Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


“Sfânta Familie” - Sagrada Familia

Între orașele americane cu mulți catolici, procentual Boston se află pe primul loc, înaintea marilor metropole New York, Los Angeles, Chicago. Statistic, din 3,8 milioane de locuitori, 2 milioane ar fi catolici. (http://ccnmtl.columbia.edu/projects/caseconsortium/casestudies/14/casestudy/www/layout/case_id_14_id_144.html ).
Totuși nu se simte ambianța spirituală catolică, deși există biserici, câteva având ca patron spiritual pe Sf.Iosif, patronul familiei catolice, al “ Sfintei Familii”, și patronul Bisericii Catolice!

Cultul " Sfintei Familii" este o altă invenție în cadrul Bisericii Catolice, promovată în contextul restrângerii puterii temporale a Vaticanului și a industrializării.

În mediile catolice, spune Joan Castellar-Gassol ( vezi: GAUDI - La vie d'un visionnaire- Ediciones de 1984, Barcelona), figura lui pater familias prin excelență, " Tatăl Familiei și al Evangheliilor" era Josif tâmplarul, tatăl putativ ( adoptiv) al lui Iisus.
Josif devine treptat o figură de seamă în repertoriul sfinților catolici.
Pentru credincioșii pioși și anumiți lideri religioși, Josif era considerat garantul “Sfintei Familii” și deci model de cap de familie pentru familia catolică tradițională, amenințată cu dezintegrarea, ca urmare a industrializării.

În sec.XV, numele Josif, era foarte rar printre ibericii catolici, pentru care era un nume din onomastica Vechiului Testament, purtat de cetățenii evrei. Începând cu sec.XVIII, numele se popularizează și se răspândește atât de mult, încât o zicală populară catalană spunea : De Joseps,Joans i ases, N'hi per totes les cases ( Toate casele sunt pline de Josefi, de Ioani și de măgari).

Se înmulțesc inițiativele de promovare a cultului Sfintei Familii.
În Belgia , la Liège, căpitanul Henri-Hubert Belletable înființeaz㔠l'Association de la Sainte Famille”.
În Franța , un anume Joseph Huguet scoate o revistă intitulat㠓Propagateur de la dévotion a saint Joseph”. Papa Pius al IX-lea îl proclamă pe Sfântul Josif, patronul Bisericii Catolice!
La Barcelona, librarul catalan, Josep Maria Bocabella, editează o revistă cu același nume ca în Franța, pe care o distribuie în Catalonia, în provinciile spaniole, în America Latină.
Pe acest fond de entuziasm și efervescență spirituală ( stimulate și de apariția marială de la Lourdes, Franța 1858), preotul catalan Josep Manyanet are viziunea asupra unei catedrale mărețe dedicată patriarhului Sfântul Josif.

Ṣi așa s-a ajuns la “Sagrada Familia”.
Începută în 1882 ( arhitect Francisco de Paula del Villar), construcția catedralei este preluată din 1883 ( după moartea lui Paula del Villar) de Anton Gaudi (https://en.wikipedia.org/wiki/Antoni_Gaud%C3%AD ), care modifică proiectul conform viziunilor sale.
La moartea lui Gaudi, în 1926, mai puțin de un sfert din proiect era realizat.
Finisajul complet se prevede a se termina în 2026!

În Occident, în magazinele pentru obiecte religioase, se oferă icoane, statuete, reprezentând pe Maica Domnului, pe Josif ( destul de tânăr) și Iisus între ei. Un fel de poză de familie care lasă impresia că Josif este tatăl trupesc al lui Iisus!
Sugestie pe care o regăsim și în cântecul lui Georges Moustaki, “Joseph (Mon Vieux Joseph)” ( https://www.youtube.com/watch?v=0Hpq2eFXp9M)
Ṣi la noi, pe tarabele care vând obiecte de cult ortodoxe, am văzut asemenea " icoane"!

" Sagrada Familia"(https://en.wikipedia.org/wiki/Sagrada_Fam%C3%ADlia) este o construcție extrem de costisitoare. După aspect, pare mai degrabă un templu din basme
Am impresia că același zeu care l-a inspirat pe Chalermahai Konsitpipat ( https://en.wikipedia.org/wiki/Chalermchai_Kositpipat ) în construirea “templului alb”, Wat Rong Khun, (https://en.wikipedia.org/wiki/Wat_Rong_ ) l-a inspirat și pe Gaudi...
Dar, nu vreau să atentez la libertatea de credință a celor care au construit și a celor care cred.

Ar fi bine ca fiecare familie creștină să fie o “ sagrada familia”.

Poate cultul “Sfintei Familii” a reușit, cât de cât, să apere familia catolică de destrămare în revoluția industrială, dar au venit revoluțiile sexuale ale sec.XX, revoluții care continuă, și continuă…
“ Sfânta familie” este dărâmată chiar de creștinii catolici ( și nu numai catolici…).
Opoziția Bisericii Catolice ( Enciclica Papei Paul al VI-lea din 1968), față de controlul artificial al nașterilor, a dus la proteste…Au urmat protestele în favoarea avorturilor…
Supărați și supărate, enoriașii și enoriașele au lăsat-o mai moale cu mersul la biserică sau au renunțat, inclusiv în Boston. Au la dispoziție alte oferte: yoga, zumba, zen, tai chi…

Când se va termina “Sfânta Familie” ( dacă se va termina), turiștii care o vor vizita, vor întreba: Ce este aceea o familie ?






Nicușor Gliga




Nicușor Gliga    9/26/2024


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian