De vorba cu Oliver Stone regizorul filmului World Trade Center
Unul din cei mai prolifici regizori ai Hollywood-ului, Oliver Stone si-a capatat reputatia dupa un numar de filme cu ton politic printre care renumitul Midnight Express devenit un classic, Born on the 4th of July, Wall Street, Platoon, JFK, etc. si mai recent World Trade Center despre drama din 9/11 din NY. In afara de cateva Golden Globes, Oliver a fost onorat in Franta cu Ordinul Arte & Letters in 1992. E un tip dramatic care a servit in Vietnam si e dedicat filmului ca metoda ultima de comunicat povesti si sentimente.
RA: In sfarsit, dau din nou mana cu marele Oliver Stone! OS: Ha! Nu stiu cit de mare...
RA: Cum, esti un om inalt, bine facut...deci mare! OS: Ei daca o iei asa...(am ras)
RA: Esti de admirat ca abordezi niste subiecte foarte sensibile, cum e acum WORLD TRADE CENTER in care ai de aface si cu invalizi... Cat de greu este pentru un regizor sa regizeze asemenea actori care intruchipeaza invalizi de diferite grade si care trebuie sa-si exprime emotiile si sentimentele mai mult prin expresia fetii si a ochilor? OS: O intrebare foarte buna! Nu-i usor de loc dar cu actori buni si dedicati incerci sa obtii cat mai mult din adancimea sufletului si mimei lor. Adevarul este ca n-a luat prea mult timp in situatia lui World Trade Center din cauza subiectului atat de tragic. De aia in situatii din astea incerci sa te incojori cu actori care pot emana asemenea sentimente.
RA: Interesant este ca atunci cand cineva aude de un film facut de Oliver Stone se asteapta la ceva foarte dramatic si adanc in gandire si sentiment... Ce te face si cum alegi aceste subiecte care ar da multor regizori dureri de cap? OS: Crezi ca eu am fost scutit de dureri de cap? Dar subiectele alese sunt prea importante sa nu fie dramatizate si vazute nu numai ca accident de natura sau politic, ci prin ochii celor care au suferit si a celor care s-au aruncat sa-i salveze, fiind cu adevarat eroi. Interesant este ca nici unul nu s-a gandit s-o faca din eroism ci pur si simplu pentru-ca erau politisti sau pompieri a carar menire sau datorie, ca si la doctori de altfel, este sa ajute sa salveze pe cei in pana cu ori ce pret.
RA: Dece crezi ca filmul s-a putut face 5 ani mai tarziu si nu 2-3 ani mai tarziu? OS: Pentru ca a trebuit sa treaca ceva vreme ca unele rani sa se mai lecuiasca... vezi tu, pot sa ai o idee buna de abordat candva si timing-ul sa nu fie propice asa ca trec anii si mai curand sau mai tarziu apare un moment cand e posibil si atunci incerci din nou sa revitalizezi un proiect. Plus faptul ca nu sunt un documentarist ci un dramaturg care vrea sa accentueze partea dramatica a unui incident istoric. ......................
N.R.O. Intregul interviu dintre Ray Arco si Oliver Stone va apare in forma tiparita a Observatorului din 11 august a.c.
|
de la Ray Arco, corespondentul nostru in Hollywood 8/8/2006 |
Contact: |
|
|