarii familiei si moralei traditionale.
Despre deschiderea scolilor, s-a scris si s-a vorbit in fiecare an si in Canada, “Back to school” devenind un cuvant de ordine pentru cele mai diferite domenii si niveluri de activitate. ( In Canada scolile, de toate gradele, au inceput azi 6 septembrie. ) Autoritatea scolara rezolva, pentru fiecare nou an de invatamant, problemele redimensionarii structurii si retelei scolilor – pe tipuri, grade si profiluri, potrivit cerintelor, asigura personalul de predare si innoirea zestrei materiale a unitatilor de invatamant. Firmele comerciale, de transport, cabinetele medicale, institutiile de spectacole, organizatiile sportive nu sunt mai putin implicate, sustinand animatia caracteristica prezentei cotidiene a copiilor si tinerilor in toate localitatile.
Griji deosebite au, desigur, parintii, bunicii, studentii insisi si formatorii lor – teachers and professors. Fiindca am amintit de formatori, sa spunem, asa cum subliniam si altadata, cu prilejul deschiderii scolilor, in septembrie, ca invatatorul, profesorul, dascalul in general, se dovedeste indispensabil in scoala – si asa va fi perpetuu, caci tehnologia moderna are importanta ei deosebita, dar cel care indruma, care confirma stradania tanarului de a folosi individual tehnica, mijloacele moderne de studiu, cel care comunica de la constiinta la constiinta si de la suflet la suflet cu invatacelul este dascalul. Prin tinuta morala, prin verticalitate, prin intruchiparea onestitatii si adevarului, venerabilii dascali constituie repere de urmat in viata pentru elevii si studentii pe care i-au format. Fiecare dintre noi ne aducem aminte, la inceput de toamna, de primul nostru invatator, de profesorii care ne-au descoperit atatea si atatea lucruri minunate si ne-au ajutat sa devenim oameni completi, sa depasim greutatile vietii si sa ne realizam in plan profesional, social si familial.
Dascalii merita omagiul nostru si o astfel de atitudine trebuie s-o insuflam – ca parinti, ca bunici, ca sfatuitori – fiilor nostri, fiicelor noastre, nepotilor, copiilor si tinerilor apropiati. Marii si neuitatii nostri dascali ne-au dat dragostea lor inainte de toate si asta se cuvine sa dam si noi mai departe ca unica recunostinta posibila. Sa ne indreptam cu dragoste spre micii “studenti”, scolarii care pasesc in clasa I elementara, mandri de ghiozdanele pe care loe-au primit in dar cu prilejul inceperii scolii. Sa-i insotim discret, cu intelegere si dragoste pe adolescentii din ultimele clase ale highschools-urilor in preocuparile lor pentru alegerea drumului in viata si pe proaspetii studenti ai colegiilor si universitatilor in dorinta lor de a aprofunda sistematic si asiduu domeniile carora li s-au consacrat.
Si pentru ca se cuvine ca tinerii sa fie calauziti nu numai pentru dezvoltarea mintii, ci si a spiritului, sa ne alaturam rugaciunilor care s-au inaltat, in prima duminica din septembrie, in locasurile de cult, inclusiv in bisericile comunitatii romanesti, pentru invocarea Proniei Divine spre ajutor si buna sporire in noul an de invatamant.
|
Observator 9/5/2006 |
Contact: |
|
|