La Craiova - Târgul Meșterilor Populari, un demers pentru păstrarea tradiției
Astăzi, și-a deschis porțile Târgul Meșterilor Populari, care se află la ce-a de-a 45-a ediție, prima având loc în 1968. Sunt prezenți 46 de artiști populari din toată țara , care și-au expus creațiile meșteșugărești tradiționale, craiovenii putând să viziteze standurile și să cumpere până pe 27 octombrie inclusiv. Ansamblul Maria Tănase a susținut antrenul. Organizatori sunt Muzeul Olteniei și Consiliul Județean Dolj.
În 1968, avea loc prima ediție a acestui Târg. Suntem la cea de-a 45-a ediție. Până în 1989, evenimentul avea loc din doi în doi ani, în anul de pauză având loc Festivalul Maria Tănase. După 1990, a devenit anual. Am ales această perioadă deoarece se sărbătorește și Sf. Dumitru, care este ocrotitorul Craiovei. Din an în an întâmpinăm greutăți, dacă le pot spune așa, dintr-un singur motiv : începe să dispară tradiție. de aceea încercăm să ținem vie arta meșteșugărească străbună și să-i învățăm pe cei mici s-o prețuiască. Nu puteam reuși fără sprijinul Consiliului Județean Dolj , al Primăriei Craiova, Școlii de Arte și Meserii Cornetti și Teatrului Colibri. Sunt, în aceste zile, artiști din toată țara, a precizat Florin Ridiche, director al Muzeului Olteniei. La rândul său, Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj, a menționat : Îi felicit pe cei de la Muzeul Olteniei, pentru că încearcă să mențină tradiția și, prin acest eveniment, să transmită mai departe meșteșugurile. Pe cei mici trebuie să-i încurajăm.
Trecut și viitor
Unul dintre cei mai vechi oameni de cultură implicați, an de an, în organizarea acestui târg, este Ion Bălosu, fost șef al Secției de Etnografie a muzeului Olteniei. Acesta a precizat : Frumosul ca frumos, frumosul ca tradiție, asta înseamnă să ne bucurăm când meșterii își expun creațiile. În ele regăsim sufletul poporului român, unul foarte inventiv. La rândul său, Roxana Deca, muzeograf la Secția de Etnografie a muzeului Olteniei, a menționat : Avem o tradiție îndelungată, ceea ce facem de ani de zile este un reper în arta populară românească. Sunt prezenți aproximativ 50 de meșteșugari din toată țara, de la țesătoare, lucrători în ceramică și în lemn, până la producători de produse naturale.
Cristi Pătru - Cuvantul Libertatii
|
Cristi Pătru - 10/25/2024 |
Contact: |
|
|