Trasee turistice in Toronto la sfarsit de saptamana - la cules de capsuni
Stând în Bucuresti eram obisnuită să culeg câpsuni de la piată. Dar asa pierdeam tot farmecul. Nu degeaba faimosii Beatles au o melodie care se cheamă: “ Strawberry fields forever” într-adevar FOREVER as merge la cules de capsuni.
Am experimentat mai multe locuri până să ne hotărîm unde să mergem . Întii am fost în partea de est a orasului Toronto , lângă gradina zoologică, prilej de a face o vizită si acolo. Ferma era asezată pe strada Steeles pe care o tii întins pană iesi din oras, atunci stii că ai ajuns la fermă. Îmbulzeala mare la fermă. Orăsenii se înghesuie să culeagă roadele pămîntului mai ales că pot înfuleca pe îndelete parfumatele fructe. Nu sunt numai căpsuni, este si zmeură aici, agrise, si tot felul de legume.
Dacă dai un search pe internet poti găsi si alte locuri de cules căpsuni. Cea mai faimoasă este SPRINGRIDGE FARMS, din sătucul Milton la 30 minute de Toronto. Este o plăcere să o vizitezi mai ales daca ai copilasi. Are nu numai căpsuni de cules dar si o mică fermă de animale: păsaret, iepuri, capre etc. Câmpurile sunt imense si căpsunile de foarte bună calitate. Delusorul de lângă ferma face parte din Niagara Escarpment si dă culoare locului. Sigur că dacă te tine punga poti să cumperi tarte cu căpsuni făcute la fata locului cu materialul locului. De abia te poti abtine. Dar noi de obicei culegem căpsuni ca să facem gem. Totul este foarte bine organizat. Daca nu ai cosulet de cules iti dau ei dacă vii cu cosuletul tău, atunci ti-l cântaresc la venire si asa poti să aflii cât ai cumparat. Poti sa mananci cat vrei pe timpul culesului nu te cantaresc la iesire, În perioada recoltei pretul căpsunilor este comparabil cu cel de la magazin.
Zona are foarte multe alte obiective turistice. De exemplu într-o zi am înnoptat în Kelso Provincial Park. Este zgomotos pentru că se află lângă HWY 401 dar faptul că se află lângă Niagara Escarpment ne face să uitam asta. Urcăm pe delusor si spre mirarea noastra descoperim alpinisti care se încumetă să înfrunte pietrele pieptis.
Într-o margine de pădure vedem o căprioară speriată de oameni care se retrage în pădure. In parcul Kelso este bulevardul bicicletelor, al celor care practică “mountain biking”. Rămînem impresionati de echipamentul lor: ploscă în spate cu furtunas că dacă ti-e sete să bei direct în timp ce biciclezi, căsti de protectie, costume aerodinamice, etc.
În apropiere se află Country Heritage Park unde ne fotografiem cu vechi tractoare, cu o benzinărie Ford de pe vremea lui Pazvante Chiorul. Si dacă aveti noroc puteti nimeri să vedeti marele concurs Sheepdog Trial. E o încîntare să vezi cum asa un cîine pe care l-ai putea numi potaie daca l-ai vedea pe strada e atît de destept si docil. Când aude un fluierat special din partea oierului se duce să faca exact ce i se spune, strînge oile, le desparte, le conduce unde vrea stăpînul. Recunoaste o multime de fluierături. I se spune Border Collie si sunt convinsă că ati văzut acest cîine negru cu alb. Anul trecut a câstigat o pastorita canadiancă care a făcut competitie cu americani si alti canadieni. Sau mai mult poti asista la tunsul oilor(sheep shearing) în mod traditional “Nea Alecu, nea Alecu, tunde oaia si berbecul…”
In weekend sunt tot felul de petreceri ca la tara. În hambar un grup de muzicanti îi zic din scripcă iar lumea dansează de le sfîrîie călcîiele după modelul SQUARE DANCING pe care l-ati văzut probabil în vestitul desen animat produs de Walt Disney.
Asa că duceti-vă si culegeti ceva fructe si vedeti si lucruri interesante si mai uitati de slujba si mortgage.
In forma tiparita a Observatorului din 11 iulie a.c veti gasi locul si timpul de cules fasole, mazare, cirese, visine, capsuni, mere, pere, etc
Iar daca nu va descurcati trimitet-mi un e mail la mateescu1@yahoo.com
|
Dana Mateescu 7/14/2006 |
Contact: |
|
|