Nasterea Domnului
"Este un eveniment istoric care a avut loc in anul 748 de la intemeierea Romei, in timpul domniei cezarului Octavian August (31 i.Hr.-14 d.Hr.), pe cand guvernator al Siriei era Quirinus (Luca 2,1-2).
Dupa invatatura Sfintei Biserici, zamislirea M`ntuitorului Iisus Hristos a fost o lucrare supranaturala, adica dumnezeiasca care s-a implinit in momentul consimtirii Sfintei Fecioare Maria, c`nd a zis ingerului:"Iata roaba Domnului! Fie mie dupa cuvantul tau" (Luca 1,38). De aceea zamislirea Mantuitorului este o conlucrare a divinului cu umanul. Sfanta Fecioara se afla atunci in Nazaret. Apropiindu-se timpul sa nasca Fecioara Maria, imparatul Octavian August a dat porunca sa se faca recensamantul populatiei in tot imperiul. Pentru aceasta, fiecare om trebuia sa mearga in cetatea de bastina pentru a fi inscris. Si cum Sfanta Fecioara Maria si batranul Iosif erau din "neamul David", inscrierea lor s-a facut in Betleem, "cetatea lui David". Din randuiala lui Dumnezeu, tocmai atunci a venit timpul ca sa nasca: "Si a nascut pe Fiul sau Cel Unul-Nascut si L-a infasat si L-a culcat in iesle pentru ca numai era loc pentru ei in casa de oaspeti" (Luca 2,1-7). Despre nasterea Mantuitorului n-a stiut nimeni. Ea a fost tainuita, fiind cantata si vestita doar de ingeri la inceput. Primii care au aflat de la ingeri aceasta veste au fost pastorii de langa pestera Betleemului, carora le-a zis ingerul: "Vi s-a nascut azi Mantuitor, care este Hristos Domnul, in cetatea lui David. Si acesta va va fi semnul: veti gasi un prunc infasurat si culcat in iesle" (Luca 2,8-14). Rege al Iudeei era atunci Irod cel Mare. La scurt timp dupa nasterea Domnului, in Betleem au sosit si cei trei crai de la rasarit care s-au inchinat Pruncului, aducandu-I daruri ca unui Imparat, Arhiereu si Proroc. Craii fusesera calauziti spre Betleem de o stea minunata, al carei mers nu era ca al celorlalte stele si care se aratase pe cer timp de doi ani. Dar pentru Maica Domnului nici vestirile ingerilor si nici aratarea stelei nu insemnau prea mult, ci numai Pruncul dumnezeiesc pe care-L purta in prea curatele sale brate cu o totala daruire. Nasterea Domnului este de asemenea si implinirea profetiilor mesianice."
În apropierea drumului de creasta, pe cumpana apelor dintre Ierusalim si Hebron, se afla Iudeea la sud de Ierusalim, orasul Bethleem, care odinioara purta numele Efrata, ce se traduce în limba româna "rodnica" (I, Cronici sau Paralipomene, 4,4). Pe acest drum spre Efrata, în vechime, l-a nascut, înaintata în vârsta, Rasela pe Beniamin ("fiul celei drepte") si apoi a murit acolo, unde se termina vegetatia si începe desertul.
Aici, în marginea desertului fiintei umane, a sters Dumnezeu lacrimile Raselei, în anul 753 ab Urbe condita ("de la întemeierea orasului ", adica a Romei se subîntelege), când Sfânta Fecioara Maria l-a nascut pe Domnul nostru Iisus Hristos, în al al patrusprezecelea an al domniei cezarului (împaratului roman) Octavian Augustus (31 ante Christum natum - 14 post Ch.n.).
Deoarece mai exista un alt Bethleem ("casa pâinii") în partile lui Zabulon (Iosua 19,15), spre a-l distinge, sinedristii i-au zis Efrata ("pamântul lui Iuda"), înlaturând astfel orice confuzie asupra cetatii lui David (Mircea, p.54) din capul vaii Terebinthos, fost punct strategic si loc de popas. Popas al lui Dumnezeu întrupat, eveniment unic în istoria omenirii, petrecut acum doua mii de ani, pe vremea regelui Irod cel Mare, stapân peste Galileea (Nazarretul) si Iudeea (unde era Bethleemul). Din punct de vedere ierarhic, între Irod si August exista un intermediar, procuratorul roman Quirinius, guvernator al Siriei. De numele lui se leaga recensamântul populatiei din Palestina (devenita acum "Tara sfânta"). Dispozitiile recensamântului obligau pe fiecare cetatean sa se înscrie (pentru a fi luat în evidenta) în locul lui de obârsie, fara întârziere. Asa ca Sfânta Fecioara Maria mergând cu Iosif de la Nazaret la Bethleem, spre a împlinii porunca autoritatilor vremii, a nascut pe Iisus într-un staul de animale din marginea cetatii, deoarece casele de oaspeti erau ocupate.
Dumnezeu n-a vrut sa vina într-un palat, El a preferat compania blândelor animale domestice, în locul omului degradat si spurcat din palate. Acolo, la marginea câmpului, în noaptea sfânta, îngerul vestea pastorilor Nasterea Mântuitorului lumii. Calauziti de o stea, cei trei magi s-au prosternat aducând ofrandele lor: aur, smirna si tamâie...
Cea mai scurta predica de Craciun Scrierile celor din vechime sunt pline de tot soiul de întâmplari curioase si, câteodata, ciudate, dar de cele mai multe ori mustind de un umor aparte, pe care nu ma îndoiesc ca îl vor gusta si cititorii moderni ai rândurilor de fata. Una dintre aceste întâmplari am aflat-o într-o cronica greceasca alcatuita prin veacul al VI-lea d. Hr. de un scriitor din Antiohia Siriei, pe nume Ioan Malalas.
În secolul V d. Hr., în vremea împaratului Theodosius al II-lea, zice cronicarul, prefect al Constantinopolului a fost numit un om de neam bun si peste masura de întelept numit Cyrus si poreclit Filosoful din pricina întelepciunii sale. Aflat vreme de patru ani în functia de "primar" al capitalei imperiale, Cyrus si-a împlinit atât de bine îndatoririle, construind ziduri de aparare si felurite cladiri de folos obstesc, încât într-o buna zi poporul adunat pe hipodrom si-a strigat într-un glas multumirea, asa cum striga astazi unii felurite lucruri pe stadioanele de fotbal: "Împaratul Constantin a construit orasul si Cyrus l-a înnoit din temelii!" Fireste ca împaratul de atunci, Theodosius, s-a mâniat strasnic auzind de câta cinstire se bucura slujbasul sau si curând Cyrus a fost demis din functie si trimis în judecata,pe motiv ca ar fi fost pagân. Ca leac pentru un asemenea betesug, împaratul a dat porunca sa fie hirotonit filosoful preot si, dupa cum zice cronicarul, "a fost trimis în Frigia ca episcop al târgului numit Cotyaeum. Iar locuitorii de acolo ucisesera pâna atunci patru episcopi. a.] Si a ajuns episcopul la cetatea Cotyaeum tocmai înaintea sfântului Craciun. Locuitorii si clericii de acolo, stiind ca împaratul li-l trimisese pe Cyrus ca pe un pagân, cu gând ca sa-i faca felul, în ziua Craciunului în biserica au început cu totii sa-i ceara, strigând foarte tare, sa le tina o predica." Gândeau, de buna seama, ca noul episcop îsi va da pe fata în felul acesta credintele pagâne si vor gasi bun prilej sa-l omoare ca si pe cei de dinaintea lui.
Numai ca episcopul filosof, desi aflat la strâmtoare, s-a descurcat de minune, dupa cum iarasi cronicarul istoriseste: "Si, silit de ei, s-a suit sa le predice. Dupa ce le-a dat binecuvântarea, a glasuit astfel: "Fratilor, Nasterea Domnului si a Mîntuitorului nostru Iisus Hristos se cuvine a o cinsti în tacere, fiindca fara vorbe, ci numai prin ascultare S-a întrupat în Sfânta Fecioara Cuvântul alui Dumnezeu]. Slava Lui în veci! Amin!" Si zicând acestea, s-a scoborât, laudat de toti. Si a râmas acolo pâna la moartea sa".
Nu stim sa se fi rostit vreodata o predica de Craciun mai scurta si mai plina de duh decât aceasta.
|
Text ales si tradus pentru Observatorul de Cristian GASPAR 7/22/2002 |
Contact: |
|
|