Teatru Noh la Ateneul Român
De peste șapte secole, Teatrul Noh trăiește, dă viață și astăzi temelor tradiționale ale dramaturgiei japoneze, în aceiași convenție teatrală tradițională. Trupa “Yamamoto Noh Theatre” din Osaka, înscrisă pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO, a prezentat la Atheneul Român luni, 30 iunie 2025, două reprezentații teatrale: "Jiai – Călătoria unui suflet",o creație recentă – un fenomen rar în teatrul Noh, care presupune cunoașterea profundă a limbajului clasic japonez și a convențiilor teatrale (scrisă de Yamamoto Norishige) și "Tsunemasa", cel de-al doilea spectacol de teatru, un spectacol despre viața și spiritul nobilului Taira no Tsunemasa.
Nici o legătură cu teatrul pe care îl cunoaștem noi, europenii de la PISISTRATE încoace. Mișcarea scenică aceiași, repetitivă, înainte si înapoi, dar executată cu o delicatețe specifică japonezilor, ca într-un ritual, cu pași mici, înceți, cu prețiozitat și aici, cred, intervine idiosincrazia... Sunetele produse de actori țιn de exprimarea evident a limbii japoneze. Stiam că teatrul kabuki se joacă fără măști iar NOH cu măști. Un singur personaj a purtat o mască alba, evident inexpresivă. Deci.. Să nu uităm teatrul este creația grecilor și își are originea în “serbarile dionisiace”. Marea adorație de care avea parte în cetățile grecești, zeul vinului, Dionisos, a făcut că teatrul să dobândească vitalitate și o largă răspândire în epoca elenistică. Cele mai răspândite dintre serbarile dionysiace erau “Marile Dionisii”, care aveau loc la începutul primăverii. Ele au fost instituite, inițial, în Atena, din porunca lui Pisistrate (534 i.Hr), care a căutat să opună o sărbătoare populară uneia deja existente, dar de factură aristocratică: “Panatheneele”. Din aceste manifestări, datând de la începutul secolului al VI-lea i.Hr., au evoluat primele forme de teatru. ***
O reprezentație de teatru Noh – cea mai veche formă de teatru cu măști, încă jucată în forma sa originală, având o vechime de peste 650 de ani. Spectacolul este prezentat de Yamamoto Noh Theater, cel mai vechi din Osaka, cu sprijinul Ambasadei Japoniei în România.
În preambulul reprezentației, la ora 18:00, a fost deschisă, în foaierul Ateneului Român, o Expoziție despre artele spectacolului japonez – Xilogravuri din secolele XVII-XX, din Colecția George Șerban. Curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță, director de marketing și expoziții la Muzeul Brukenthal din Sibiu, aceasta cuprinde, între altele, lucrări de Tsukioka KOGYO (1869-1927), din seria „O sută de piese Noh” cu imagini ale actorilor din piese tradiționale celebre, unele dintre ele atribuite fondatorilor teatrului Noh, Kan’ami, și fiul lui Zeami. În desenele sale minimaliste, artistul Kogyo a surprins elementele de bază ale teatrului Noh: decorurile de o simplitate căutată, cu figuri atent detaliate, coloritul luxuriant, costumele
Au urmat două reprezentații teatrale: Jiai – Călătoria unui suflet – o creație recentă – un fenomen rar în teatrul Noh, care presupune cunoașterea profundă a limbajului clasic japonez și a convențiilor teatrale (scrisă de Yamamoto Norishige). Scrisă de Yamamoto Norishige, 'Jiai - Călătoria unui suflet' pornește de la moartea unui prieten apropiat în timpul pandemiei de COVID-19 și renașterea acelui suflet, simțită odată cu nașterea unui copil în cercul său apropiat. Povestea urmărește reîntâlnirea simbolică dintre un tată aflat în doliu și un băiat care își amintește o viață anterioară. Întâlnirea lor este marcată de emoție, dar și de conștientizarea faptului că această legătură e, de data aceasta, trecătoare.
Cel de-al doilea spectacol, Tsunemasa (actul 2), este o piesă clasică, ce evocă frumusețea trecutului și fragilitatea memoriei, prin apariția fantomei unui nobil artist. Tsunemasa este centrată pe spiritul nobilului Taira no Tsunemasa, muzician și luptător din clanul Heike. Tsunemasa' este centrată pe spiritul nobilului Taira no Tsunemasa, muzician și luptător din clanul Heike. Acesta apare în fața călugărului Gyokei, în timpul unei slujbe comemorative. Într-o atmosferă de melancolie și frumusețe reținută, spiritul rememorează clipele de armonie, poezie și muzică ale vieții sale. Momentul culminant este dansul său final, când, acompaniat de biwa, retrăiește bucuria lumii de altădată - urmată de retragerea în întuneric, amintind de lupta și suferința din lumea zeilor războinici.
Fondat în 1927, Yamamoto Noh Theater este cel mai vechi teatru Noh din Osaka, desemnat ca bun cultural tangibil al Japoniei. Activitatea sa include spectacole și proiecte educaționale, iar din 2010 a extins această artă către publicul internațional, susținând peste 20 de spectacole și aproape 30 de ateliere în Europa, inclusiv în România. Teatrul îmbină tradiția cu tehnologia contemporană - folosind, de exemplu, subtitrări multilingve și iluminat LED - pentru a deschide această formă de artă publicului larg.
De peste 650 de ani, teatrul Noh explorează teme universale - dor, iubire, pierdere, împăcare - folosind un limbaj simbolic, în care gesturile, muzica și vocile corului construiesc un spațiu de reflecție. A apărut în cercuri aristocratice și s-a dezvoltat sub patronajul shogunilor și al samurailor. Spectacolele sunt interpretate de actori specializați în roluri precise (shite - personajul principal, waki - personajul secundar, corul, muzicienii etc.), transmise din generație în generație. Din miile de piese scrise de-a lungul secolelor, doar circa 200 mai sunt interpretate astăzi, respectând convențiile riguroase ale stilului.
În 2008, Noh a fost inclus în patrimoniul cultural imaterial al umanității UNESCO. Liliana Popa
|
Liliana Popa 7/2/2025 |
Contact: |
|
|