Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente
Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhiva 2025
Articole Arhiva 2024
Articole Arhiva 2023
Articole Arhiva 2022
Articole Arhiva 2021
Articole Arhiva 2020
Articole Arhiva 2019
Articole Arhiva 2018
Articole Arhiva 2017
Articole Arhiva 2016
Articole Arhiva 2015
Articole Arhiva 2014
Articole Arhiva 2013
Articole Arhiva 2012
Articole Arhiva 2011
Articole Arhiva 2010
Articole Arhiva 2009
Articole Arhiva 2008
Articole Arhiva 2007
Articole Arhiva 2006
Articole Arhiva 2005
Articole Arhiva 2004
Articole Arhiva 2003
Articole Arhiva 2002


„Luna Brâncuși la New York”

Institutul Cultural Român de la New York marchează Ziua Națională Constantin Brâncuși, sărbătorită anual în 19 februarie, nu doar printr-un singur eveniment, ci printr-un veritabil program, denumit „Luna Brâncuși la New York”, care se desfășoară în perioada 7 – 21 februarie, la sediul din Manhattan, evidențiind actualitatea marelui artist prin intermediul artelor vizuale, teatrului și muzicii.

Astfel, vineri, 14 februarie 2025, în Galeria „Brâncuși” a ICR New York, va avea loc vernisajul expoziției internaționale de grup “Brâncuși Reimagined”, curatoriată de Michael Wolf și Luisa Tuntuc, care prezintă lucrările unor artiști români și americani influențați de moștenirea brâncușiană, printre care Ellen Chuse, J.T. Gibson, Cristian Ianculescu, Patriciu Mateescu, Anna Pietrzak, Debra Priestly, Michael Wolf, Lilia Ziamou, Constantin Antonovici (1911–2002) (fost asistent al lui Constantin Brâncuși), Colin Chase (1954–2022).

Operele celor 10 artiști români și americani prezentate în cadrul expoziției redau o imagine de ansamblu a modului în care artiștii contemporani sunt și astăzi influențați de moștenirea celui mai important sculptor al secolului XX, intenția curatorială fiind de a oferi o imagine cât mai relevantă a abordării minimaliste specifice sculptorului și a modului în care aceasta influențează generații artistice diferite.

De asemenea, expoziția subliniază abordarea internațională a proiectelor ICR New York, în domeniul artelor vizuale, dar nu numai, care urmăresc să îi pună pe artiștii români într-un dialog efectiv cu artiști americani și din întreaga lume, sub semnul unor afinități tematice și estetice comune.

Lucrările expuse, atent selectate, demonstrează o preocupare comună pentru geometria esențializată, pentru echilibrul dintre plin și gol, dar și pentru tactilitatea materialului – fie că este vorba de piatră, lemn, metal sau pânză. Influența brâncușiană se manifestă prin utilizarea formelor arhetipale – coloana, ovoidul, ansamblul modular, dar și printr-o poetică a materialului, în care suprafața devine o punte între fizic și metafizic.

Acest schimb artistic relevă nu doar universalitatea limbajului brâncușian, ci și felul în care acesta este adaptat și transformat în funcție de sensibilitățile și problematicile fiecărei generații.
„Am dorit să dăm materialitate ideii. Brâncuși nu este doar o pagină de istorie sau un semizeu intangibil; el trăiește printre noi, iar formele sale, devenite parte integrantă a lumii în care existăm, sunt atât de firești încât adesea trec neobservate. A fost o provocare sublimă să-l redescoperim pe Brâncuși prin lucrările acestor artiști”, afirmă curatorii.

Vernisajul, organizat în data de 14 februarie 2025, când are loc și una dintre cele mai importante sărbători americane ale anului, Valentine’s Day (Ziua Îndrăgostiţilor), reprezintă totodată și un prilej de a pune în valoare tema iubirii așa cum se reflectă ea în creația marelui sculptor român, mai ales prin intermediul celebrei lucrări „Sărutul”, considerată prima sculptură modernă a secolului XX. Aceasta a fost expusă în original 1913 la Expoziția internațională de Artă Modernă „Armory Show” și, în prezent, se află în colecția Muzeului de Artă din Craiova. “Brâncuși Reimagined” va putea fi văzută până în 28 februarie 2025.





Alex Popa    2/14/2025


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian